Zavrieť

Porady

Zateplovanie bytovky

Dobrý deň
Dohodli sme sa na zateplení bytového domu, ktorý tvorí 6 bytov. Súhlasili sme 5ti, jedna sa cez telefon vyjadrila že ona to nepotrebuje a viac s nami nekomunikuje. Dohodli sme sa na zvýšení príspevkov do fondu opráv. Kedže sme súhlasili nadpolovičnou väčšinou (neberieme úver), je spôsob ako prehlasovaného donútiť ? Pozvanie na schôdzu dostala poštou doporučene a o otázkach ktoré sa na schôdzi riešili vedela dopredu. Ďakujem pekne.
Usporiadat
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

VERONIKA6 Pozri príspevok
Ďakujem za názor. Takto to plánujeme riešiť aj my, aby tí čo balkóny nemajú, platili menšie platby. Akurát, že nejaký dobrák spísal petíciu, aby sa im vyplatilo 800,- Eur a oni už vidia, ako dostanú tieto peniaze na ruku.
Veronika, ak to plánujete uhrádzať ako napísala Jožka, tak tí čo nemajú balkóny nemajú dôvod nesúhlasiť s úverom na zateplenie domu, AK ??? Ani s tým, že si tých 34 bytov zaplatí obnovu balkónov na ktoré sa im rozpočíta výška nákladov na obnovu tých balkónov.

Iná vec môže nastať. Ten spôsob je v rozpore so zákonom, ale zákon sú vlastníci bytov, spoluvlastníci domu. Ak je 100 % súhlas, je to v poriadku.

Ale, ak jeden vlastník, ktorý má balkón povie, že nie tak ako ste sa dohodli, ale ako je v zákone napísané, len podľa 25 % percent plochy balkónu, a nič naviac nezaplatí.

Keby sa to dostalo pred súd, a ja by som bol sudca, nikde nie je napísané, že rozhodnutie sudcu musí byť v súlade so zákonom, rozhodol by som v prospech tých ostatných 33 vlastníkov, ktorí majú balkón, samozrejme vlastne aj tých, ktorí balkón nemajú. Ale nie som!

Takže, zvažujte. Ak je tých bez balkónov viac ako tretina, môže sa stať, že úver nebude.

Ak je 34 bytov, 2/3 bytov v dome, majú smolu, tí bez balkónov, budú musieť prispieť na obnovu balkónov a bez kompenzácie.
0 0
jozka56 jozka56

jozka56 je offline (nepripojený) jozka56

Sitečko "malá" chybička sa stala v Tvojom výpočte. Fakturovaná oprava balkónov je síce napr.34000€ na 34 balkónov, ale to neznamená, že jeden byt bude stáť oprava 1000€ pokiaľ sa čerpá úver, tam tá celá nákladová položka je vyššia. Banky budú z čoho žiť, keď im nezaplatíme poplatky a úroky.
Naposledy upravil jozka56 : 23.07.12 at 19:15
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Ak sa im ten úver podarí vybaviť, tak na všetko, aj balkóny. Je len vnútorná vec domu ako jednotlivým bytom nastavia, napočítajú mesačnú splátku do FO. Teda ak všetci súhlasia!!! Súčet mesačnej splátky všetkých bytov sa bude rovnať mesačnej splátky domu pre banku. Má predsa pohľadávku u spoluvlastníkov domu.

A banka na seba nezabudne!!!
OZ, § 121


(1) Príslušenstvom veci sú veci, ktoré patria vlastníkovi hlavnej veci a sú ním určené na to, aby sa s hlavnou vecou trvale užívali.

(2) Príslušenstvom bytu sú vedľajšie miestnosti a priestory určené na to, aby sa s bytom užívali.

(3) Príslušenstvom pohľadávky sú úroky, úroky z omeškania, poplatok z omeškania a náklady spojené s jej uplatnením.
0 0
Llívia Llívia

Llívia je offline (nepripojený) Llívia

sito Pozri príspevok
Llívia, nie Sita, ale sita!

A v mojich príspevkov, alebo z mojich príspevkoch sa je možné dozvedieť, že balkón nie je vlastníctvom vlastníka, ktorý vlastní byt a len z jeho bytu je na balkón možný prístup. Balkón, môže ho výlučne využívať len onen vlastník!

Prečo to tak je? Niekto kto prispel príspevkom č. 115 to jasne doložil. Čo si na tom nepochopila? Alebo čo sa na tom nedá pochopiť?

http://www.porada.sk/t196960-p3-vlas...ml#post2106847
Na jednej strane tvrdíš, že balkón nie je vlastníctvom vlastníka, ale vlastníctvom všetkých. A na druhej strane podľa teba sa na úhrade za opravu toho, čo je spoločné, majú podieľať len tí, ktorí majú na balkóny prístup Kto pochopí teba, tak to bude minimálne génius.

sito Pozri príspevok
Jožka, páči sa mi váš návrh, ale je v súlade so zákonom? Myslím, že nie. Myslím si, že v cenovej ponuke by mala byť aj kalkulácia za jednotlivé položky. Takže, ak je napríklad cena rekonštrukcie balkónov 34 000 euro a balkónov je 34, každý byt, ktorý má balkónom by mal mať o 1 000 euro vyšší úver. Prípadne tých 34 000 euro rozpočítať na jednotlivé byty podľa plochy balkónov na ktoré je z nich prístup. S tým ako vlastník bytu, ktorý nemá balkón, môžem súhlasiť.
Takže niečo vlastníš (máš na tom svoj podiel), ale za opravu má platiť niekto iný

"Sranad" ešte len začne, keď sa niekto z tých 34 bytov rozhodne, že on balkón nechce - keď ho tam niekto chce, nech si zaň aj zaplatí.

PS: Tvoja odpoveď ma vôbec nezaujíma.
PPS: Mňa učili, že vlastné podstatné mená sa píšu s veľkým začiatočným písmenom.
0 1
Llívia Llívia

Llívia je offline (nepripojený) Llívia

To neužitočné v mojom predchádzajúcom príspevku si nevšímajte - Noemi-ke sa realizovala už aj v iných témach, dnes naposledy v téme "Chovateľ klamal..." a ako vidieť, stále ju to neprešlo
MILÁ NOEMI-KE, TÁ ODPOVEĎ BOLA ADRESOVANÁ VÝLUČNE SITOVI, TAK VÁŽNE NECHÁPEM, PREČO SA K TOMU AKÝMKOĽVEK SPOSOBOM VYJADRUJEŠ!!! No ak ti to spraví krásny deň, prosím, môžeš sa realizovať na tisíckach ďalších mojich príspevkov
0 0
VERONIKA6 VERONIKA6

VERONIKA6 je offline (nepripojený) VERONIKA6

sito Pozri príspevok
Jožka, páči sa mi váš návrh, ale je v súlade so zákonom? Myslím, že nie. Myslím si, že v cenovej ponuke by mala byť aj kalkulácia za jednotlivé položky. Takže, ak je napríklad cena rekonštrukcie balkónov 34 000 euro a balkónov je 34, každý byt, ktorý má balkónom by mal mať o 1 000 euro vyšší úver. Prípadne tých 34 000 euro rozpočítať na jednotlivé byty podľa plochy balkónov na ktoré je z nich prístup. S tým ako vlastník bytu, ktorý nemá balkón, môžem súhlasiť.
Ďakujem za Vaše názory. Takto si to predstavujeme aj my, rozpočítať náklady za balkóny majiteľom balkónov. Akurát ma tu na PORADE mrzí, že sa tu rozprúdila takáto zlá atmosféra, urážanie, osočovanie a zhadzovanie prispievajúcich za ich názory.
0 0
martin33AA martin33AA

martin33AA je offline (nepripojený) martin33AA

pán
V tom, že zateplenie ste si schválili piati zo šiestich je oukej a košer, je prehlasovaný može len do 15 dní podať žalobu - na súd, ale musel by ju riadne zdôvodniť, že schôdza bola fiktívna a tak - podpisy podpísané tou istou osobou a tak ...
Ja skorej chcem poukázať na výber dobrého dodávateľa - asi dva roky je totiž zateplenie zahrnuté pod "izolatérstvom" a je to remeslná živnosť - na tom by ste mali prihliadať viac , aby Vám to nerobili fušeri.
0 0
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
Pôvodca textu príspevku: jozka56
SVB, kde býva Veronika6 rešpektuje, že za opravu balkónov budú platiť iba tí majitelia, ktorí balkón majú. Chce riešiť otázku vrátenia 800€ za balkón , ja hovorím nevrátiť peniaze, ale stanoviť menšie zálohové platby do FO na úver.



Jožka, tak toto je za 100, ale dole naskočil len jeden, BOD! Užitočné.
Zmysel novely zákona prispievať do FPÚaO len podľa spoluvlastníckeho podielu BEZ MOŽNOSTI PLATIŤ PODĽA SVOJVôLE VäČŠINY sa stratí ak sa z FPÚaO nehradí všetko čo sa s neho hradiť má. Plrispievat do fondu sa môže len na základe zákona.

Ľudia ušetria teplo. Peniaze nemusia


Úspory na spotrebe tepla, ktoré získa bytovka po zateplení, sa neprejavia na zálohách tak, ako by vlastníci čakali.
BRATISLAVA. Ak sa vlastníci z bytoviek napojených na centrálne vykurovanie rozhodnú zatepliť, úspory za odber tepla vo svojich mesačných účtoch neuvidia tak, ako by čakali. Upozorňujú na to výrobcovia tepla aj vlastníci z bytových domov.
Môže za to výnos Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Podľa neho sa prvýkrát v tomto roku teplo v takzvanej fixnej zložke ceny účtuje podľa spotreby (takzvaného regulačného príkonu), ktorá bola priemerom v rokoch 2005, 2006 a 2007. A tak to má byť až do roku 2011.
Odberatelia tepla, teda spoločenstvá vlastníkov či správcovia, sa pritom už nemôžu tak ako kedysi vopred na rok 2010 pri tejto zložke ceny tepla dohodnúť na nižšej potrebe, napríklad pre čerstvo zateplenú bytovku.
Zateplenie pritom potrebu tepla môže stiahnuť minimálne o dvadsať či tridsať percent, pri dôkladnej obnove aj o päťdesiat.
Zálohy na to, čo sa nedá spotrebovať

Vo fixnej zložke ceny teda obyvatelia budú v zálohách platiť aj za teplo, ktoré zateplená bytovka nikdy neodoberie.
Na tento, no aj ďalšie nezrovnalosti výnosu, ktorý platí od leta minulého roka, poukázali Slovenský zväz výrobcov tepla aj Združenie spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku, ktoré chceli presadiť zmeny. To sa im však nepodarilo. „Vláda prijala rôzne podporné programy na zmiernenie hospodárskej krízy, okrem iného aj pri zatepľovaní obytných budov. Regulačný príkon na tri roky však všetky snahy vlády v tomto smere podkopáva," hovorí Marek Hargaš zo zväzu výrobcov tepla.
Na splátky úveru si priplatia

Cena tepla účtovaná konečným spotrebiteľom má dve zložky - variabilnú a fixnú. „Zateplením sa šetria variabilné, palivové náklady, ktoré predstavujú 70 percent z celkových nákladov za vykurovanie," obhajuje spôsob stanovovania záloh na teplo Miroslav Lupták z Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.
„Preplatená suma na fixných nákladoch (pozn. red. zvyšných 30 percent z ceny tepla), sa vlastníkom nevráti," hovorí Otília Leskovská zo Združenia spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku. Tí vlastníci, ktorí rátali s tým, že sa im úspory na odobratom teple hneď na ďalší rok a v plnom rozsahu odrazia na zálohách, sa dostanú do nepríjemnej situácie. Ak mali vyrátané, že celé úspory presunú na fond opráv a budú z nich splácať napríklad úver, zrazu si budú musieť na splátky priplatiť.
Možnosť je, no vágna

Podľa Luptáka existuje spôsob, ako napokon zohľadniť skutočnú spotrebu na fixných nákladoch. Výnos totiž umožňuje dohodnúť sa po skončení roka na prerozdelení fixných nákladov podľa skutočnej spotreby. „Bude to znamenať, že po tomto prerozdelení podľa skutočného odberu, budú odberateľom, ktorí zateplili, peniaze vrátené, a tí, ktorí nezateplili, budú doplácať. Ide totiž stále o ten istý balík schválených fixných nákladov," hovorí Lupták.
No ako upozorňuje združenie spoločenstiev vlastníkov bytov, k tejto dohode dôjsť môže, no nemusí. Súhlasiť a dohodnúť by sa na tom museli všetci odoberatelia vo vykurovanej lokalite z jedného zdroja. To môžu byť napríklad v Bratislave či v Košiciach desiatky aj stovky bytoviek. S tým súhlasí aj Hargaš. Tento spôsob dodatočného prerozdelenia fixných nákladov môže byť v praxi nevykonateľný," povedal Hargaš.
„Niekde tieto dohody máme, inde nie," potvrdila pracovníčka jednej z teplárenských spoločností v Bratislave.




Čítajte viac:http://ekonomika.sme.sk/c/4906044/lu...#ixzz21dGQv0pL
0 0
PASKOV PASKOV

PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

Teplárenská lobby je mocná, neboť jde o velké peníze.

Ostatní je jen hra slov.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

PASKOV Pozri príspevok
Teplárenská lobby je mocná, neboť jde o velké peníze.

Ostatní je jen hra slov.
To si nám už, koľko? Tisíc krát, desaťtisíc krát ... Už pri sto je to vraj, už pravda! Alebo pravdivá lož?
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

jozka56 Pozri príspevok
Sitečko "malá" chybička sa stala v Tvojom výpočte. Fakturovaná oprava balkónov je síce napr.34000€ na 34 balkónov, ale to neznamená, že jeden byt bude stáť oprava 1000€ pokiaľ sa čerpá úver, tam tá celá nákladová položka je vyššia. Banky budú z čoho žiť, keď im nezaplatíme poplatky a úroky.
Jožka, ešte ako dodávateľ zateplenia, nových balkónov. Je mi úplne jedno kto mi tých 34 000 € uhradí. Či vlastníci bytov bez balkónov, alebo s balkónmi, alebo spolu, nerozdielne v súlade so zákonom, alebo v rozpore so zákonom. Nič nemám ani proti tomu, že ak na to nemajú, peniaze mi pošle banka. A tiež ma nebude trápiť, že banka v priebehu 10 - 20 rokov si vyžiada od vlastníkov aj ďalších 34 000 € naviac. V skutočnosti nie 100 % ale len x % a p.a.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

VERONIKA6 Pozri príspevok
Ďakujem za Vaše názory. Takto si to predstavujeme aj my, rozpočítať náklady za balkóny majiteľom balkónov. Akurát ma tu na PORADE mrzí, že sa tu rozprúdila takáto zlá atmosféra, urážanie, osočovanie a zhadzovanie prispievajúcich za ich názory.
Veronika, vaša predstava je pekná, ale je v rozpore so zákonom! Tak to bolo možné do 1.4.2010. dve tretiny vlastníkov, rozumne uvažujúcich vlastníkov tak mohlo rozhodnúť. Od 1.4.2011 to už nie je možné. Už len podľa podlahovej plochy bytov, majetkového podielu vlastníka v dome.

Ale ak,

ak je súčasťou bytu balkón, lodžia alebo terasa, pre účely tvorby fondu prevádzky, údržby a opráv domu sa zarátava do veľkosti spoluvlastníckeho podielu 25 % z podlahovej plochy balkóna, lodžie alebo terasy.

Z fondu prevádzky, údržby a opráv sa financujú aj opravy balkónov a lodžií.

Dôvod prečo už nie, dve tretiny vlastníkov?

Príklad: V bytovom dome sú dve tretiny trojizbových bytov s podlahovou plochou 80 m2 a jedna tretina jednoizbových bytov s podlahovou plochou 40 m2. A dve tretiny vlastníkov rozhodnú, že nie podľa m2 podlahovej plochy sa bude tvoriť FO, ale sumou 40 euro na bytovú jednotku. Pred tým rozhodnutím sa tvoril FO sumou na jeden m2 jedno euro. Tiež spravodlivosť, že?!

Ale, ak sa všetci dohodnete a nikto sa nebude sťažovať, hlavne na súde, mohlo by to tak byť.

Ale, ešte je tu správca domu, bude chcieť rešpektovať vaše rozhodnutie, ktoré je v rozpore so zákonom? Bude ochotný si robiť starosti s rozpočítaním úveru na balkóny s rozpočítaním len na byty z ktorých je prístup na balkóny, keď nemusí.

Prajem vám, aby zvíťazil zdravý rozum, nie zákon.

Pri prípadnom predaji bytu si vie pýtať ten vlastník bytu z ktorého je prístup len z jeho bytu na balkón vyššiu cenu za byt, nie len za byt, ale aj za prístup na balkón, ktorý môže užívať v dome výlučne len on. Mal by teda len on prispievať na jeho opravu, obnovu. Či nie?

Ale, keď nie je jeho, prečo?
1 0
VERONIKA6 VERONIKA6

VERONIKA6 je offline (nepripojený) VERONIKA6

Nikde som nepísala, že by niekto chcel, aby platili za výmenu balkónov tí, ktorí ich nemajú. Chceme, aby platili tí čo majú balkóny za ich výmenu viacej a to toľko, koľko bude faktúra.
2 0
IvanPK IvanPK

IvanPK je offline (nepripojený) IvanPK

My v SVB sme sa dohodli nasledovne : bytovka má 30 bj., z toho má 24 bj balkóny a 6 bj v nadstavbe nie, mali mať podľa plánu ale spoločnosť ich nepostavila. Brali sme úver na obnovu balkónov - súhlasilo 24 vlastníkov dodržali sme zákon v tom, ak je súčasťou bytu balkón, lodžia alebo terasa, pre účely tvorby fondu prevádzky, údržby a opráv domu sa zarátava do veľkosti spoluvlastníckeho podielu 25 % z podlahovej plochy balkóna, lodžie alebo terasy. Z fondu prevádzky, údržby a opráv sa financujú aj opravy balkónov a lodžií...
2 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

VERONIKA6 Pozri príspevok
Nikde som nepísala, že by niekto chcel, aby platili za výmenu balkónov tí, ktorí ich nemajú. Chceme, aby platili tí čo majú balkóny za ich výmenu viacej a to toľko, koľko bude faktúra.
Veronika, ale ja netvrdím, že si napísala, že chcete, aby výmenu balkónov platili aj tí čo ich nemajú. Ja som len sucho vyjadril svoj názor na tvoje zadanie. Názor, ktorý vychádza zo zákona, ktorý je v súčasnosti v platnosti. Podľa ktorého by ste mali postupovať pri úhrade za opravu, modernizáciu a obnovu vášho bytového domu.

V podstate viem len to, že vo vašom dome je 34 bytov, ktoré majú balkóny v havarijnom stave. A že chcete zatepľovať a pri tej príležitosti spraviť aj generálnu opravu balkónov. Opravu, obnovu balkónov by si mali podľa vás uhradiť vlastníci, ktorý majú k bytu aj príslušenstvo bytu, balkón. Neviem koľko bytov máte bez balkónov.

Pre vysvetlenie možnosti ako uhradiť náklady za obnovu domu, použijem dom IvanaPK .

Ich dom má 30 bytov, s toho je 24 bytov pôvodných a 6 bytov je nadstavených na streche domu dodatočne. Všetky majú rovnakú výmeru podlahovej plochy 60 m2, ale pôvodné byty majú aj balkóny, ktoré majú výmeru 4 m2.

Zhotoviteľ diela spraví rozpočet na zateplenie 75 000 na balkóny 24 000, spolu 99 000 peňazí.

Ak máte dostatočné množstvo peňazí na FO a boli nazbierané pred 1.4.2011, tak boli podľa m2 podlahovej plochy bytov.

To znamená, že každý byt sa podieľal na vytvorení tých 99 000 sumou 3 300 peňazí.

Teda 60 x 30 = 1 800 m2. To je podlahová plocha domu, súčet plôch bytov v dome.

(99 000 : 1 800) x 60 = 3 300.

Ale vy peniaze nemáte, chcete si zobrať úver, ale to nie je až také podstatné pre rozpočítanie nákladov za obnovu. Podstatné je, že chcete, aby náklady za zateplenie zaplatili všetky byty, a náklady za balkóny, len tie, ktoré majú na ne prístup.

V tom prípade by všetky byty uhradili za zateplenie 2 500 peňazí.

(75 000 : 1 800) x 60 = 2 500.

Teda 24 x 4 = 96 m2. To je plocha všetkých balkónov.

Každý byt, ktorý má balkón by uhradil za jeho obnovu 1 000 peňazí.

(24 000 : 96) x 4 = 1 000.

Konečná úhrada podielu z nákladov na obnovu domu je na byt, ktorý nemá prístup na balkón 2 500 peňazí.

Konečná úhrada podielu z nákladov na obnovu domu je na byt, ktorý má prístup na balkón 3 500 peňazí.

A je možné porovnať, byt bez balkóna 3 300 – 2 500 = 800 rozdiel v prospech bytu, 3 300 – 3 500 = -200 rozdiel v neprospech bytu, ktorý má balkón.

Ale takýto spôsob súčasne platný zákon neumožňuje. Určuje spôsob, ak ...

ak je súčasťou bytu balkón, lodžia alebo terasa, pre účely tvorby fondu prevádzky, údržby a opráv domu sa zarátava do veľkosti spoluvlastníckeho podielu 25 % z podlahovej plochy balkóna, lodžie alebo terasy.

To znamená, že ak má balkón 4 m2 tak 25 % jeho podlahovej plochy je jeden m2. Keďže je v dome takých balkónov 24, tak k 1 800 m2 sa pripočíta 24 m2, spolu je to 1 824 m2 podľa ktorých budú rozpočítané náklady na obnovu domu.

Takže (99 000 : 1 824) x 60 = 3 256,57. To je podiel úhrady z nákladov domu na obnovu bytu, ktorý nemá balkón.

(99 000 : 1 824) x 61 = 3 310,86. To je podiel úhrady z nákladov domu na obnovu bytu, ktorý má balkón.

Môžeme porovnať a zistiť rozdiel.

2 500 – 3 257 = -757. To je rozdiel v neprospech bytu, ktorý nemá balkón voči spôsobu rozpočítania nákladov na obnovu domu, ktorým by ste chceli náklady rozdeliť na jednotlivé byty. Teda za balkóny, len tie byty, ktoré majú balkóny.

3 500 – 3 311 = 189. To je rozdiel v prospech bytu ktorý má balkón voči spôsobu rozpočítania nákladov na obnovu domu, ktorým by ste chceli náklady rozdeliť na jednotlivé byty. Teda za balkóny, len tie byty, ktoré majú balkóny.

Môžeme porovnať a zistiť rozdiel tiež voči prvému spôsobu rozpočítania nákladov na obnovu domu.

3 300 – 3 257 = 43. To je rozdiel v prospech bytu ktorý nemá balkón voči prvému spôsobu rozpočítania nákladov na obnovu domu.

3 300 – 3 311 = -11. To je rozdiel v prospech bytu ktorý má balkón voči prvému spôsobu rozpočítania nákladov na obnovu domu.

Čo k tomu dodať? Len to, že nie všetko, len niečo je pravda. Nevadí! Ale podstatné je pochopiť spôsoby rozpočítania nákladov a rozdiely medzi nimi.

Na spôsoboch sa nič nezmení, zmeniť sa môžu len niektoré čísla, nie výsledok, len hodnoty výsledku.

V uvedenom príklade, teda dome môže isť o zmenu plochy balkónov, podlahovej plochy bytov, nákladov na zateplenie, nákladov za obnovu balkónov, a samozrejme potom rozdielov medzi spôsobmi rozpočítania nákladov.

V iných domoch je možne zmeniť všetko podľa skutočnosti v dome, aj počet bytov, ktoré majú, nemajú balkóny, plochu balkónov, podlahovú plochu bytov, náklady na obnovu domu, atď.

Ale súčasne platný zákon určuje len tretí príklad spôsobu rozpočítania nákladov na obnovu domu, teda aj balkónov.

Takže je to len na vlastníkoch konkrétneho domu ako sa dohodnú, či v súlade so zákonom, tak ako to spravili v dome IvanaPK.
0 0
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
Každý, kto nadobúda vlastníctvo bytu v bytovom dome by si mal byť vedomý aj toho, že sa stáva spoluvlastníkom spoločných priestorov, zariadení.
Keď nadobúda takéto vlastníctvo mal by si byť vedomí svojích práv, ale aj povinností. Mal by vedieť, že bude prispievať na výťah hoci ho nikdy nepoužije, mal by vedieť, že zaplatí opravu balkóna aj keď ho nemá, prečo, lebo zákon...
Mal by ale vedieť aj to, že v parlamente sú podrazáci a zákony zmenia. A zrazu sa vlúdi do zákona, že sa balkón opravuje s FPÚaO a do fondu sa platí len podľa m2 plochy bytu plus 25% balkónovej plochy.
Raz uzákonia pomerové rozdelovače tepla, neskôr ich zdobrovoľnia....
Z majiteľov bytov sú vlastníci tretej triedy podliehajúci niekedy až nezmyselným rozhodnutiam nielen zákonodarcov ale aj ÚRSO.
Najprv dovolia vlastníkovi bytu odpojiť sa od spoločného vykurovania a za istých podmienok neplatil nič, potom umožnia svojvôľu spoluvlastníkov a návratnosť investície je rozhodnutím schôdze v prdeli.
Rozpočítaniu tepla a určeniu nákladu rozumie jeden zo sto vlastníkov, možno ani toľko.
To isté je aj pri zateplení domu. Keď sa zateplí zaplatia náklad všetci vlastníci rovnakou sumou, ale úspory prináša každému iné. Ak sa náklady na dodávku tepla rozdeľujú ináč ako podľa m2 je nelogické aby na zateplenie platili všetci rovnakou sumou na m2 bytu.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Llívia Pozri príspevok
Na jednej strane tvrdíš, že balkón nie je vlastníctvom vlastníka, ale vlastníctvom všetkých. A na druhej strane podľa teba sa na úhrade za opravu toho, čo je spoločné, majú podieľať len tí, ktorí majú na balkóny prístup Kto pochopí teba, tak to bude minimálne génius.

Mňa nemusí, nikto. Prostý človek, ktorý dokáže pochopiť, čo je v zákone napísané nemusí byť génius, či? A sprostý ... sto krát môže čítať ...

Takže niečo vlastníš (máš na tom svoj podiel), ale za opravu má platiť niekto iný

Nie! Nevlastníš! Ale podiel na tom máš! A na opravy, toľko dáš, koľko majetku podlahovej plochy bytu s príslušenstvom v dome máš! Okrem príslušenstva balkón, lodžia, terasa!

"Sranad" ešte len začne, keď sa niekto z tých 34 bytov rozhodne, že on balkón nechce - keď ho tam niekto chce, nech si zaň aj zaplatí.

Pre nás je to sranda, pre tých v tom dome, nie! A čo keď bude chcieť niekto balkón pred každou obytnou miestnosťou?

PS: Tvoja odpoveď ma vôbec nezaujíma.

Nie pre teba.

PPS: Mňa učili, že vlastné podstatné mená sa píšu s veľkým začiatočným písmenom.
sito nie je moje vlastné meno, krycie meno na Porade.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

nunenko Pozri príspevok
Zmysel novely zákona prispievať do FPÚaO len podľa spoluvlastníckeho podielu BEZ MOŽNOSTI PLATIŤ PODĽA SVOJVôLE VäČŠINY sa stratí ak sa z FPÚaO nehradí všetko čo sa s neho hradiť má. Plrispievat do fondu sa môže len na základe zákona.

Ľudia ušetria teplo. Peniaze nemusia


Úspory na spotrebe tepla, ktoré získa bytovka po zateplení, sa neprejavia na zálohách tak, ako by vlastníci čakali.
BRATISLAVA. Ak sa vlastníci z bytoviek napojených na centrálne vykurovanie rozhodnú zatepliť, úspory za odber tepla vo svojich mesačných účtoch neuvidia tak, ako by čakali. Upozorňujú na to výrobcovia tepla aj vlastníci z bytových domov.
Môže za to výnos Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Podľa neho sa prvýkrát v tomto roku teplo v takzvanej fixnej zložke ceny účtuje podľa spotreby (takzvaného regulačného príkonu), ktorá bola priemerom v rokoch 2005, 2006 a 2007. A tak to má byť až do roku 2011.
Odberatelia tepla, teda spoločenstvá vlastníkov či správcovia, sa pritom už nemôžu tak ako kedysi vopred na rok 2010 pri tejto zložke ceny tepla dohodnúť na nižšej potrebe, napríklad pre čerstvo zateplenú bytovku.
Zateplenie pritom potrebu tepla môže stiahnuť minimálne o dvadsať či tridsať percent, pri dôkladnej obnove aj o päťdesiat.
Zálohy na to, čo sa nedá spotrebovať

Vo fixnej zložke ceny teda obyvatelia budú v zálohách platiť aj za teplo, ktoré zateplená bytovka nikdy neodoberie.
Na tento, no aj ďalšie nezrovnalosti výnosu, ktorý platí od leta minulého roka, poukázali Slovenský zväz výrobcov tepla aj Združenie spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku, ktoré chceli presadiť zmeny. To sa im však nepodarilo. „Vláda prijala rôzne podporné programy na zmiernenie hospodárskej krízy, okrem iného aj pri zatepľovaní obytných budov. Regulačný príkon na tri roky však všetky snahy vlády v tomto smere podkopáva," hovorí Marek Hargaš zo zväzu výrobcov tepla.
Na splátky úveru si priplatia

Cena tepla účtovaná konečným spotrebiteľom má dve zložky - variabilnú a fixnú. „Zateplením sa šetria variabilné, palivové náklady, ktoré predstavujú 70 percent z celkových nákladov za vykurovanie," obhajuje spôsob stanovovania záloh na teplo Miroslav Lupták z Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.
„Preplatená suma na fixných nákladoch (pozn. red. zvyšných 30 percent z ceny tepla), sa vlastníkom nevráti," hovorí Otília Leskovská zo Združenia spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku. Tí vlastníci, ktorí rátali s tým, že sa im úspory na odobratom teple hneď na ďalší rok a v plnom rozsahu odrazia na zálohách, sa dostanú do nepríjemnej situácie. Ak mali vyrátané, že celé úspory presunú na fond opráv a budú z nich splácať napríklad úver, zrazu si budú musieť na splátky priplatiť.
Možnosť je, no vágna

Podľa Luptáka existuje spôsob, ako napokon zohľadniť skutočnú spotrebu na fixných nákladoch. Výnos totiž umožňuje dohodnúť sa po skončení roka na prerozdelení fixných nákladov podľa skutočnej spotreby. „Bude to znamenať, že po tomto prerozdelení podľa skutočného odberu, budú odberateľom, ktorí zateplili, peniaze vrátené, a tí, ktorí nezateplili, budú doplácať. Ide totiž stále o ten istý balík schválených fixných nákladov," hovorí Lupták.
No ako upozorňuje združenie spoločenstiev vlastníkov bytov, k tejto dohode dôjsť môže, no nemusí. Súhlasiť a dohodnúť by sa na tom museli všetci odoberatelia vo vykurovanej lokalite z jedného zdroja. To môžu byť napríklad v Bratislave či v Košiciach desiatky aj stovky bytoviek. S tým súhlasí aj Hargaš. Tento spôsob dodatočného prerozdelenia fixných nákladov môže byť v praxi nevykonateľný," povedal Hargaš.
„Niekde tieto dohody máme, inde nie," potvrdila pracovníčka jednej z teplárenských spoločností v Bratislave.




Čítajte viac:http://ekonomika.sme.sk/c/4906044/lu...#ixzz21dGQv0pL
Pravdu máš, že vynaložené náklady do zníženia spotreby tepla v bytovom dome sa domu nemusia nikdy vrátiť. Záleží na viacerých okolnostiach, no vždy je to na rozhodnutí vlastníkov konkrétneho domu, prípadne rozhodnutí niektorých štátnych úradov, orgánov.

Čo sa týka toho výnosu č. 6/2008 v § 4 je uvedené:

Regulačný príkon v prípade vykurovania objektu, ktorý bol zateplený alebo hydraulicky vyregulovaný v rokoch 2005 až 2008, je možné určiť aj dohodou podľa predpokladanej spotreby tepla v roku 2008.

Škoda, že je to len na dohode, že to nie je povinnosť, alebo bola. Veď dodávateľovi nič nebránilo postupne dosadzovať namiesto uvedených rokov skutočnú spotrebu a vypočítať priemerný príkon. Nakoniec aj tak každý rok si dáva URSO odsúhlasiť svoj návrh ceny za teplo a aj fixné náklady, tak by o nič neprišiel, dodávateľ tepla. Ale ak sa nedohodol, tak odberateľ, áno.

No ale to obdobie je už za nami, čo ďalej ...

Že vraj je to mocná lobby, tvrdí tu jeden špecialista. A možno nie jeden ...
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

nunenko Pozri príspevok
Každý, kto nadobúda vlastníctvo bytu v bytovom dome by si mal byť vedomý aj toho, že sa stáva spoluvlastníkom spoločných priestorov, zariadení.
Keď nadobúda takéto vlastníctvo mal by si byť vedomí svojích práv, ale aj povinností. Mal by vedieť, že bude prispievať na výťah hoci ho nikdy nepoužije, mal by vedieť, že zaplatí opravu balkóna aj keď ho nemá, prečo, lebo zákon...
Mal by ale vedieť aj to, že v parlamente sú podrazáci a zákony zmenia. A zrazu sa vlúdi do zákona, že sa balkón opravuje s FPÚaO a do fondu sa platí len podľa m2 plochy bytu plus 25% balkónovej plochy.
Raz uzákonia pomerové rozdelovače tepla, neskôr ich zdobrovoľnia....
Z majiteľov bytov sú vlastníci tretej triedy podliehajúci niekedy až nezmyselným rozhodnutiam nielen zákonodarcov ale aj ÚRSO.
Najprv dovolia vlastníkovi bytu odpojiť sa od spoločného vykurovania a za istých podmienok neplatil nič, potom umožnia svojvôľu spoluvlastníkov a návratnosť investície je rozhodnutím schôdze v prdeli.
Rozpočítaniu tepla a určeniu nákladu rozumie jeden zo sto vlastníkov, možno ani toľko.
To isté je aj pri zateplení domu. Keď sa zateplí zaplatia náklad všetci vlastníci rovnakou sumou, ale úspory prináša každému iné. Ak sa náklady na dodávku tepla rozdeľujú ináč ako podľa m2 je nelogické aby na zateplenie platili všetci rovnakou sumou na m2 bytu.
Noo, mal by! Ale ako píšeš, možno ani toľko. Prečo?

Zateplenie je z vonku, ale čo vnútri domu, vykurovací systém, radiátory sú vraj majetok vlastníka, teda je jeho vec, keď si dá raz tak výkonné radiátory ako má podľa projektu, ale platiť bude len podľa m2 podlahovej plochy bytu a tu majú byty nad sebou zvyčajne rovnakú. Tiež spravodlivosť?

Ale veď sa im stačí dohodnúť, že budú len podľa m2, aj náklady za PRT ušetria. Len to, len sa dohodnúť, tak málo stačí ...




Aby to slnko hrialo ... tak málo ... stačí ...


0 0
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
No ale to obdobie je už za nami, čo ďalej ...
TOTO:


V Y H L Á Š K A 219
Úradu pre reguláciu sieťových odvetví zo 6. júla 2011, ktorou sa ustanovuje cenová regulácia v tepelnej energetike na obdobie od roku 2012 do roku 2016.
http://www.urso.gov.sk/doc/legislati...l_219-2011.pdf
1 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať