Zavrieť

Porady

čo namiesto mikrovlnky? parný hrniec?

Uvažujem, že v domácnosti prestanem používať mikrovlnku, jednoducho sa obávam, že ohrievať takto jedlá nie je zdravé. A uvažujem nad tým ako mikrovlnku nahradiť. Niektoré jedlá samozrejme nie je problém ohriať na plynovom sporáku (polievky, omáčky ...), ale zas iné jedlá (ryža, zemiaky, pečené mäsá ...) takto ohriať neviem. Pozerala som na internete parné rúry, ale tie sú dosť drahé, tak rozmýšľam o kúpe parného hrnca. Tento sa však používa hlavne na varenie. Máte niekto s takýmto hrncom skúsenosti? Možno ho používať aj na ohrievanie jedla? Prípadne mi poraďte ako inak nahradiť mikrovlnku.
Vďaka
Usporiadat
Nokerla Nokerla

Nokerla je offline (nepripojený) Nokerla

A z coho usudzujes, ze ohrievanie v microvlnke je nezdrave ? Vies na akom principe to funguje?
0 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
Indeed Indeed

Indeed je offline (nepripojený) Indeed

Jednoznačne odporúčam KONVEKTOMAT .

Ja si nan robím chute už dlho.
0 0
ludmilla ludmilla

ludmilla je offline (nepripojený) ludmilla

Indeed Pozri príspevok
Jednoznačne odporúčam KONVEKTOMAT .

Ja si nan robím chute už dlho.
Nemám síce konvektomat, ale rúru s parou a naozaj jedlo pripravené bez pary je neporovnateľné.
0 0
emília30 emília30

emília30 je offline (nepripojený) emília30

Nejde mi ani tak o varenie ako o ohrev jedla. Varím klasicky na plynovom sporáku a pečiem v elektrickej rúre. Ide mi o ohrev jedla ako napr. knedle, ryža, zemiaky, mäso ... Konvektomat neprichádza do úvahy, je to strašne drahé. Preto zvažujem parný hrniec, je cenovo prijateľný. Len či sa na ňom takéto potraviny dajú ohriať. A možno sa mi parný hrniec zapáči tak, že na ňom budem aj variť, mnohí ľudia takto uvarené jedlo (hlavne zeleninu) chvália. Mikrovlnku máme už cca 15-ročnú a už neohrieva tak ako by mala. Parné hrnce som videla aj v cene od 50,- EUR, takže či parný hrniec alebo mikrovlnku - cenovo je to porovnateľné.
A čo sa týka škodlivosti mikrovlnky - neviem, nie som odborník. Prečítala som si zopár článkov, počula som zopár odporúčaní (napr. jedna známa hovorila, že prestala používať a jej 6-ročnému synovi sa zlepšil zdravotný stav ohľadom alergií). A keď už mám v hlave nejaké pochybnosti, nevidím dôvod prečo mikrovlnku jednoducho prestať používať a používať niečo zdravšie.
0 0
Nella_2 Nella_2

Nella_2 je offline (nepripojený) Nella_2

emília30 Pozri príspevok
Nejde mi ani tak o varenie ako o ohrev jedla. Varím klasicky na plynovom sporáku a pečiem v elektrickej rúre. Ide mi o ohrev jedla ako napr. knedle, ryža, zemiaky, mäso ... Konvektomat neprichádza do úvahy, je to strašne drahé. Preto zvažujem parný hrniec, je cenovo prijateľný. Len či sa na ňom takéto potraviny dajú ohriať. A možno sa mi parný hrniec zapáči tak, že na ňom budem aj variť, mnohí ľudia takto uvarené jedlo (hlavne zeleninu) chvália. Mikrovlnku máme už cca 15-ročnú a už neohrieva tak ako by mala. Parné hrnce som videla aj v cene od 50,- EUR, takže či parný hrniec alebo mikrovlnku - cenovo je to porovnateľné.
A čo sa týka škodlivosti mikrovlnky - neviem, nie som odborník. Prečítala som si zopár článkov, počula som zopár odporúčaní (napr. jedna známa hovorila, že prestala používať a jej 6-ročnému synovi sa zlepšil zdravotný stav ohľadom alergií). A keď už mám v hlave nejaké pochybnosti, nevidím dôvod prečo mikrovlnku jednoducho prestať používať a používať niečo zdravšie.
Ak sa rozhoduješ medzi mikrovlnkou a parným hrncom, tak jednoznačne zdravší je parný hrniec. Ja v ňom robím ryžu, zeleninu (napr. brokolicu), rybu... je pravda, že na ohrev hotových jedál som ho zatiaľ nepoužila. Ale napr. knedle alebo parené buchty robím klasicky v hrnci s vodou, do ktorého vložím "parák" (takú tú rozkladaciu sukničku). Jedla som raz knedle ohrievané v mikrovlnke - vôbec mi nechutili, boli suché.
V mikrovlnke nevidím žiadne pozitívum - pripúšťam, že je v nej jednoduchšie zohrievať jedlo ako na sporáku alebo v rúre, ale rovnako ako Ty neverím, že nie je neškodná. Podľa mňa je to zbytočný spotrebič so škodlivým žiarením.
0 0
misoft misoft

misoft je offline (nepripojený) misoft

Na ohrev jedla parný hrniec je neekonomický - pre dosiahnutie efektu sa musí voda dostať do varu, aby vzniknutá para začala prehrievať potraviny a to robí od vonkajšej strany smerom dnu - môže sa stať, že ani po 5 minútach jedno nebude zohriate rovnomerne.
Mikrovlnka využíva mikrovlnné žiarenie, ktoré zohrieva jedlo ako celok rozkmitaním molekúl vody v potravine.
Názor, že je to nezdravé - to ste kde počuli? Je to názor tých, ktorí nevedia na akom princípe to pracuje (často tvrdia, že sú tam röntgenové lúče a rádioaktívne žiarenie . čo je totálna somarina) - je to len elektromagnetické kmitanie a navyše v uzevretom priestore mikrovlnky. A okrem toho - efektivita - je rozdiel použiť parný hrniec 10 minút s výkonom cca 900W a mikrovlnku s výkonom 750W na 30 sekúnd.
To skôr je škodlivý ten mobil, router a pod. ako mikrovlnka, pretože tieto majú elekktromagnetické vlnenie neodtienené (voľné v priestore), kdežto mikrovlnka to má v tej plechovej škatuli (je tam dokonca dvojité tienenie).

BTW: preboha babenky - prestaňte veriť "zaručeným" fámam z agentúr JPP a používajte logický rozum a internet.

BTW2: Používam aj parný hrniec, aj konvektomat, ale na prípravu, nie na ohrievanie jedla - na ohrem mám mikrovlnku.
3 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

my mame mikrovlnky dve-v dome i v byte.ani jednu uz nepouzivame,len co zavadzaju.

ryzu,zemiaky,kus-kus,cestoviny....zohrievam na teflonovej panvici tak,ze podlejem troskou vody,cca pol dcl a na najslabsom bode to na sporaku za casteho miesania ohrievam.
ak si proti teflonkam,mozes pouzit aj inu panvicu,pri tomto postupe to neprihori.

pecene mäso,pizzu,vyprazane jedla,hranolky ci pecene zemiaky,starsie pecivo- to je vyborna mini rurka.videla som to uz i u nas v tescu,stoji to okolo 30 eur.neda sa tam nastavit teplota,ma len casovac ako mikrovlnka.ale je to ako normalna rura,az nato,ze ma mensi vykon,nespotrebuje tolko energie,je to akoby lezaty hriankovac,odkedy to mam,neviem si to vynachvalit,prave koli tymto veciam,ktore sa bez mikrosky tazko zohrievaju.
daju sa tam i upiect parky alebo aj urobit normalne hrianky bez tuku,ci hriankovaca.takze ja doporucujem kupit hlavne toto.neobanujes.

parny hrniec je vyborny na zohriatie knedli,cestovin....v podstate ako panvica alebo este tak dakej zeleniny, skor na prilohy,ked nechces pouzit panvicu.ale nejake mäso by som tam nezohrievala,asi by bolo uz skor udusene ako usmazene,ci pecene.
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

je uz velmi vela studii azdrojov,kde sa daju precitat fakty o tom ze mikrovlnka skodliva je,zabija energiu v potravinach a okrem toho meni ich strukturu.
kazdy rakovinou chory clovek by ju mal okamzite vyhodit a ostatni by sa z toho mali poucit,pokym este neochoreli!!!!!!!!!!!

inak:
najviac energie vydava otvoreny ohen,potom tusim plynovy sprak a az potom je elektricky sporak-jedlo to ovplyvnuje,podla istych studii.
zdroj si uz nepamätam,citam vela,nemozem si v hlave drzat vsetko...
0 0
Indeed Indeed

Indeed je offline (nepripojený) Indeed

ludmilla Pozri príspevok
Nemám síce konvektomat, ale rúru s parou a naozaj jedlo pripravené bez pary je neporovnateľné.
Konvektomat je rúra na profesionálne varenie a pečenie, kde sa dá plynule jedným gombíkom ovládať sposob

pripravy jedla jednoduchým pootočením

od varenia v čistej pare až po pečenie a grilovanie el.špirálami + obehom horúceho vzduchu ventilátorom

Do konvektomatu vojdú 4 plechy naraz.

Tiež konvektomat ponúka možnosť sledovania teploty vnútri pečených väčších kusov mäsa zapichnutím sondy.
0 0
Indeed Indeed

Indeed je offline (nepripojený) Indeed

Hlavne ,že bývate v panelákoch ktoré majú na streche namontované vysielače mobilných operatorov,

čo sú defakto silné zdroje mikrovlnného žiarenia....

Toto by Vám malo vadiť !

Nie,že si raz za týždeň zohrejete polievku v mikrovlnke.
0 0
Ľubomír Ľubomír

Ľubomír je offline (nepripojený) Ľubomír

Neviem prečo sa nebojuje proti mikrovlnkam tak tvrdo ako proti kokainu? Veď toľko "zlá" čo narobia medzi ľuďmi by si tento boj zaslúžilo. Pritom je v okolí toľko elektromagniteckého smogu a nikto sa tým netrápi. Prečo je zrazu mikrovlnka nepriateľom ľudstva?
0 0
wagner wagner

wagner je offline (nepripojený) wagner

Istý lekár sa vyjadril, že zohrievanie jedál v mikrovlnke nie je zdravé, pretože ničí živé mikroorganizmy.Tiež očiam spôsobuje zákal. Preto sa nemáme dívať do mikrovlnky, ako sa jedlo pripravuje, ale otočiť sa chrbtom. Nemala by byť vo výške očí, ale nižšie. Odvtedy tam zeleninu nezohrievam, iba ak tak náhodou ma niečo súri, tak tam trochu nahrejem mäso z mrazničky, aby sa ľahšie rozmrazilo. Nemám ju ani v kuchyni a používam ju možno päť krát do roka.
1 0
misoft misoft

misoft je offline (nepripojený) misoft

wagner: k tomu "lekárovi" - je technik? Nie je. Všetky mikrovlnné rúry sú konštruované tak, aby toto žiarenie (vlnenie) neunikalo z vymedzeného priestoru - na dnierkach je okienko prekryté kovovou mriežkou - teda tade neunikne.
A k zákalu - kedysi som mal zákal, ale len keď som si vypil, ale od mikrovlnky ešte nie - a to čumím do vnútra.

A Indeed jasne naznačil:
Hlavne ,že bývate v panelákoch ktoré majú na streche namontované vysielače mobilných operatorov,

čo sú defakto silné zdroje mikrovlnného žiarenia....
a ktoré navyše je trvalé!

Nella_2 - v tých článkoch (linky si dala) je aj mnoho hypotéz a nejasností, ktoré nie sú potvrdené - sú to len JPP. To čo sa píše, je tak 50/50 - stať z jedného článku:
Platí to pri rozmrazovaní, zohrievaní i varení. Vysoké prehriatie jedla v malých bodoch vyvoláva chemické reakcie, ktoré by na sporáku prebehli až pri mimoriadne dlhom ohreve. Chcete dôkaz? Odrežte si päť centimetrov hrubé polienko a zohrievajte ho pätnásť minút v mikrovlnke na plnom ohreve. Uvidíte, že na obvode zostane biele, ale vnútri sčerná. Drevná hmota sa síce zohrieva celá, no obvodová časť sa zbavuje tepla sálaním do okolia. Stred sa tepla nemá ako zbaviť, preto sa prehrieva, až zuhoľnatie.
- preto má mikrovlnka funkciu "Defrost" - kedy je mikrovlnný žiarič spínaný v intervaloch, aby sa teplo stačilo rozptýliť. Autor Ing. Stanislav Sekretár, CSc. z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity - teoretik, opäť neprihliadol na technické riešenie - teda to podal jednostranne.

Takýmto článkom od kváziodborníkov ja zásadne neverím (na takýchto odborníkov už mnohí doplatili - v nedávnej dobe aj MO, pod vedením obchodného manažéra - Galko).
0 0
Nella_2 Nella_2

Nella_2 je offline (nepripojený) Nella_2

misoft Pozri príspevok

Nella_2 - v tých článkoch (linky si dala) je aj mnoho hypotéz a nejasností, ktoré nie sú potvrdené - sú to len JPP. To čo sa píše, je tak 50/50 - stať z jedného článku:
- preto má mikrovlnka funkciu "Defrost" - kedy je mikrovlnný žiarič spínaný v intervaloch, aby sa teplo stačilo rozptýliť. Autor Ing. Stanislav Sekretár, CSc. z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity - teoretik, opäť neprihliadol na technické riešenie - teda to podal jednostranne.

Takýmto článkom od kváziodborníkov ja zásadne neverím (na takýchto odborníkov už mnohí doplatili - v nedávnej dobe aj MO, pod vedením obchodného manažéra - Galko).
Netvrdím, že sú mikrovlnky totálne nebezpečenstvo (určite sú škodlivejšie mobily), ale si myslím, že nášmu zdraviu ničím pozitívnym neprispievajú, proste sú zbytočné.
Bez mobilu dnes málokto môže existovať, podobne aj bez počítača (pre niektorých je nutný k práci, s tým sa nedá nič robiť). Ale mikrovlnku nutne nepotrebuje nikto. A ohrievať v nej mlieko pre kojencov, to už je ozaj nezodpovednosť.
Ja som o škodlivosti mikrovlniek čítala už dávno jeden článok v nejakom slovenskom časopise (Život, Slovenka alebo Zdravie... nepamätám) a tam sa vyjadroval jeden náš fyzik, že nie je 100% dokázaná ich škodlivosť, ale spomínal tam tú zmenu štruktúry molekúl potravín, že na varenie by sa určite nemala používať a že on doma pre istotu mikrovlnku nemá.
0 0
misoft misoft

misoft je offline (nepripojený) misoft

Otázka je, čo naozaj prospieva nášmu zdraviu? Lebo máš zdravú zložku A, no hneď vedľa je zložka B, ktorá nie je zdravá.

A pri varení akýmkoľvek sa vždy menia niektoré hodnoty a vlastnosti potravín, či už sa spracujú v mikrovlnke, parnom hrnci, konvektomate, otvorenom ohni, alebo len obyčajným otrieskaním o kameň - holka - nevyberieš si .

Na čo si týmto zaťažovať hlavu - aj tak nevieš, na čo ****** - šak vieš.
0 0
pepsikova pepsikova

pepsikova je offline (nepripojený) pepsikova

...originál...
osky Pozri príspevok
je uz velmi vela studii azdrojov,kde sa daju precitat fakty o tom ze mikrovlnka skodliva je,zabija energiu v potravinach a okrem toho meni ich strukturu.
kazdy rakovinou chory clovek by ju mal okamzite vyhodit a ostatni by sa z toho mali poucit,pokym este neochoreli!!!!!!!!!!!

inak:
najviac energie vydava otvoreny ohen,potom tusim plynovy sprak a az potom je elektricky sporak-jedlo to ovplyvnuje,podla istych studii.
zdroj si uz nepamätam,citam vela,nemozem si v hlave drzat vsetko...
..

..no, neviem, či by sme sa nemali vrátiť k životnému štýlu doby kamennej,alebo aspoň do začiatku minulého storočia..ale tam už používali sporák a nie ohnisko uprostred kuchyne...tento názor,čo si tu dala, to je samozrejme jediný zásah do organizmu, ktorý spôsobuje rakovinu...no tak, ako je možné, že ja, ktorá som mikrovlnku nemala a ani som sa nikdy nezdržiavala u nikoho, kto ju má, som tú rakovinu dostala?..a takto tisícky ľudí, ktorí sú na tom rovnako!..takéto šírenie paniky z mikrovlnky mi pripadá smiešne v dnešnom veku..to aj autá, ktoré produkujú spaliny a tie dýchame, čím nám škodia na plúca-hlavne nefajčiarom, by národ mal prestať používať a chodiť pešo, najlepšie krížom cez horu...uf!...a to fakt nemyslím na to, že tú rakovinu som mohla dostať preto, že nad hlavou mám satelit-dám ho zrušiť a zachránim tak ostatných susedov...šmarjá..

...ak niekto uvažuje, že nechce mikrovlnku, ktorú už má 15 rokov-to dávno mala byť v zberných surovinách a jedlo si môže prihrievať na sporáku, veď pokiaľ tú rárohu doma nemal, tak jedli knedle a ryžu zohriatu normálne na sporáku, či ako?..nevarili?..

...ja by som kludne v mojej domácnosti zrušila žehličku..lenže, čo s obrusom, ktorý musím raz za mesiac ožehliť?..žehlička je pre mňa mimoriadne škodlivá ..kecám, jasné, ale aj tak ju neznášam!...
1 0
hubatá hubatá

hubatá je offline (nepripojený) hubatá

Súhlasím s Pepsi.
Knedle, zemiaky, ryžu babka zohrievala na tom paráčiku na knedle: troška vody do kastrólika a na paráčik naukladala knedle, zemiaky alebo ryžu. V priebehu 1-2 minút je to zohriate. Je s tým viac bordelu, je to neestetické, ale zdravé.
1 0
Nokerla Nokerla

Nokerla je offline (nepripojený) Nokerla

Az take zdrave to nebude, lebo aj samotne horenie pohlcuje kyslik.
Tiez nechapem ako niekto moze tvrdit, ze mikrovlnka skodi, ale ze ma mobil pri uchu 2-3 hodiny denne je uz v poriadku.
Ano predtym ludia ohrievali na pare (sam si to pamatam).....ale preco?
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať