Zavrieť

Porady

Domová schôdza

Dobrý deň,

zaujímalo by ma či je platná domová schôdza, ktorú zvolalo OSBD, a na ktorej sa nezúčastnil žiaden zástupca OSBD a viedol ju jeden z vlastníkov bytov a nebytových priestorov.
Ďalej by ma zaujímalo ako má v súlade so zákonom prebiehať hlasovanie o odvolaní predsedu domovej samosprávy a voľba samozvaného predsedu.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    sito je offline (nepripojený) sito

    sito
    Kde v prdeli si bol? Alebo, že by sopliak?

    Do istej doby bol najvyšší orgán SZBD, nižšie boli OSBD, tie mali menšie organizačné jednotky, samosprávy. Vraj sto bytov mala mať, a tak niekedy aj dva - tri domy tvorili samosprávu. Tiež sme s jedným boli 42 + 56 = 98. S toho 56 bola predsedníčka, na náš dom, okrajovo, ale riadne ... Od istej doby, už každý dom samospráva. Pichol som do toho.

    OSBD, Členovia, predstavenstvo, kontrolná komisia, xyz komisie, zhromaždenie delegátov, členská schôdza, zamestnanci.

    Od platnosti 182/1993 sa začala situácia meniť. Ak bola prevedená väčšina bytov do osobného vlastníctva, tak nerozhodovalo OSBD, ale vlastníci. Teoreticky! Prakticky vo väčšine prípadov, podpísali vlastníci bytov zmluvu o výkone správy s OSBD.

    Čo sa tým zmenilo? Vlastne nič! Len nájomníci družstevných bytov sa stali ich vlastníkmi. Ak sa nerozhodli pre SVB? Ak áno, tak OSBD prestalo pre nich existovať.

    Ak nie, tak zostali členom správcu, ktorý spravuje ich dom.

    Od tej doby je vlastne väčšina vlastníkov bytov členom správcu ich domu. Preto majú stále samosprávu, nie preto aby si dom spravovali, ale aby za ich dom bol na zhromaždení delegátov zástupca, ktorý hlasuje, rozhoduje na zhromaždení delegátov správcu ich domu. Na nič iné nie je ta samospráva potrebná pri správe domu. Len aby OSBD na dome rižovalo so súhlasom vlastníkov bytov, ktorých zastupuje delegát na zhromaždení delegátov OSBD.

    Ale do roku 2007, ta samospráva, jej členovia, výbor zabezpečoval styk so správcom domu, teda OSBD.

    Teraz momentálne máme predsedu samosprávy, len, ktorý je vlastne len delegovaný na zhromaždenie delegátov OSBD, skrátene SBD. Figúrka.

    A od roku 2007 zo zákona si volia vlastníci zástupcu vlastníkov. V niektorých prípadoch je predseda samosprávy aj zástupcom vlastníkov, ak si ho vlastníci zvolia. A tiež figúrka.

    Predsedu, aj zástupcu si volia tí istí ľudia. Kedy bude, a prečo zastupovať správcu domu OSBD, a kedy VLASTNÍKOV BYTOV?

    Ak OSBD, volov, čo ho volili?

    sito je offline (nepripojený) sito

    sito
    dubnycka Pozri príspevok
    Donedávna som bol 1 rok zástupcom vlastníkov v susednom BD (67 vlastníkov + 2 družstevníci).

    Skúšal som to , ale za 1 rok som presvedčil menej ako 1/4 vlastníkov, že sú vlastníci a že sa tak majú správať
    (asi 1/5 sa tak správa )
    Noo, pri takom pomere je to taká robota, buď to s ním sekne, alebo on s tým sekné.

    Bývať chce každý, ale o prdel sa starať, to nie.

    O tu svoju s citom, nehou.

    Druhému, aj šmirgľom!

    Vraj z cudzieho krv netečie!

    Či?

    skatarinas je offline (nepripojený) skatarinas

    skatarinas
    Tak milí priatelia toto všetko sa môže udiať pod strechou OSBD a najatých posluhovačov v prípade, že je predseda domovej samosprávy neoblomný a nedá zarobiť firme, ktorá má tichú dohodu s OSBD o dohadzovaní zákaziek napr. na zapletenie a rekonštrukciu bytového domu, ako to bolo v našom prípade. Predstavitelia OSBD sa pred svedkami vyjadrili, že potrebujú predsedu, ktorý bude "povoľnejší". Našli si teda spolupracovníkov, ktorí vyvolali odvolanie nekompromisného predsedu, OSBD zvolalo schôdzu, ktorú viedol jeden z farizejov, na schôdzi sa podpísalo 29 prítomných, odrazu po vyše týždni bolo po vchodoch vylepené uznesenie zo schôdze, kde bolo odrazu napísané, že schôdze sa zúčastnilo 41 obyvateľov domu, že bol zvolený zapisovateľ a vraj boli zvolení overovatelia zápisnice zo schôdze, tieto voľby vôbec neprebehli, ani nebolo prečítané uznesenie zo schôdze schôdze. Samozrejme sú toho všetkého svedkovia.
    Veľmi to smrdí, OSBD už malo problémy s predajom bytov po neplatičoch, je verejným tajomstvom zadávanie zákaziek. novým dosadeným predsedom je človek, ktorý položil dve firmy zanechal za sebou neuspokojených veriteľov a mnoho iných problémov. Človek s takýmto profilom má rozhodovať o našich peniazoch.
    Je možné sa nečinne tomu prizerať, ako prebiť hlavou múr?

    PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

    PASKOV
    Samospráva zastupuje zájmy družstva ( správce ) v BD.

    V čase, kdy BD je na 100% majetek družstva má to logiku,
    ale v současnosti je to trik na vlastníky.

    Předseda samosprávy bude s cvičit s BD jen tak, jak mu dovolíte.


    Na druhé straně existují lobby ( rychlé roty ) v BD, co dokáži pěkně tunelovat BD.

    FOaÚ je neodolatelný a atraktivní.

    Často se v BD provádějí nepotřebné práce za nesmyslné ceny.

    Bohužel je to vlastní zkušenost.

    nunenko je offline (nepripojený) nunenko

    prďous, táraj, gágaj nunenko
    zaujímalo by ma či je platná domová schôdza, ktorú zvolalo OSBD, a na ktorej sa nezúčastnil žiaden zástupca OSBD
    zákon povinnú prítomnosť správcu na domovej schôdzi nepozná, jeho povinnosť je zvolať zákonným spôsobom schôdzu, zákon ale pozná povinnosť v tomto prípade správcu zverejniť uznesenie zo schôdze.
    a viedol ju jeden z vlastníkov bytov a nebytových priestorov.
    Vychádzajúc z analogického uplatnenia ust. § 127a OBZ by schôdza vlastníkov mala po zistení prezencie prítomných uskutočniť voľbu predsedajúceho schôdze a zapisovateľa.
    Po vyčerpaní všetkých bodov programu rokovaniu sohôdze by sa mala vyhotoviť zápisnica obsahujúca všetky podstatné skutočnosti, ktoré budú odrážať priebeh rokovania. Za spísanie zápisnice je zodpovedný zapisovateľ a za jej obsah spoluzodpovedá aj overovateľ, ktorý svojím podpisom osvedčuje, že obsah zápisnice spísaný zapisovateľom zodpovedá skutočnosti. Zápisnicu podpisuje aj predsedajúci schôdze ktorý ju viedol. Zápisnica sa spravidla vyhotovuje na základe poznámok zapisovateľa a overovateía až dodatočne po ukončení schôdze. Zápisnica je aj podkladom na oznámenie o výsledkoch hlasovania, ktorí je povinný oznámiť ten, kto schôdzu zvolal v lehote 5 pracovných dni od konania schôdze, a to spôsobom v dome obvyklým ( § 14 ods. 1 ).

    Zápisnica zo schôdze vlastníkov by mala mať podľa názoru autorov Výkladu k zákonu 182/93 (Valachovič) a poznatkov z ich praxe tieto náležitosti:
    - identifikáciu spoločenstva alebo domu, ktorého vlastníci zhromaždenie (schôdzu) vlastníkov tvoria;
    - miesto a čas konania zhromaždenia (schôdze) vlastníkov;
    - počet zúčastnených a prezentovaných vlastníkov vrátane ich splnomocnených zástupcov (tento by mal odpovedať prezenčnej listine vlastníkov zo schôdze /zhromaždenia/vlastníkov, ktorá by mala byť neoddeliteľnou súčasťou zápisnice);
    - meno a priezvisko predsedu, zapisovateľa a overovateľov zápisnice;
    - opis prerokovania jednotlivých bodov programu zhromaždenia (schôdze) vlastníkov;
    - rozhodnutia zhromaždenia (schôdze vlastníkov) s uvedením výsledkov hlasovania;
    - dátum konania schôdze a podpisy predsedu, zapisovateľa a overovateľov zápisnice, ktoré nemusia byť osvedčené podľa osobitných predpisov.
    zároveň však uvádzajú:
    Dokonca v zákone absentuje i samotná povinnosť vyhotoviť zo schôdze alebo zhromaždenia vlastníkov písomný zápis zachytávajúci ich podstatný priebeh a výsledky. Zápisnica z každej schôdze (zhromaždenia ) je pritom mimoriadne dôležitý dokument, pretože zachytáva rozhodovanie o spoločnom majetku všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome Z tohto dôvodu možno pri nedostatku akejkoľvek zmluvnej úpravy tejto otázky zakotvenej v zmluve o spoločenstve alebo v zmluve o výkone správy analogicky a primerane (podobne ako pri ust.§14 ods. 4 BytZ) vyhádzať zprávnej úpravy organizácie a priebehu valného zhromaždenia spoločnosti s ručením obmedzeným
    Vychádzajúc z analogického uplatnenia ust. § 127a OBZ by teda zhromaždenie (schôdza) vlastníkov malo po zistení prezencie prítomných uskutočniť voľbu predsedajúceho schôdze a zapisovateľa. V praxi sa často volí aj minimálne jeden overovateľ zápisnice z radov prítomných vlastníkov. Domnievame sa, že za zapisovateľa a overovateľov zápisnice by mali byť zvolení v záujme zamedzenia vzniku rozporov len vlastníci prítomní počas celého zasadnutia schôdze. Nemali by to byť osoby, ktoré sa nezúčastnili celého priebehu schôdze alebo ktoré by predčasne odišli alebo, naopak, prišli neskôr až počas rokovania vlastníkov. Z tohto dôvodu sa tieto osoby spolu s predsedajúcim volia vždy na začiatku každej schôdze. Ako už bolo uvedené vyššie, predsedajúci schôdze by mal byť predovšetkým rešpektovanou autoritou, t. j. túto funkciu by mal zastávať niektorý z prítomných vlastníkov (spravidla člen rady alebo zástupca vlastníkov), avšak nieje vylúčené, aby túto funkciu vykonával aj pritomný predseda spoločenstva či zástupca správcu. Úlohou predsedajúceho by malo byť predovšetkým dbať na nerušený a kultúrny priebeh schôdze, viesť ju v rámci dodržania jej programu a všetkých procedurálnych náležitosti s tým spojených. Zároveň by mal predsedajúci rešpektovať práva všetkých vlastníkov, ktorí sa budú chcieť v rámci programu schôdze vyjadrovať k jednotlivým otázkam, samozrejme, v primeranej miere a v nevyhnutnom časovom rozsahu.
    Naposledy upravil nunenko : 23.10.12 at 08:33
    Zitulda iba otázka...prečo cituješ OZ a nie zákom 182/ 1996 o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. U nás už roky schôdzu vlastníkov a tých pár nájomcov zvoláva správca- SBD a schôdzu vedie predseda členskej samospráva, alias zástupca vlastníkov bytov.

    Zitulda je offline (nepripojený) Zitulda

    Zitulda
    PASKOV Pozri príspevok
    Samospráva zastupuje zájmy družstva ( správce ) v BD.

    Tak to si na veľmi veľkom omyle priateĺ môj... Samospráva ( aspoň tá naša) nikdy nezastupuje a neháji záujmy družstva, ale záujmy vlastníkov bytov a veľmi často sa s pracovníkmi správcu SBD naťahuje pre dobro vlastníkov bytov v bloku.

    ale v současnosti je to trik na vlastníky.
    ...asi si sedím na kábli, ale tomuto nerozumiem a verím, že nielen já.

    Předseda samosprávy bude s cvičit s BD jen tak, jak mu dovolíte.
    v tom, že zástupca v
    BD - to je skratka bytového domu? či bytového družstva?, lebo ak BD-bytový dom, tak s tým nik nemôže cvičiť...že mám pravdu!. Paskov a niečo si tu nedokončil, rada by som vedela čo si mal v úmysle napísať ďalej o zástupcovi. Apropo zástupca vlastníkov podľa mňa je aj predseda samosprávy...či?

    Na druhé straně existují lobby ( rychlé roty ) v BD, co dokáži pěkně tunelovat BD.
    Ak myslíš bytový dom pod skratkou BD,tak tie rýchle roty od správcu si mňžu trhnúť nohou ak predseda, čiže zástupca vlastníkov je znalý a odborník, tak nedovolí to!

    odpovedám Ti v texte, ale na posledné tri pre nejasnosť neviem dať odpoveď. ale otázku...pre koho a komu je FOaÚ neodolateľný a atraktívny -podľa Teba?

    FOaÚ je neodolatelný a atraktivní.
    ...pre koho a komu je FOaÚ neodolateľný a atraktívny -podľa Teba?

    Často se v BD provádějí nepotřebné práce za nesmyslné ceny.
    ...prečo nepotrebné a za nezmyselné ceny?! to niekto predsa musí samospráva sledovať a aj objednť u správcu, lebo samospráva to sama robiť nesmie!

    Bohužel je to vlastní zkušenost.
    a ja som myslela, že si v samospráve
    a trochu všimla som si, že píšeš často iba útržkovite a dokonca podľa etikety - vykrikuješ (verím, že vieš čo myslím a nebudeš za toto búliť na mňa)...ale takto písal niekedy náš vylúčený člen.
    Naposledy upravil Zitulda : 24.10.12 at 18:42
    Indeed nebuď zbytočne prcitlivelá...vraj "vykrikuješ na mňa "... sa obač !

    nunenko je offline (nepripojený) nunenko

    prďous, táraj, gágaj nunenko
    Zitulda

    10 Hours Ago #24398
    iba otázka...prečo cituješ OZ a nie zákom 182/ 1996 o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. U nás už roky schôdzu vlastníkov a tých pár nájomcov zvoláva správca- SBD a schôdzu vedie predseda členskej samospráva, alias zástupca vlastníkov bytov.
    citujem z tohoto tu za 85€
    Valachovič/Grausová/Cirák. Zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Komentár
    Zitulda Díky moc, skúsim si ju pozháňať.

    nunenko je offline (nepripojený) nunenko

    prďous, táraj, gágaj nunenko
    Nebylo jednoduché poznat motivy těch,
    co diskutovali a
    potom zdvidli ruku za podivné nápady na domovní schúzi v bytovém domě.
    ...aj ja!!! NEUVERITEĽNÉ, psychóza, prospechárstvo, hlúposť? Zmes všetkého...Cítim to presne tak ako Paskov.

    Indeed je offline (nepripojený) Indeed

    Vylúčený člen Indeed
    PASKOV Pozri príspevok
    Samospráva zastupuje zájmy družstva ( správce ) v BD.

    V čase, kdy BD je na 100% majetek družstva má to logiku,
    ale v současnosti je to trik na vlastníky.

    Předseda samosprávy bude s cvičit s BD jen tak, jak mu dovolíte.


    Na druhé straně existují lobby ( rychlé roty ) v BD, co dokáži pěkně tunelovat BD.

    FOaÚ je neodolatelný a atraktivní.

    Často se v BD provádějí nepotřebné práce za nesmyslné ceny.

    Bohužel je to vlastní zkušenost.
    PASKOV ma pravdu.

    PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

    PASKOV
    Za vykřikování se všem omlouvám.




    BD ..... já tuto zkratku požívám pro bytový dúm.

    Samospráva v BD je orgán bytového družstva a pochopitelně tím musí hájit zájmy družstva.




    PS
    Bohužel triky na FOaÚ jsou nekonečné:


    Příklad č1:

    Posune se okno na chodbě o ploše 8 m2
    celkově o 50 cm a za cenu 2 000 EUR.
    Tím, že je okno jednoduché unikne teplo
    během dalšího života minimálně za dalších 6 000 EUR.


    Příklad č2:
    10 m2 obyčejné dlažby z Baumaxu + nalepení za sumu 2 200 EUR


    Příklad č3:
    Nalepení polystyrénu tl 8 cm na BD za cenu 80 EUR za m2.


    Dalo by se pokračovat, ale nemá to smysl....
    Zitulda ...iba.k tým príkladom ak Ťa, alebo Vás takto podfukli, žekto-to je jedno prečo ste proti tomu nenamietali? museli Vám predsa dať predbežnú cenovú ponuku!...čI?!
    Zitulda My sme tiež samospráva,ale správca-SBD s nami necvičí, nedovolíme im to a skôr zastávame záujmy vlastníkov aj proti správcovi. Sme asi "rebeli"a súhlasím iba s tým, že samospráva (tú si bývalé SBD urobili, aby ono mali menej práce.

    PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

    PASKOV
    Někteří přijímají názory podle toho,

    kdo jich prezentuje.



    Podstata problému je pro nich něco navíc a vlastně zbytečná.
    Zitulda Nesúhlasím s Tebou, hlavne s tou prvou vetou, ja mám vlastné názory, ale aj skúsnosti a tie prezentujem. A tá podstata problému je dôležitá a potrebné je ju riešiť, nie polemizovať )polemika nič dobrého neprináša!...to je môj názor. Pekný deň želám

    PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

    PASKOV
    Nebylo jednoduché poznat motivy těch,
    co diskutovali a
    potom zdvidli ruku za podivné nápady na domovní schúzi v bytovém domě.


    Nejprve jsem si z prezenčních listin udělal tabulku za posledních 10 let.

    Byl jsem potom překvapený,
    že pro určité nápady existovala 100% disciplína účasti a hlasování zájmové skupiny.
    Na samotné schúzi bytového domu to tak vypukle nevyznělo.


    Někteří, kteří již pochopili, do čeho je jejich přátelé v bytovém domě navedli, se již mi osobně omluvili.
    Jiní na schúzi bytového domu se omluvili všem za to, že byli podvedeni.

    Další prodali byty. ( případ polystyrénu na fasádě s 3x vyšší cenou než v té době obvyklé,
    tj. 48 000 EUR je v suchu u rychlé roty ).
    Bolestné za falešný hlas na schúzi bytového domu se již potom snadno eliminoval při prodeji bytu.

    Jiní v současnosti začali svoje byty pronajímat a zvýšené náklady snadno kompenzují pomocí nájemného.

    Mám též z některých sousedú v bytovém domě duchy,
    které já na chodbě bytového domu při osobním setkání nevidím,
    aproto ani nepozdravím a je to slepota obojstranná.


    Jeden nebo několik hlasú proti na schúzi bytového domu nic neřeší.
    Možná proto je na nich obvyklá celkově malá účast.

    Já sám jsem je po několik let bojkotoval a bohužel jen a jen k vlastní škodě.
    To je případ, kdy polystyrén na fasádě přinesl všimné rychlé rotě 48 000 EUR.

    Potom přišly jiné nápady - turistické sklo o zázračných 50 cm, dlažba z baumaxu ap.


    Jeden z organizátorú ma archiv s.r.o. v společné místnosti bytového domu za nulové nájemné.

    Jiný zase rozmístil kovové skřině na chodbách ve sklepích.

    Dcera jiného upravila společné prostory na podnikatelský prostor,
    nejprve za nulový nájem ( 4 roky ) a
    po protestech platí nyní jen symbolický nájem.

    Vznikly přátelské dvojice a ty si podělily společné prostory jen pro vlastní využití:
    jen oni dva mají klíče a svoje věci.

    Uvedený text není návod, jak získat hlas, nebo udělit hlas pro nesmysly v bytovém domě na schúzi vlstníkú.


    PS
    Na schúzi bytového domu jsem měl někdy dojem, že souhlasné hlasy byly jen podle toho, kdo je prezentoval. ( skoro jak v parlamentě ... )
    Zdravý úsudek jaksi absentoval.

    Potom vznikají v bytovém domě nesmiřitelné tábory a skoro nic se v nich rozumně neřeší.
    Naposledy upravil PASKOV : 26.10.12 at 04:23

    sito je offline (nepripojený) sito

    sito
    Je!

    Nie hlavou, ale hlavami! Neviem koľko vás v dome je, ale môžete rozhodovať ak vás je 50 % + 1 vlastník. A nie múr, OSBD treba!

    A ešte, ste SVB a OSBD je váš mandant? Ak nie, jedná sa o zástupcu vlastníkov, toho môžete zvoli, ale aj odvolať po hodine trvania schôdze nadpolovičnou väčšinou prítomných vlastníkov.

    Styk nie je rozhodovanie!

    (5) Styk vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome so správcom zabezpečuje zástupca vlastníkov zvolený na schôdzi vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome (ďalej len "schôdza vlastníkov"). Zástupca vlastníkov informuje vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome o činnosti správcu a o dôležitých otázkach prevádzky domu. Zástupca vlastníkov je povinný uplatňovať voči správcovi požiadavky vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome v súlade so zmluvou o výkone správy. Zástupca vlastníkov nie je oprávnený rozhodovať o veciach, o ktorých môžu rozhodovať len vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome podľa § 14.

    Inak, a nie len ty



    PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

    PASKOV
    V našem případě byla i komedie.
    Pokud jsme byli na schúzi, tak nezmysly neměly šanci.
    Bohužel v případé naši nepřítomnosti okamžitě rušili nevhodné předchozí rozhodnutí.



    Perlička.

    Polystyrén začali lepit na fasádu bez schváleného dodavatele a bez jakéhokoli záznamu, že to chceme v běžném roce.( nic v plánu oprav na rok )
    Stavba nebyla v zmysle zákona označená!!!

    V domě se nikdo k tomu nehlásil.
    Jen pracovník družstva s pracovníky dodavatele byli mimořádně iniciativní a usilovní.
    Za týden olepili na 50% fasádu bytového domu.
    Napsali jsme protest na družstvo s podpisem nadpoloviční většiny.
    Potom se nás optali, zda to chceme dokončit.
    Chtěli nám nechat jen na 50% olepený bytový dúm bílým polystyrénem a
    odejít bez dokončení povrchu.

    Klasické vydírání.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.