Zavrieť

Porady

Štrak v rezorte školstva

účtovník
Aký máte názor na štrajk v rezorte školstva dňa 13. septembra 2012?
Naposledy upravil muška7 : 10.09.12 at 14:09
Usporiadat
xtriadax xtriadax

xtriadax je offline (nepripojený) xtriadax

misomiso Pozri príspevok
Pani a damy, nehnevajte sa, ale take argumenty, ze ved aj tak to skolstvo nema ziadnu kvalitu, ze tam chodia iba deticky bohatych a nic nerobia - to snad nemyslite vazne. To skutocne nie je hodne rozumneho cloveka.

To je ako keby som teraz ja pisal, ze vy za pasom by ste nemali dostat ani tych 400 Eur, lebo dnes uz ziaden vyrobok nic nevydrzi, ze je vsetko robene na to, aby sa to rychlo pokazilo a skoncilo v kosi, ze kde su tie stare zlate casy, ked sa telefon alebo televizor este aj dedil a auta vydrzali iba so zakladnou udrzbou 30 rokov. Nabytok vydrzal starocia, ziadna drevotrieska, ktora sa vam rozapadava uz pri vybalovani z krabice....

Dobra demagogia ze?
Ja im nezávidím. Myslím že nie je čo. Naopak držím palce aby sa im podarilo niečo pre to školstvo vybojovať. Reagoval som len na príspevok že posielať vzdelaných ľudí za pás je choré. Preto si myslím že pokiaľ sa neurobí poriadok v školstve tak tie platy budú stále pre nich slabé. Nerozumiem načo nám tu je toľko VŠ ako máme. Veď keď pôjde takto ďalej tak za pár rokov nebude mať kto za tým pásom robiť lebo všetci budú ,, vzdelaní"
Naposledy upravil xtriadax : 28.11.12 at 12:53
0 0
trisestri trisestri

trisestri je offline (nepripojený) trisestri

Llívia Pozri príspevok
Som proti tomu, aby sa učiteľom zvyšovali platy v takej finančnej situácii, aká je teraz. Pri zvyšovaní minimálnej mzdy sa vždy argumentuje tým, že ju nie je možné zvýšiť viac, lebo súkromní zamestnávatelia by začali prepúšťať ľudí, keďže by im stúpli náklady. Učiteľom sa zvyšovať môže, nevadí, že aj tam stúpnu náklady, lebo veď sa na to poskladáme všetci?! A tento tvoj výplod na ľudí, ktorí si dovolili mať iný názor než ty, je hodný rozumného človeka?
Si trafila klinec po hlavicke,lebo prave aj zopar ucitalov sa naslo co brojili proti rastu minimalnej mzdy-pritom isli aj proti vlastnej logike,lebo ak rastie minimalna mzda,tlaci sa tym padom nepriamo aj na rast ostatnych miezd.Miso a keby tvoja firma bola stratova a vyhladovo nemala nadej na zlepsenie,tak by si zvysil mzdy?ale suhlasim aj z ucitelmi,ale tymi co su v mensine a maju nazor ze by sme mali ist vsetci jednotne proti tunelovaniu,safareniu,tolerovniu danovych podvodov,zlatym padakom,nehospodarnosti v statnej a verejnej sprave,za vysie mzdy,za garancie ich vyplacania-vytvorit jednotnu platformu objektivnych poziadaviek a casovy harmonogram ich plnenia.Vsade idu zamestnanci spolu na zapade,len my sa tu triestime a kazdy sa hra na vlastnom piesocku,pricom sa neda verit ani odborarskym bosom.
3 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Ja by som bol ochotne prispjet neakemu ucitelovy zo svojih cistich peniazi, aby so mu (ciastocne) vykompenzovala jeho usli plat len aby on mohol pokracovala v straiku. (samozrejme nejaku rozumnu dobu)
(takto to bude vyzerat s nasim slovencinom, ak sa skolstvo nezlepsi)

Keby sa nas naslo aspon tolko, aby polovica ucitelov mohla pokracovat v strajku a mali by vykompenzovany plat, to by potom bolo tocso. Predstavoval by som si to tak, ze jeden dobrovolnik, by dal cash jednemu ucitelovi. Len nemam ani potuchy ako by sa toto dalo podchytit a zorganizovat. Mozno nejaky web, kde by sa adresne registrovali ucitelia a darcovia, alebo tak nieco. Otvorenou registraciou by sa dala zabezpecit kontrola, aby ucitel, ktory poberie strajkovy prispevok od darcu isiel skutocne strajkovat. Popripade by sa mohli pomer darca/ucitel zvacsit na 2:1, alebo 3:1, keby bolo vela darcov
Je to mozno zufala myslienka ale zufala doba si ziada zufale ciny.
Naposledy upravil taiko : 28.11.12 at 15:01
0 0
Darina1234 Darina1234

Darina1234 je offline (nepripojený) Darina1234

Učielia nie su jednotní, v prvom rade im ide o svoj plat, že im ide aj o naše deti.... asi tak, ako možete vyžadovať od nas, aby sme boli jednotní v ich podpore, tak ako lekari zneužili postavenie pacienta, tak je to podobne aj teraz, to, že ma niekto vzdelanie ešte neznamená, že ma vždy pravdu.
1 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Darina1234 Pozri príspevok
Kazda praca je doležita a potrebna a učitelia nie su viac ako ktokolvek iní, žiadna zavisť ale rovnosť.
No ved prave. Ak rovnost, tak vzhladom k tomu, kolko zarabaju lekari naprikad (podla statistiky spred dvoch tyzdnov atestovani 1800 - 5600 EUR) by mali mat ucitelia trojnasobne platy ako maju teraz a nie nejake zvysenie o 10%.

Alebo chces porovnavat ucitela s tym, ktory robi nekvalifikovanu pracu pri pase?
Naposledy upravil misomiso : 28.11.12 at 16:04
1 0
Darina1234 Darina1234

Darina1234 je offline (nepripojený) Darina1234

Stale nemožem pochopiť, prečo vyzdvihuješ duševnu pracu nad manualnu,tvrdím, obe sú potrebné, ako by fungovala tvoja firma s tvojim rozumom a vzdelaním, nadobudnutým za peniaze danovvch poplatníkov, aj manualne pracujucich a ceda bez nich? vyzdvihujem dolezitost , súbeh, navaznosť ... oboch prác.
1 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Len pre uplnost, chcem povedat, nakolko sa ma tato tema osobne tyka. Kedysi som tiez ucil, zo skoly som odisiel a zalozil sukromnu firmu (preco asi?).

Teraz uz neucim a ani sa do skolstva neplanujem vratit. Deti mam na sukromnych skolach, nemame s manzelkou ziaden moralny problem s tym, ze za ich kvalitne vzdelanie platime, sme naozaj spokojni, maju aj kvalitnych ucitelov zo zahranicia.

Teda potialto by sa ma to vobec nemuselo tykat. Mne vsak nie je uplne jedno, aky pristup ku kvalitnemu vzdelaniu maju ostatni ludia v tomto state. Rad by som zil v normalnej spolocnosti, ktora aj niekam smeruje. Dokonca sa na tom som ochotny financne podielat - ved odkial sa maju zobrat tie peniaze? Zo statneho rozpoctu, teda aj z mojich dani. Napriek tomu, ze iba v minimalnej miere pojdu pre moje deti (tam vacsinu nakladov uhradzame priamo), som za to, aby peniaze, ktore odvadzam boli pouzite vo vacsej miere pre skolstvo.

Stale tu volame po nejakej lepsej spolocnosti. No kam sa asi moze vyvijat spolocnost, kde ma vacsi plat vojak a policajt, ako ucitel?
4 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Darina1234 Pozri príspevok
Stale nemožem pochopiť, prečo vyzdvihuješ duševnu pracu nad manualnu,tvrdím, obe sú potrebné, ako by fungovala tvoja firma s tvojim rozumom a vzdelaním, nadobudnutým za peniaze danovvch poplatníkov, aj manualne pracujucich a ceda bez nich? vyzdvihujem dolezitost , súbeh, navaznosť ... oboch prác.
Darina, tiez si myslim, ze "spolocenska potreba" je to co by mohlo odlisit jednotlive druhy prace. Popripade "pridana hodnota prace".
Vezmime do uvahy dve povolania v statnej sprave, kde jedna pani robi uradnicku na obecnom urade a druha pani ucitelku na zakladnej skole. Dufam ze sa zhodneme na tom, ze pani ucitelka na zakladnej skole vykonava pracu, ktorej spolocenska potreba a pridana hodnota pre spolocnost je vyssia ako u pani, ktora ma na starosti evidenciu platieb za komunalny odpad. A to hovorim so vsetkym respektom k tej pani na urade.
Niektore povolania maju vacsi dosah na viac ludi, je tam potrebna vacsia zodpovednost, viac znalosti, dlhsia doba potrebna na ovladnutie daneho zamestnania, vyssia miera ohrozenia na pracovisku, vyssia miera stresu atd atd. Ergo, zasluzi si aj vyssie ohodnotenie.

Podobne mozes najst aj porovnania dvoch manualnych prac napr smetiar a banik, kopac ryh na kable a robotnik spod vysokej pece, sofer autobusu a vodic vysokozdvizneho vozika atd.

Chapem, ze sa Ti vidi spravodlive, ze ak dvaja ludia pracuju 8 hodin, mali by mat rovaky plat, len bohuzial prinos kazdeho povolania je iny a tak musi byt ine a hodnotenie. Rovnostarstvo totiz nikomu nepomoze a moze byt aj velmi nebezpecne. Pretoze keby mali vsetci rovnake ohodnotenie, kto by vykonaval povolania ktore su narocne? Respektivne narocnejsie nez ine?
4 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Darina1234 Pozri príspevok
Stale nemožem pochopiť, prečo vyzdvihuješ duševnu pracu nad manualnu,tvrdím, obe sú potrebné, ako by fungovala tvoja firma s tvojim rozumom a vzdelaním, nadobudnutým za peniaze danovvch poplatníkov, aj manualne pracujucich a ceda bez nich? vyzdvihujem dolezitost , súbeh, navaznosť ... oboch prác.
Prepac, teraz naozaj celkom uprimne bez toho, aby som sa chcel niekho "dotknut":

Vyznam manualnej prace bol rovnaky, alebo dokonca mozno este vacsi ako dusevnej mozno niekedy do roku 1800. Jednoducho, vzhladom na uroven pokroku ludia museli od rana do vecera driet (zvacsa na poli) aby si zabezpecili zakladne prezitie. Iste, aj vtedy, kto pri praci premyslal, mohol dosiahnut lepsie vysledky ako ten, ktory sa hned rano napil a nebol rozmyslania schopny,ale velke moznosti znasobit svoju produktivitu zo dna na den ludia nemali.

Snad netreba podrobne opisovat, ako sa svet zmenil a meni sa coraz rychlejsie. U nas dnes jeden traktorista obraba obrovske vymery, ale v USA uz realne zavadzaju system, kde vsetky polnohospodarske stroje behaju po poliach uplne same navadzane cez GPS. V zahranici som neraz cestoval vlakom, ktory jazdil uplne bezobsluzne, rozne metra alebo vlaky na letiskach. Parkovne platime v automatoch, v hoteli F 1 nikto neupratije toalety, pretoze sa cela miestnost automaticky vycisti sama po kazdom pouziti. Auta uz nebudeme musit soferovat a vysavace tiez uz behaju same, hoci su este v plienkach.

Do banky uz skoro nechodime, nakupujeme tiez cez internet, chcete este 1000 prikladov, ako sa vyznam manualnej prace coraz viac straca? My tu mozeme diskutovat o tom, ci je to spravne alebo nie, ale je to realita.

Ak budeme chciet stavat na manualnej praci, tak potom jedine, ze stiahneme minimalnu mzdu postupne niekde na uroven 50 EUR na mesiac, ako v niekde Keni. Potom mozno investori budu rozmyslat, ci sa im oplati investovat do modernej technologie, alebo ci skor najmu armadu "cvicenych opic" ktore im to za 50 mesacne na hlavu urobia.

Pre nedavnom som obzeral super plnoautomaticky stroj u nasho partnera v Svedsku. Pracu 20 ludi nahradi jednym pracovnikom. Pytam sa majitela, preco tolko investoval, preco radsej neodviezol svoje stare poloautomaty do Ciny, kde je lacna pracovna sila. Vravel, ze to pocital, ale ze ani pri cinskej cene prace by sa nedostal na tu cenu za vyrobok, aku ma teraz. Stroj bol riedne drahy, ale robi neskotocne rychlo a presne.

Teda toto je realita, pre tymto neunikneme. Bud sa budeme vzdelavat a snazit sa aspon sledovat trend (ked uz nie ho udavat) alebo si budeme musiet utiahnut opasky este ovela viac.

O manualnu pracu za 600 EUR tu o par rokov nebude mat nikto zaujem...
5 0
ivuliatko ivuliatko

ivuliatko je offline (nepripojený) ivuliatko

medúza medzi čučoriedkami (Július Satinský: "ČUČORIEDKY = dievčatá od 15 do 25 rokov, MEDÚZY od 30 do 80 a po osemdesiatke sú STARÉ PRAŽENICE, ktoré majú obrovský zmysel pre humor a o svete si myslia svoje"). ...viac
Halli Pozri príspevok
No na počet odpracovaných hodín, by mal mať moj manžel oproti učiteľovi tak 1500€ a to robí na trojsmennú prevádzku, soboty , nedele, robí pod dohľadom kamier, ktoré zamestnavateľ nainštaloval VRAJ kvôli bezpečnosti..cele dní čumí riaditeľ na chlapov na PC a potom sa im vyhráža, že dlhšie čurali ako je predpis ! Chápem veľa vecí čo treba zmeniť v školstve, ale ako to predviedli lekári- kvalita bude ešte horšia a namontovať tak kamery do tried, rada by som si pozrela tých 45 minút mnohých učiteľov. Česť výnimkám samozrejme...
Opýtaj sa mojich detí, koľko hodín ešte odrobím okrem tých 23 odučených, ktoré nám ľudia furt otĺkajú o hlavu, lebo vidia len tie. Nechce sa mi to znova rozpisovať, aj lubica2403 to vysvetľuje:
http://www.porada.sk/t200480-p6-stra...ml#post2190749
http://www.porada.sk/t200480-p6-stra...ml#post2190759

Za namontovanie kamier by som sa zriaďovateľom škôl hlboko poklonila a rozplývala by som sa od vďačnosti. Ja sa nemám za čo hanbiť, ale mnohí rodičia by aspoň mali šancu vidieť, aké bytosti (ktoré sa aj bojím nazvať deťmi) vychovali.

...a teraz trocha zábavy kukni si, ako "učil" minister Čaplovič deviatakov zo ZŠ na Mudroňovej ul. v Bratislave, ktorým na záver rozdal nové učebnice dejepisu pre 9. ročník ZŠ (hurá!!! učebnice!!! luxus!!!)
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=1eyVTd9ALXM
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Inak, este som zabudol k tomu stroju, vravel, ze ho niekolko konstrukterov iba kreslilo a navrhovalo jeden a pol roka, potom ho za par mesiacov poskladali. Ti konstrukteri to tiez nekreslili na doske, ako nasi otcovia. Robili to v 3D programoch a simulaciach. Tie tiez niekto musel naprogramovat.

Teda sroj sice zbavil 20-tich ludi moznosti manualnej prace, ale mnohym vzdelanym zasa poskytol moznost pracovat a realizovat sa (aj si zarobit, mnozstvo nul bolo na konci ceny toho stroja)

To je odpoved na to, ze mozno nie je az taka katastrofa, ze dnes mladi chcu ist vacsinou studovat. Len by bolo vhodne ich trocha usmernit, aby nestudovali vsetci iba pravo, socialnu pracu a psychologiu. Ale trend je jasny - vyskum, vyvoj a vzdelanie.
0 0
Darina1234 Darina1234

Darina1234 je offline (nepripojený) Darina1234

Nepochopili ste ma, tvrdím o rovnakej doležitosti duševnej aj manualnej prace, netvrdím, že výška ich mzdy sa ma rovnať.
Viem v ktorom storočí žijeme aj pokroku rozumiem, no neodpovedal si mi na otazku, či tvoja firma by šlapala len s ludmi vysokoškolakmi, ktorí by nič manualne nerobili, pri svojej praci by použivali len tzv. duševno, ak robotnikov prepusť a skus zamesnať len študovaných, korm das plat ako robotnikom.
Ci mam suhlasiť učitelom ano, robonikom nie, tak takto teda nie.
Naposledy upravil Darina1234 : 28.11.12 at 18:05
1 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Darina1234 Pozri príspevok
Nepochopili ste ma, tvrdím o rovnakej doležiosti duševnej aj manualnej prace, nevrdím, že výška ich mzdy sa ma rovnať.
No tak ak suhlasis, ze sa ma rovnat, tak potom kde je problem priznat, ze treba ucitelom podstatne dvihnut mzdy?

Je otazne, co myslime pod pojmom "dolezitost". Ano, ak o 100 rokov bude mat 95% ludi najvyssie odborne vzdelanie, tak dolezitost manualnej prace tych zvysnych 5% ludi bude vysoka. Napriklad, ja nemam problem zaplatit pri samoobsluznej pokladnici v Tescu, dokonca mi ani nebude chybat ak do Tesca nebudem musit chodit a budu mi nakupy vozit rovno domov. Hoci aj robot riadeny pocitacom (vraj uz prve taketo roboty na rozvoz bez sofera testuju v USA).

Ale ak budem chciet skocit na veceru, alebo posediet v kaviarni, tak by sa mi nepacilo, ak by ma obsluhoval robot. Urcite nie. Takze urcity maly podiel manualnej prace tu zostane potrebny vzdy.

Lenze u nas je stale opacny problem. Vysoko vzdelanych odbornikov je stale malo (to je aj dovod, preco si dobry programator moze zapytat v podstate kolko len chce) a ludi, ktori vedia robit iba jednoduche ukony je viac ako treba (preto si k linkam automobilky mozu ludi vyberat a nemusia im ani platit vela).

Z tohto hladiska by som to asi chapal, ked uz chcem silou-mocou porovnavat dolazitost dusevnej a manualnej prace.
1 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Darina1234 Pozri príspevok
Nepochopili ste ma, tvrdím o rovnakej doležitosti duševnej aj manualnej prace, netvrdím, že výška ich mzdy sa ma rovnať.
Viem v ktorom storočí žijeme aj pokroku rozumiem, no neodpovedal si mi na otazku, či tvoja firma by šlapala len s ludmi vysokoškolakmi, ktorí by nič manualne nerobili, pri svojej praci by použivali len tzv. duševno, ak robotnikov prepusť a skus zamesnať len študovaných, korm das plat ako robotnikom.
Moja firma sa bude musiet prisposobit trendu. Bud budeme schopni zvysovat svoju tecnicku vyspelost a coraz viac spoliehat na dusevnu pracu, alebo zanikneme, znici nas konkurencia. Su firmy, ktore uz dnes ziju iba z dusevnej prace, ziju velmi dobre a takych firiem nie je malo. Napriklad Eset.

Nechapem, preco by som mal dat vzdelanym ludom rovnaky plat, ako nevzdelanym. Ved ak zamestnam vzdelaneho, tak iba preto, aby firma mohla fungovat s ovela vyssou pridanou hodnotou. Vyrabat lepsie vyrobky za nizsie naklady. Prezco by som sa o zisk nepodelil s ludmi, ktori to nasej firme umoznia?
1 0
Darina1234 Darina1234

Darina1234 je offline (nepripojený) Darina1234

aj mne su zname firmy, ktore funguju len na baze dusevnej prace, ale napiš, či aj ta tvoja by slapala bez robotnikov.
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Darina1234 Pozri príspevok
aj mne su zname firmy, ktore funguju len na baze dusevnej prace, ale napiš, či aj ta tvoja by slapala bez robotnikov.
To je dost zbytocna debata. Po prve, nikde sme zatial nedefinovali, kto je a kto nie je robotnik, dnes sa aj tak vo vyrobe pouziva skor "operator". Po druhe, je dost rozdiel ci ja tam budem mat troch operatorov namiesto 60-tich, napriklad. Ak budem mat troch, (a budu mi na super vykonnych strojoch robit celu produkciu), tak uz je naozaj jedno, ako ich nazveme, pretoze to pravdepodobne asi ani nebudu moct byt ludia so zakladnym vzdelanim. Otazne aj bude, ci ich pracu nazveme skor manualnou alebo dusevnou. Ja pri svojej praci tiez robim manualne ukony, ved aj ked chcem napisat emial, tak musim tukat do klavesnice. O co viac manualne pracuje "robotnik" ktory dozera na stroj a obcas stlaci tlacidlo?

Aj v Esete maju recepcnu a urcite aj upratovacku, hoci mozno nie na TPP. Nebavme sa tu o dusevnej a manualnej praci, manualnej dnes uz vela nie je a ak je, tak je dobre zaplatena, nemusis mat obavy. Skus si nechat vykopat kanal alebo vymenit radiatory, uvidis, kolko zacvakas. Ja v servise platim 56 EUR za hodinu prace.

Bavime sa v tejto teme dufam o tom ci je klucove pre nasu spolocnost kvalitne vzdelanie nasich deti alebo nie je. Ja tvrdim ze je a ze uz aj dnes je neskoro.
0 0
bambina1011 bambina1011

bambina1011 je offline (nepripojený) bambina1011

to ze sa naleju peniaze ucitelkam na platy, nezarucuje ze nasa spolocnost bude mat kvalitne vzdelanie pre nase deti!
3 0
Darina1234 Darina1234

Darina1234 je offline (nepripojený) Darina1234

suhlasim, v zapale výmeny nazorov sa to stava.
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

bambina1011 Pozri príspevok
to ze sa naleju peniaze ucitelkam na platy, nezarucuje ze nasa spolocnost bude mat kvalitne vzdelanie pre nase deti!
Zvysenie platov ucitelov je podmienka nutna, no nie dostacujuca. Samozrjme sa treba pozriet na fungovanie celeho rezortu a spravit reformne zmeny.
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
bambina1011 Pozri príspevok
to ze sa naleju peniaze ucitelkam na platy, nezarucuje ze nasa spolocnost bude mat kvalitne vzdelanie pre nase deti!
aj ked tam bude isty "odpad" v podobe naliatia penazi lajdakom, tak som si isty, ze celkova ucinnost takehoto opatrenia bude vysoka. Myslim, si totiz, ze tuto vysostne narocnu pracu robia vacsinou ludia co ich to bavi. A su tam kvoli tomu, nie kvoli peniazom. Ked im vsak konecne nezaplatime, tak ked sa s pocitom, ze ich praca bavi, budu pozerat na svoje hladne deti (zamerne som to prehnal) a aj ked neradi, postupne ten dobry pocit z prace vymenia za vacsi plat, kdesi v sukromnom sektore. A nase deti bude ucit, ..... neviem kto. A nakoniec dopadneme tak ze vo firme misamisa budu robit vzdelani ludia z ukrajiny, ktori mu budu vediet zvysovat efektivitu a zisk.
Nehovoriac o tom, ze aj ked v ziadnom pripade nepodcenujem zdravy sedliacky rozum, vzdelanie zvacsuje aj vseobecny rozhlad a ak clovek nie je vysostne amoralny sociopat tak aj moralku cloveka. Zvacseny rozhlad potom motivuje ambicie, ambicie motivuju k snazeniu, snazenie k vysledkom atd atd
3 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať