Zavrieť

Porady

Usporiadat
Llívia Llívia

Llívia je offline (nepripojený) Llívia

Prerátať si to viem, len ide o to, že mama vezme kapustu a strúha toľko, koľko sa vmestí do vandlíka, t.j. bez váženia a prísady idú od oka. Tak najbližšie naštartujeme starú Silvu (alebo Silvu 2), čo váži až do 10 kg, nie ako moderná digitálna, čo váži len do 3 kg a začneme s vážením.
0 0
Melnick Melnick

Melnick je offline (nepripojený) Melnick

človek čo opustil Poradu.
Llívia to ma ani na sekundu nenapadlo, že by si si nevedela prerátať. Môžem za to, že tak rada delím ?
Naposledy upravil Melnick : 25.11.10 at 14:18
0 0
Llívia Llívia

Llívia je offline (nepripojený) Llívia

Neboj, z takého som ťa neupodozrievala. Inak, až teraz mi napadlo, že do pohára sa zmesti 500 - 600 g kapusty, takže to mi vychádza 10 - 12 g? Po zaokrúhlení je to jedno koliesko cvikly primeranej veľkosti Tak, ako dávame aj jablko - od oka.
0 0
Melnick Melnick

Melnick je offline (nepripojený) Melnick

človek čo opustil Poradu.
Daj dve kolieska cvikle, nech nemáš povesť držgroša.
0 0
Llívia Llívia

Llívia je offline (nepripojený) Llívia

OK. Vykonám, ale až na budúci rok, teraz už máme nazavárané. Či nakvasené?
0 0
vašo1 vašo1

vašo1 je offline (nepripojený) vašo1

súhlasím že do kapusty netreba toho moc dávať klasika 20g soli na 1kg narezanej kapusty
to je 4 chlapské hrste kapusty a 1polievková lyžica /nie kopcom/soli na 20kg kapusty cca 1kg
cibule pol sáčku rasce celej a cca pol sáčku celé čierne korenie kameninový súdok vydrhnúť
solou a octom a dobre vypláchnuť,vydrhnúť z dnuká polkou cibule a tllačiť,tlačiť a tlačiť sem
tam vložiť bobkový list
3 0
vat vat

vat je offline (nepripojený) vat

Poraďte ako ošetrovať vykvasenú kapustu. Po vykvasení sa nám na povrchu vytvára biely povlak, po odstránení opäť. Pritom kapusta perfektne vykysla, je chutná, len máme obavu, aby sa nepokazila. Niekto odporúča kapustu dať do pohárov a sterilovať.
0 0
zhraskova zhraskova

zhraskova je offline (nepripojený) zhraskova

Dám sem recept, čo sa dedí u nás po generácie a kapustička nemá chybu ! Neviem presné množstvá, ale robievame do 12-14 lit. súdka. Na spodok súdka sa dá trochu chleba - tak 3-4 krajce a na to ešte vrchné celé kapustové listy - tak 2-4 ks. Začína sa natláčať kapusta po vrstvách, každú vrstvu treba riadne päsťami "nabiť". Medzi jednotlivé vrstvy dávame tak za 2-3 hrste soli (čím viac, tým lepšie-soľ zabráni, aby vám kapusta zmäkla), za hrsť rasce, čierneho celého korenia, bobkového listu a na plátky nakrájanú čerstvú cvikľlu. Znovu vrstvu kapusty (tie vrstvy sú asi tak 10 cm) a znovu na to soľ, cviklu a koreniny. Zakaždým treba kapustu riadne pozatláčať. Ak vám medzi tým už pustila šťavu a je jej tak, že sa ponára v nej kapusta, treba ju počas tlačenia vyberať. Nechá sa až úplne na záver nabíjania kapusty, aby mohla kvasiť (to znamená, že poslednú vrstvu keď zatlačíte,musí vám po zatlačení vybehnúť šťava). Nakoniec kapustu "zaprieme" drievkami aby počas kvasenia neušla zo súdka. Dať na teplejšie miesto a hlavne nezabudnúť kontrolovať, či je v žliabku stále čerstvá voda. Garantujem že tak po 5-7 dňoch je kapusta úplne fantastická a má krásnu ružovú farbu (vďaka cvikly )...
0 0
zhraskova zhraskova

zhraskova je offline (nepripojený) zhraskova

Joj a ešte som zabudla na cibuľu.. Samozrejme medzi jednotlivé vrstvy ako dávame kapustu, soľ, cviklu a koreniny, dávame pokrájanú cibuľu !!! na tú určite nemôžeme zabudnúť...
0 0
cimocimo cimocimo

cimocimo je offline (nepripojený) cimocimo

Citujem : Ak budete mať pocit, že kapusta mäkne, prilejte do nej metokýš. Zatiaľ to vždy pomohlo, keď bolo treba.
Prosim - čo je to "metokýš"
0 0
Nella_2 Nella_2

Nella_2 je offline (nepripojený) Nella_2

cimocimo Pozri príspevok
Citujem : Ak budete mať pocit, že kapusta mäkne, prilejte do nej metokýš. Zatiaľ to vždy pomohlo, keď bolo treba.
Prosim - čo je to "metokýš"
to mal byť asi medokýš
prírodná minerálna voda
0 0
hubatá hubatá

hubatá je offline (nepripojený) hubatá

Sa niekto má, keď mu medokýš vyviera na dvore. Ja som ho naposledy pila ešte za socializmu .......
0 0
stan555 stan555

stan555 je offline (nepripojený) stan555

viem že je už po sezóne ale pošlem vám môj recept je dobra treba vyskúšať.....vydrží dlho ....... Kysla kapusta- do suda
28kg- nakrájanej kapusty
420g- sol
13g- cela rasca
13g- cele čierne korenie
10g- bobkový list
410g-cibula
hlavne je dobre ju natlačiť ....dobru chuť prajem
1 0
Nella_2 Nella_2

Nella_2 je offline (nepripojený) Nella_2

Presne tieto prísady dávame už roky aj my (nič iné) - a fakt je kapusta výborná a chrumkavá.
0 0
stan555 stan555

stan555 je offline (nepripojený) stan555

ono tam je najdôležitejšie sol a aby sa poriadne natlačila ostatne prísady sú len na chuť a cibuli nieje dobre dávať moc potom dám na to gázu a na ňu kameň aby to bolo dobre zaťažene
0 0
Nella_2 Nella_2

Nella_2 je offline (nepripojený) Nella_2

stan555 Pozri príspevok
ono tam je najdôležitejšie sol a aby sa poriadne natlačila ostatne prísady sú len na chuť a cibuli nieje dobre dávať moc potom dám na to gázu a na ňu kameň aby to bolo dobre zaťažene
Ja som raz niekde v telke počula, že čím viac soli, tým je kyslá kapusta tvrdšia.
0 0
stan555 stan555

stan555 je offline (nepripojený) stan555

Tomu by som neveril, myslím si že tým je kyslejšia a mäkšia najviac by som dal 2dkg na jeden kilogram kapusty.
0 0
maja maja

maja je offline (nepripojený) maja

No tento rok sa mi stalo niečo, čo som ešte za tých 24 rokov čo nakladám kapustu nezažila. Splesnela mi kapusta v sude. Ukecali ma na iný druh kapusty ako stále kupujem a takto to dopadlo. Nemám teraz nič.
0 0
maja maja

maja je offline (nepripojený) maja

Neviem aký to bol druh, ale posledné 4 roky som kupovala stále od tej istej babky na trhu a v ten deň už nemala, tak ma ukecala jej suseda. Asi nebola zimná, alebo čo. Lebo už keď kysla tak "nesmrdela" poriadne...Som na seba taká nas...!
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať