Zavrieť

Porady

23. ročná študentka - mám nárok na dávky hmotnej núdzi?

dbré reáno, hneď na úvod,neviem či včera tety na upsvar mali zlú náladu, a odbili ma odpoveďou že všetko je na webe. Nuž... chcem sa spýtať vás, lebo ja sa v tom nevyznám.
Mám 23. rokov, som študentka denného štúdia na VŠ(prvý ročník ing.). V súčasnej dobe aj do budúcna bývam sama v mieste školy v byte ktorý je písaný na moju maminu. V tomto byte má nahlásený trvalý pobyt aj babka ktorá tam ale nebýva, keďže sa už nedokáže o seba postarať. ak tomu správne rozumiem, na to aby som mala nárok na HM, musím si zmeniť trvelý pobyt na súčasnú adresz (teda tam kde bývam sama) a keďže nie som vlastníkom bytu, tak uzavrieť nájomnú zmluvu s maminou? kto každý bude so mnou posudzovaný ? čo všetko je potrebné ešte urobiť? na aké iné príspevky by som mala nárok? ďakujem veľmi krásne každému kto mi poradí! pekný deň!
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

    ivka70
    Musis mat zmeneny trvaly pobyt, ab yta posudzovali samu, ale musis mat sudom potvrdene vyzivne - kedze si studentka - od mamy a aj od otca. Az podla vysky tvojich prijmov posudia, ci mas narok na davku v hmotnej nudzi (teoreticky, minimalne vyzivne je 27,13 EUR x 2 = 54,26 EUR, davka v hmotnej nudzi 60,50+ 2 EUR, narok by ti vznikol na 6,24 + 2 EUR, ale minimalne vyzivne len v pripade, ze rodicia maju minimalne prijmy a k tomu sa pocita 75% tvojich prijmov, ka napr. brigadujes)

    Na prispevok na byvanie vo vyske 55,80 EUR by ti narok vznikol v pripade, ze preukazatelne ty platis aspon 6 mesiacov najomne v byte, kde mas trvaly pobyt.

    No velmi optimisticky ten narok u teba nevidim.

    A info najdes naozaj na webe:
    http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a...ml?page_id=226
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    willma k tomu info na webe - tie tetušky tam potom na čo sedia - asi len aby buzerovali a pečiatkovali prinesené papiere-je mi na grc z takých ľudí, ktorí ti majú odborne poradiť a miesto toho ťa pošlú do čerta
    ivka70 To sa da chapat rozne, im je mozno na grc z ludi, ktori sa snazia zneuzivat socialny system. A nemyslim si, ze su povinne ti vysvetlovat ako obchadzat zakony.
    willma Ivka nejde o obchádzanie zákonov, ale oni ti neporadia ani len legálnu cestu - bohužial vlastné skúsenosti s tými tetami mám aj ja a dobré veru nie - pokiaľ som si vopred nenaštudovala, na čo mám nárok a neprišla som s hotovou vecou, vôbec sa so mnou nebavili a keď som prišla nabiflená tak kukali ako sovy, ale neostávalo im nič iné, len potvrdiť a dať, lebo zákonný nárok som mala.
      zbaliť

    23. ročná študentka - mám nárok na dávky hmotnej núdzi?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.