Zavrieť

Porady

Problem so zdedenym osobnym uctom

Mam takyto problem:

Manzelke pred par mesiacmi zomrel otec. Jej otec mal ucet s istym obnosom penazi. Disponentom uctu bola jeho sestra, pretoze on uz bol nevladny a ona byvala v jeho blizkosti, kdezto my s manzelkou sme boli dost vzdialeni od jeho bydliska. Vedeli sme aj my o tomto ucte, ale nie o sume ktora na nej figuruje.

Jedinou jeho dedickou je jeho dcera - moja manzelka. Po mesiacoch sme dostali potvrdenie od sudu, so zaverom, ze ten ucet zdedila manzelka so zanedbatelnou ciastkou cca. 50 EUR.

V tychto dnoch ked manzelka isla vybrat tu zdedenu ciastku, poskytli jej aj vypis z uctu, nakolko ten co jej otcovi chodieval postou zahadne zmizol. Na manzelkino prekvapenie, podla vypisu z uctu - dva dni po smrti jej otca jeho sestra vybrala z toho uctu takmer 4000 EUR a nechala tam len tych 50.

Nam to samozrejme zatajila. Tie peniaze mali pravoplatne patrit manzelke. Nevieme co podniknut v takomto pripade ... ako je tiez mozne, ze po smrti jej otca bolo mozne este vyberat z uctu? Asi este nemali informaciu o jeho smrti v banke.

Viete poradit co v takomto pripade? Je dokazatelne ze k danemu datumu bola vybrata vysoka ciastka penazi danou osobou...
5 komentárov     zbaliť
avalik kto vybavoval pohreb, nepouzila ich sestra na ten ucel?
Stefan2005 ... ako bol poručiteľ nevládny, kto ho opatroval? ten čo disponoval s účtom (jeho sestra), alebo tvoja manželka?.
Wotan opatrovala ho aj jeho sestra a nedaleka rodina... pohreb sa vybavoval este z dalsich penazi co jej otec mal u sestry odlozene vyslovene na tento ucel. Napriek tymto faktom mal byt ucet nedotknuty po jeho smrti kedze mal nalezat jedinej dedicke - jeho dcere.
Tweety To je váš názor, brat mohol sestre tieto peniaze dať ešte pred smrťou za to, že ho doopatrovala, nemuseli byť teda predmetom dedičstva.
Wotan to nie je moj nazor, to je dokazatelne - vypis z jeho uctu, vyber sumy 2 dni po jeho smrti. Ziadna listina sa nezachovala, kde by tie peniaze nebohy niekomu daroval.. kedze tie peniaze boli este po jeho smrti na ucte a cely ucet je predmetom dedicstva a pripadol jeho dcere
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

    Mária27
    V dedičskom konaní ste mali žiadať potvrdenie banky/bánk o stave účtu/účtov ku dňu smrti. Po skončení konania ide o novobjavený majetok, treba ho predediť.
    Ak bola sestra len disponentom, musí peniaze vydať. Ak bola spolumajiteľkou účtu, bude sa dediť len jeho časť.
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Wotan ono praveze ziadne dedicske konanie nebolo kvoli zanechanemu majetku zanedbatelnej hodnoty... bolo len akesi notarske konanie a kedze nebol k dispozicii vypis z uctu, poskytli len potvrdenie o zostatku k tomu dnu ked sa to konanie uskutocnilo... Sestra bola disponentkou.
    Mária27 Občiansky súdny poriadok
    § 175x

    (1) Ak sa objaví po právoplatnosti uznesenia, ktorým sa konanie o dedičstve skončilo, alebo po vydaní osvedčenia o dedičstve (§ 175zca) nejaký poručiteľov majetok, prípadne aj dlh, súd na návrh (§ 42 ods. 3 a § 79 ods. 1 a 2) vykoná o tomto majetku konanie o dedičstve. Ak sa objaví iba dlh poručiteľa, konanie o dedičstve sa nevykoná.

    (2) V odôvodnených prípadoch, najmä na podnet súdu, notára, štátneho orgánu alebo orgánu územnej samosprávy, môže súd o majetku uvedenom v odseku 1 začať konanie aj bez návrhu.
    Wotan dakujem
      zbaliť

    Braňo je offline (nepripojený) Braňo

    Braňo
    Treba otvoriť dedičské konanie a oznámiť tieto skutočnosti, ak to bolo na úkor ostatných dedičov.

    Onko je offline (nepripojený) Onko

    Onko
    Normálne si vyžiadať tie peniaze od nej (po dobrom), a keď do istého krátkeho termínu ich neodovzdá, tak sa obrátiť na právnika a súd (po zlom). Vybrala ich evidentne protiprávne, vyčíslite jej nejaké súdne trovy, ktoré by musela platiť navyše, tak ich podľa mňa odovzdá dobrovoľne.

    draik je offline (nepripojený) draik

    draik
    Ak sestra bola iba disponentom, tak daná čiastka patrí do dedičstva. Ak by ich bola vybrala ešte pred smrťou poručiteľa, tak by mohla tvrdiť, že ich dostala darom alebo niečo podobné.
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Wotan ono keby to riadne priznali, ze to spravili, tak ok, nechajte si vacsiu cast, opatrovali ste ho a tak... ale takto ked toto rodina spravi za chrbtom... neni to koser...
    Tweety A nepýtali ste sa bližšie, že prečo bol taký postup? S rodinou treba o takýchto veciach diskutovať, či?
    Wotan no my sme sa az teraz pol roka po jeho smrti o tom dozvedeli..aj to kebyze nepytame vypis z uctu tak sa asi nikdy nedozvieme, pretoze notar vydal len potvrdenie o zostatku k tomu dnu, ked sa notarske konanie dialo... no co uz, uvidime, zvazime este ako postupovat
      zbaliť

    Problem so zdedenym osobnym uctom

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.