Zavrieť

Porady

Prečo mi skapali skoro všetky rybičky? :(

Ahojte, dostala som pod stromček akvarko 54l, velmi som po nom tužila a hned som si utekala pokupit všetko niečo do vody, rastlinky, rybky... Poradili mi, že je dobre nechat jeden den stát vodu a tiež pridat do nej prípravky na odstránenie vodneho kameňa z vody, ťažké kovy... všetko som si nachystala do vody dala prípravok AquaSafe , Ttiež som tam dala prípravok BactoActive... počkala 24 hodín a kupila rybky a dala ich tam. Vydržali asi 3 dni a začali kapat, za jeden den skapali skoro všetky, mám už len tri. KDE SOM UROBILA CHYBU??? som začiatočním a vôbec sa akvaristike nerozumiem, nechám si poradiť čo mám urobiť.... Tu su druhy rybiek, ktoré som tam dala, poradili mi v obchode že môžu ísť spolu do jedneho akvárka: 3 ks neonky, 2 ks skalár čierny, 2 ks prísavník, 2 ks gupka-pavie očko, 2 ks mečúň viedensky. To je všetko, pekne si žili a dnes skoro všetky pokapali. Mám vzduchovy filter, osvetlenie to všetko bolo k akvárku. Tiež som si kúpila žive rastlinky ktoré som tam dala: echinodorus osiris, alternanthera splendens. Na dne mám kamienky. Neviem čo dalej to je všetko, prosím poradte čo mám robit prečo kapú??? prosím o radu
Naposledy upravil Martula 27 : 09.01.14 at 19:37 Dôvod: krmila som dva krát denne a jeden den sme im dali tri krát, sme sa nevedeli vynadíva ako sa krmia, ja viem je to asi diné ale sa nám to strašne páčilo, ale to bolo len raz a z toho mohli mat okolo ust
jslancik Už viem, aká je najpravdepodobnejšia diagnóza. Najčastejšia chyba začiatočníkov. Koľkokrát a ako moc si ich kŕmila? Prekŕmenie je horšie ako atómový výbuch. Aj ako zlá voda.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    jslancik je offline (nepripojený) jslancik

    bez servítky jslancik
    No hotovo... Ale ja som na začiatku spravil to isté

    Uponáhľala si to. S rybami treba počkať aspoň týždeň, ideálne dva, kým ti voda odstojí, kým sa baktérie rozmnožia. To nenahradí žiadna chémia.

    Máš to prerybnené! V tom akvárku môžeš mať asi tak polovicu skalára... Pravidlo je, že na jeden cm ryby potrebuješ liter vody. Takže v 50l akváriu môžeš mať tak 10 mini rybičiek. Samotný skalár potrebuje min. 50l vody. Inak nebude šťastný. Bude to obrovská ryba.

    A 25 stupňov je priveľa. Tak o tri až päť menej. Všetko sú to drobnosti. Ale kvôli teplote samotnej asi neumreli.
    Naposledy upravil jslancik : 07.01.14 at 20:37
    12 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Martula 27 tak čo teraz mám vymenit vodu a začat odznova???
    pepsikova ..pohladaj vo svojom okolí niekoho, kto má rybky už dlhšie a dá dobré rady a má podobné podmienky, ako ty..(myslím tvrdosť vody,rovnaké rybky a všetko ostatné..a neboj sa, získaš skúsenosti a časom aj svoje skúsenosti!..mali sme akvárka 15 rokov a stojí to zato!..
    jslancik Druhé akvárko som zakladal opatrnejšie. Najprv som nasypal zeminu (substrát), potom kamienky, potom vodu. Filter s aktivátorom. Týždeň som počkal. Medzitým prišli rastliny. Čím viac, tým lepšie. Nejaké jednoduché ako anubiasy a pod. Rastliny som nasadil, potom čakal nejaký týždeň, dva. Svietil rastlinám. Ryby až potom.

    Rybky by mali byť v húfoch, vtedy sú šťastné. Asi tak po 5. Tých malých samozrejme. Vtedy to má efekt. Sú odvážnejšie a taký kŕdeľ neóniek, super pohľad. Ale na to máš malé akvárium...
    Martula 27 dakujem to je jedna z mala dobrých rád spýtam sa jednej osoby, lebo ked čitam fora tam píše každy inak... dakujem
    mirko70 vodu nie,iba nechať nech sa zakorenia rastlinky a vyhodiť všetku chemikáliu.
    Martula 27 prečo mi potom a obchode poradili že tam tolko a tieto možu byt v 50l akvarku, ja som sa ich pýtala nekupovala som ich od brucha len tak....
    jslancik V obchode vedia veľké vieš čo... Diletanti. Mám rovnakú skúsenosť. A nemali žiadny problém predať mi do 40l dve závojnatky a karasa. Dementi... Ale ja v prvom rade
    mirko70 no....bol to pre nich super kšeft.plná taška,neskúsený akvarista a ked niečo pobabre,povedia,že si ich nepočúvala.
    Martula 27 čítam, že si dal na dno aj zeminu ja som dala len kamienky to som nevedela že treba aj zeminu, predali mi kamienky ked som sa pýtala čo na dno, to je neco....tak treba aj zeminu a potom na to dať kamienky?
    jslancik zemina nie je zemina zo záhrady, len ma nenapadol lepší výraz. je to substrát pre akváriové rastliny. Aby mali byť v čom zakorenené, a z čoho čerpať nejaké živiny. na to idú kamienky z rôznych dôvodov.
    Chobot Netreba zeminu ani substrát. Rastlinám stačia kamienky,
    jslancik pokiaľ máš CO2, tak stačia aj kamienky. Ale v zemine sa lepšie zakorenia a držia, čo je tiež nezanedbateľná vec.
      zbaliť

    mariana97 je offline (nepripojený) mariana97

    mariana97
    my sme tiež amatéri,a to isté sa nám stalo,tak som kúpila inde a zas pomaly vykapali jedna po druhej,potom som išla do takého menšieho obchodíka a tie mi zázračne vydržali,pričom mi pán povedal,žiadna chémia,ale jedna Klyžička soli na 60l akvárko .ja som sa bála toľko dať ,ale takú zarovnanú som tam dala,nech sa deje čo má a potom som tam bachla tie rybky hneď ako som ich kúpila a žijú doteraz.takže neviem od čoho to záleží,ale máme to už 3 roky.a ešte keď čistím,vyberiem rybky,všetka voda von,premyjem aj piesok/tam je iný sajrajt /,kefou vyrajbem tie kadejaké samorasty a väčšie skaly, nalejem vodu z vodovodu,KL soli a šup rybky naspäť.teraz sa asi odborníci chytajú za hlavu,ale ja to takto robím stále.po tomto vyčistení je akvárko ako nové
    8 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    jslancik krásny návod. a nechytám sa za hlavu (nie som odborník )

    aj podľa tvojich postupov vidieť, aká je akvaristika v princípe jednoduchá. aj keď tam pravdepodobne nemáš živé rastliny, preto môžeš postupovať ak postupuješ. Filter tiež nespomínaš - preto asi ten "sajrajt". S rastlinami je to ešte jednoduchšie. Poviem ti, aké mám ja akvarko. Filter občas robí skazu (asi pokazený), tak akvarko bolo 2 mesiace bez filtra, resp. s vypnutým. Bez výmeny vody, bez všetkého. Nebolo vidieť žiadnu zmenu. Ryby boli šťastné, lebo ich nič nerušilo (filter). Rastliny rástli, riasy žiadne. úplne bezúdržbové akvárium. Krásne zabehnuté, nič mu nechýba.
    mariana97 no,tak mám tam aj živé rastlinky,obstrihám čo je navyše -čo dorástlo a ešte aj takú machovú guľu-živú a aj tá rastie.filter tiež-čistím priebežne,tak neviem v čom to je ,ale rybkám sa darí-klop,klop.
    jslancik čo "v čom to je"? veď ti to funguje, tak asi je akvarko zdravé. klop-klop
    Martula 27 no to je zaujimavý napad dakujem pekne
    jslancik to prekŕmenie si si všimla?
    Martula 27 filter mám je nastavený na polovicu to bolo v navode, mali sme ho par dní trochu nad vodou ale robil ruch a vadilo nám to tak sme ho dali pod vodu, ide potichu-dufam, že to je OK. Mám tam aj dve živé rastliny.Ked si mal v akvarku filter vypnuty akotože ryby žili, ja som si myslela, že to je určené na okysličovanie vody, či?
    Martula 27 dajú a rybky aj prekrmiť, to som ešte nepočula
    mariana97 no,to sa stalo mojej polovičke,od vtedy má zákaz chovať rybky-vysoká úmrtnosť
    .to čo nezožerú,kvasí a niečo to vytvára čo pohlcuje kyslík,tak som sa dočítala
      zbaliť

    mirko70 je offline (nepripojený) mirko70

    mirko70
    Pravdou je,že s takýmto koníčkom sa neslobodno uponáhľať.Dôležitý je aj výber miesta,kde bude akvárko stáť.Nemal by byť napr.blízko radiátorov či okien a pod.Ideálne je umiestniť na náprotivnej stene smerom k oknu.Na zariadenie stačí okysličovač s filtrom a ohrievač.Piesok čistý,premitý,nie iba biely alebo vápenatý,zopár trávovitých rastliniek a do rohov na zakrytie filtra troška široké(tie majú radi skaláre).V 50 litrovom akvárku sa toho nedá veľa chovať.Skalára nedoporučujem,potrebuje hlavne vysoké aspoň 40cm akvárko.Ideálny je krdlik gubiek,neoniek alebo nejakých tetričiek,kombinácia max.2 druhov po 5 kusoch.Tie ale treba nasadiť až potom ked sa zakorenia rastlinky.cca po týždni.Neviem kto vám to radil v predajni,chemikálie na začiatku do vody nepatria.Asi chcel zarobiť.Sú zbytočné a rastlinky si z vodou dokážu poradiť. Zatiaľ by som iba toľko.
    Naposledy upravil mirko70 : 07.01.14 at 22:40
    20 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Martula 27 no v obchode mi kazal ich hned dat do vody aby sa odstránili ťažke kovy z vody... a nechať ju stat 24 hodin, čo už...
    mirko70 ťažké kovy? vo vodovodných trubkách je skôr veľa vápnika a chloru,ktorý sa postupne stratí.Ťažké kovy by boli škodlivé aj pre človeka.
    Martula 27 prečo max. dva druhy?
    mirko70 to kôli tým 50 litrom.viac ako 10 kusov by znamenalo prerybnenie,viac odpadu a odkalovač by nemusel stačiť,tak isto pri dlhšom výpadku okysličovača by sa mohli podusiť.Dva druhy je akurát.5 kúskov je pekný krdlik,samozrejme to môžeme rozdeliť aj po troch či dvoch ale neukáže to tak pekne.Navyše sa môžme sústrediť na konkrétne druhy z hľadiska krmenia alebo zvyklostí.
    Martula 27 videla som aj iné akvaria a sa mi pačilo že tam maju rôzne rybky a preto som chcela aj ja rôzne... ano ťažke kovy z vody, je to aj na tom prípravku napísane okrem ineho tak to tam asi netreba dávať, či?
    Martula 27 zabudla som všetky mali oklo ust a na žiabrach bieli povlak akoby pavučinu, či kusky vaty, mohli byť choré?a to všetky?
    mirko70 samozrejme,rozhodnutie o výbere je vždy na vás,existuje veľké množstvo variácii ale z hľadiska toho,že ste začiatočník(skúsenejší akvarista dáva zakúpené rybky najskôr do karantény),vám na učenie a tzv.zoznamovanie postačí zopár kúskov.Podľa popisu by to mohlo ísť bud o prerybnenie resp.málo okysličené alebo pleseň...http://www.koito.eu/jazierka/caste-choroby-ryb
    vlado 33 Tiež by som typoval pleseň.
    Martula 27 a to sa tak rýchlo mohla vytvoriť pleseň, s tou karanténou je to dobrý napad len sa bojím že nemam druhe akvyrko a ked ich dam do nejakej nadoby pre okysličovania aby neskapali kým karantena neskončí
    lubko6394 Tuším sa to volá krupica a tie ryby mohli byť chytené. Dokúp opatrne ďalšie a v inom obchode.
    jslancik krupička sú biele bodky, nie "pleseň".
    lubko6394 Ako to má nováčik u minirybiek odlíšiť ? Čosi biele...chumáče.. nemôže byť krupica plus sliz ?
    Martula 27 da sa aj nejako predchádzať nejakým pesianm, myslím, že či je nejaký prípravok do vody pre prípad že než ich dám do akvarka a nechám ich v karanténe dat im neco do vody aby ak sú nahodou nakazene sa uzdravili. Alebo sa tomu nedá predíst? myslím či je nejaký prípravok pre rybky ako prevencia na základne choroby, aby aby im to neublížilo v prípade že im nič nie je. Ak ano ako sa dá tomu predíst alebo sa nedá?
    lubko6394 Ja by som začal odznovu a bez chémie do vody.
    Všetko z akvárka vyhodiť a akvárko vydrhnúť savom. Kamienky hodiť do hrnca s vodou a poriadne prevariť, vodu zliať. Do akvárka hodiť kamienky, zaliať vodou z vodovodu pustiť vzduch a nasadiť vopred umyté rastlinky a 10 dní nechať tak. Až potom dať rybičky.
    mirko70 Vylúčiť sa to nikdy nedá.Existuje prípravok Sera Omnisum,na jazierka s väčším obsahom vody ale účinný.Preto je nutné ho v akvarku aplikovať obyčajných lekárenským kvapátkom podľa prepočtu na litre.Link na liečivá...treba si preštudovať a poprípade zakúpiť. http://www.akvariumonline.sk/40-lieciva-vitaminy
    Martula 27 ok všetko som urobila ako ste poradili uvidíme čo bude dalej nechám akvarko 10 dní tak a potom dam rybky, všetko vyčistené, čistá voda bez chemikálií a aj rastlinky som pod tečucov vodou vyumývala a dala späť, uvídíme o 10 dní čo sa stane dám rybky a budem čakať, ešte jedna otázka ako často krmiť? raz denne?
    jslancik Dvakrát denne, ale fakt máličko. Na špičku lyžičky. Do 5 minút nesmie nič ostať. Radšej menej, ako viac. Ryby len tak od hladu neskapú. Zato od prekŕmenia veľmi často. Doslova nevedia, kedy majú dosť.
    Martula 27 dakujem velmi pekne že ste mi všetci poradili, budem sa držat vašich rád a ešte raz vam pekne dakujem
    kopretinka a jeden deň v týždni môžu mať kľudne hladovku.....mne sa akvárko tiež nepodarilo,mala som len pár rybiek,spáchali samovraždu....potom som už neskúšala
    Martula 27 nemôžem uveriť že take neco jak chovat rybky je tak tažke a su tak naročne, teda aspon mne sa zda ale ja to nevzdam akvarko je nachystane a ešte 9 dni a idem kupit rybky a uvidime teším sa držte palce snad ro vijde
      zbaliť

    lubko6394 je offline (nepripojený) lubko6394

    Strojár lubko6394
    Nie som odborník, ale u mňa to začalo s malým akvárkom tak cca 30l, niekoľkokrát som dokupovával rybky kým neostali len tie pravé, dokonca mám dojem, že niektoré mám dodnes a to som prešiel cez 480 na 600 v priebehu cca 8 rokov. Sem tak som špekuloval s chemikáliami najmä vtedy keď sa mi vyskytli takí špicatí slimáci a nejaký hnedý tvrdý sajrajt na sklách. Neónky, gubky... to vydržali týždeň, dva, skaláry ako kedy. Niekedy padli skoro, inokedy vydržali aj viac ako rok. Proti všetkým pravidlám čistím to akvárko tak 1xza rok, max.2x vtedy vymením skoro všetku vodu cca 80% len tak aby ryby neboli na suchu, vtedy vyčistím aj filter. A za tie roky ostali len niektoré druhy, raz za čas dokúpim a niektoré ostanú, takže niektoré druhy radšej ani nekupujem lebo mi je jasné že nevydržia. Ohrev vody som síce mal, ale žralo to energiu, tak som to vyhodil - však v prírode tiež nemajú ryby stále konštantnú teplotu vody. Malé rybky nekupujem vôbec, lebo by skončili ako krmivo takže najmenšia musí mať aspoň 4-5 cm. A aj tak sa stane, že niekedy z jednoho druhu ktorý tam bol dlhšie padne pár kusov po sebe, ale potom tie čo prežijú vegetujú zase bez problémov ďalej. Vzduch ide nonstop, čerpadlo sa vypína v čase kŕmenia asi na 3 hodiny a kŕmim automatickým krmítkom v jednom zásobníku čierne granule a v druhom vločky. Svetlo nastavené na svietenie od 10 do 22.

    padre9 je offline (nepripojený) padre9

    Optimista a extrovert, trochu ukecaný, ktorý inklinuje k prírode a spoločenským vedám. V technických záležitostiach skôr neskúsený, avšak s chuťou naučiť sa novým veciam a zručnostiam. Mojím mottom je "Návrat ku koreňom". Milujem prírodu a mojou veľkou záľubou je história, akvaristika a umenie. ...viac padre9
    Z tvojho opisu mi je jasné, kde sa stala chyba. V prvom rade deň na zábeh akvária nestačí, ani len toho 54-litrového.
    Aj ja som mal 54-litrový set StartUp 60 (teraz mám 300-litrové Malawi) ale som v jeden deň dal do neho štrk, rastlinky, korene a hlavne nitrifikačné baktérie - to je to Bacto Active. To spôsobí chemický proces premeny vody z vodovodu chemicky upravovanej na vodu vhodnú pre ryby, ale trvá to 2-3 týždne. Vplyvom baktérii dochádza k procesu nitrifikácie.
    Po lopate:
    - napustením vody do suchého akva (substrát, korene, rastliny) dostane prostredie šok a aplikované baktérie, ktoré su neskôr pre chod akvaria nutné, sa delia na nitratačné a nitritačne. Spočiatku ich činnosť nie je zosúladená a rozkladajúce organické zložky začnú produkovať amoniak (NH3). Ten je pre každého živočícha, vrátane rybiek, toxický. Poradia si s ním nitritačné baktérie, ktoré sa ním živia, ale to dlhšie trvá, lebo sa množia relatívne pomaly. Voda sa zakalí trochu do mliečna a páchne (v mojom akva cca 2.-3. deň).
    -nitritačné bakterie za pomoci kyslíka spotrebúvajú amoniak a produkujú dusitany (NO2). Preto je potrebné aby počas zábehu frčal filter a vývodom z neho prúd vody čeril hladinu, čím dosiahneš prekysličenie vody (ešte bez rýb, ale aj baktérie sú živé organizmy a potrebujú dýchat ako my a rastlinky v noci tiež dýchajú kyslík). Kašli na kompresory (hlučné, hlavne v noci v tichu) a vzduchovacie kamienky, ani v prírode nie sú a stačí čerenie hladiny a pohyb vody (+ produkcia kyslíku rastlinami). Dusitany sú jedovaté ako amoniak a ešte stále tam nemôžeš teda dať rybky.
    - potom nastupujú nitratačné baktérie a tie spracujú dusitany na dusičnany (NO3), ktoré sú už bezpečné, pokiaľ sa udržujú v patričných medziach o čo sa postarajú rastlinky, ktoré ich absorbujú z vody ako hnojivo a odbúravať ich treba i pravidelnou čiastočnou výmenou vody 20-30 % jeden krát v týždni.
    Tento proces prebieha kontinuálne počas celej doby používania akvária, ale do hodnôt, ktoré umožňujú prežitie rybiek sa dostáva až po zábehu. Potom neskôr rozkladá rybie výkaly, tlejúce časti rastlín a nejakú tú trošku niekde zapadlého krmiva.
    !!! Pozor nikdy nerob v akváriu generálne upratovanie štýlu; vybrať všetko von, vodu všetkú vypustiť a premyť dočista filter a štrk ! Zabiješ všetky baktérie a musela by si začať odznova. Ak musíš niečo umyť alebo prepláchať mollitan filtra od hrubej nečistoty, tak len v odpustenej vode z akva (napr. pri čiastočnej výmene vody)!!! A ak musíš vo vode z vodovodu, tak v studenej zľahka a moc nežmýkať. Horúca voda baktérie zabije !
    Kvalita vody a jej tvrdosť a ph vo vodovodnej siete sa mení od regióna k regiónu a záleží od toho či žiješ na juhu Slovenska ako Podunajská nížina, Poiplie, Zemplín kde je voda mäkšia a kyslejšia ( vhodnejšia pre chov rýbičiek z povodia Amazonky, západnej Afriky a Ázie) alebo bývaš mimo týchto oblastí, kde je na väčšine Slovenska voda tvrdšia a zásaditejšia (čo vyhovuje zas rybyčkám Strednej Ameriky, Austrálie a cichlidám východoafrických jazier ako Tanganika, Malawi a Viktóriine jazero).

    No aby som ti odpovedal:
    rybičky sa otrávili pravdepodobne amoniakom pri nitrifikačnom procese opísanom vyššie, ktorý spustili baktérie z Bacto Active.

    Netráp sa ! Nakopať by bolo treba hlavne predavača ak vedel, že zakladáš akva a ti predal Bacto Active a rybyčky zároveň, bez toho aby ti to vysvetlil.

    Taktiež ten výber rybičiek bol trochu nešťastný. Prečo ?
    1.) Prísavník za 1.) veľa "špiní" a za 2.) keď je väčší býva agresívny. Uprednostni do 54-ky skôr Pancierničky. Je ich množstvo farebných a druhových variácii, sú veľkosťou vhodnejšie a sú spoločenskejšie a 6 ks v pohode bude čistiť dno. Na riasy na skle je najlepšia magnetická škrabka, prísavníky sa preceňujú v tomto smere.
    2.) Živorodky ako Gupky, Platy, Mečúne sú "nezničiteľné ryby", veľa vydržia ale sa "kotia" a hlavne veľa "špinia" t.j. ľudovo "serú" a tým zaťažujú už vyšie spomínaný chemizmus vody a môže sa stať, že baktérie to nebudú stíhať priebežne spracovávať.
    3.) Skaláre sú do 54-ky príliš veľké a potrebujú pre dobrý vývoj vyššie akva s vyšším tlakom vo vodnom stlpci (aspoň 60 cm výšku). Sú to v podstate dravce a s obľubou lovia hádaj čo ? Neonky ! Ale ak od malička spolu vyrastajú, zvyknú si.

    Treba menej druhov a viac kusov z druhu, je to estetickejšie a rybky poton nie sú také stresované a ustráchané. Npr. min. 6 ks Neonky červenej, 6 ks Pancierniček panda, 6 ks Dánia pruhované (pozor skáču !) a 2x Drápatečka, čo sú malé žabky z Afriky, ktoré budú v pohode fungovať v akvárku. Akurát občas vyliezli na filter pod veko a tak som pri jeho skladaní pri čiastočnej výmene musel dávať bacha, lebo mi raz jedna skoro vyskočila von. Ešte je možnosť orientovať sa na minirybky ako Mikrorázborky, ktorých môžeš mať húfy.
    Prepočty na litre na rybu a ustavične omieľanie o prerybnení ber s rezervou. Ak máš dobrý filter a pravidelne robíš čiastočnú obmenu 30% vody... a vyslovene nepôjdeš do extrémov, dá sa to. Môj výber osádky spoločenského akva bol modelový, kde boli zastúpené všetky vrstvy vodného stlpca. Pancierničky - dno, Neonky - stred, Dánia - hladina, Žabky - oživenie o obojživelníka.
    Zábeh akva na istotu daj predsa tri týždne, než tam pustíš živočíchy.
    PS:
    Predpokladám, že si zakladateľka témy už od januára problém nejako poriešila, ale dúfam, že môj príspevok poslúži niekomu, kto tu bude hľadať obdobnú odpoveď.
    S pozdravom padre9
    Naposledy upravil padre9 : 01.04.14 at 09:43
    5 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Martula 27 áno teplota je 25 stupňov
    Martula 27 ano
    miros15 a keď si doniesla ryby domov, hneď si ich dala plávať do akvária?
    Martula 27 vie prosím niekdo poradiť kde som urobila chybu
    Martula 27 ano hned som ich dala do akvaria, bývam snad 100m od obchodu takže dlho vonku neboli
      zbaliť
    8 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Martula 27 ano, teplota vody bola idealna, okysličena, boli tam dane prípravky a dala som ich tam tri dni plavali pekne jedli, všetko bolo ok... dnes som prišla z práce a boli dve skapate a asi o hodinu dalšie 3 a potom dalšie...
    avalik to si za 3 minuty stihla precitat vsetky odkazy????
    miros15 ešte raz sa ta pýtam, keď si doniesla ryby v sáčku vyliala si ich hneď do akvária?
    Martula 27 ano doniesla som ich v sáčku do ktoreho mi ich v obchode dali všetky boli spolu pokope a všetky som dala hned do akvarka, nič im nebolo jedli spolu....
    miros15 voda je číra alebo mliečna?
    Chobot Keď sa rybky prinesú v sáčku, treba sáčok na hodinu položiť do akvarka, aby sa teplota vody v sáčku vyrovnala s teplotou vody v akvarku. Až potom treba tie rybky dať do akvarka, aby nemali teplotný šok.

    Ale to nemusela byť príčina úmrtia
    Martula 27 nie nestihla som za tri minuty prečitat všetko ale už som načítana každy píše dovody ktore sa mna netýkaju... jeden píše že neonky su nenáročne na chov a aj gupky že prežiju asi aj v kanali a mne všetky pokapali takže ako je to možne
    Martula 27 voda je číra, jemne zapácha prípravkom ktorý som dala do vody BactoActive
      zbaliť

    lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

    lujza.j
    Martula 27[QUOTE]som začiatočním a vôbec sa akvaristike nerozumiem, nechám si poradiť čo mám urobiť[/QUOTE]




    no poviem ti to takto... teraz tu nevyšiluj....pravdepodobne skapú všetky...nebola by logická postupnosť najprv čo-to naštudujem - poradím sa-pozriem nejaké akvaristické fora a potom si zriadim akvárko.....

    https://www.google.sk/search?q=akvar...sm=93&ie=UTF-8


    http://abc-zoo.sk/258-sera-baktopur-direct-100-tbl.html
    Naposledy upravil lujza.j : 07.01.14 at 19:33
    5 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    lujza.j doplnila som link.....
    Martula 27 prečo by som vyšilovala, urobila som všetko čo mi poradili v oobchode, oni sa tomu snad rozumeju, aj som si čitala čo a ako a som sa držala aj rád čo mi kdo dal, nebola som len v jednej predajni ale asi v troch... chcem len vediet či mám znova vypustit vodu a zase dat prípravky do vody a teda čakta den dva tri, niekto píše dva dni niekto dva týždne, jak si ma človek vybrat....
    jslancik to sú skúsenosti. dlhším čakaním nič nepokazíš. kratším môžeš pokaziť. nemáš čo uponáhľať. ja som po svojom prvom mega-kixe mal rybky asi 6 týždňov v lavóri, kým sa akvárko dalo dokopy. Takže rýchlo je niekedy veľmi pomaly.
    Martula 27 dík
    Martula 27 mal si ich v lavori a tam ti neskapali? či si i tam dal čerpadlo alebo....
      zbaliť

    Chobot je offline (nepripojený) Chobot

    Chobot
    Počet rýb vy aj bol OK, hoci je to na veľkosť akvarka na hornej hrane (na 1 rybku by malo byť aspoň 5 litrov objemu). Ale - skalár - veľmi náročná ryba. Neonky - potrebujú väčši húf, nielen 3 ks. Prísavník je tiež potvora nevyspytateľná.

    Gupky a mečúne sú najmenej náročné. Začni s tými mečúňmi. Daj ich tam 5-8 ks a uvidíš, ako sa to bude vyvíjať. Netreba používať veľa chémie - čím menej tým lepšie. Ja keď som meni vodu, tak som nepridával nič, len som nechal akvarko odstáť 1 deň. Možno ich zabili všetky ti prípravky, ktoré si do vody dala za účelom "vylepšienia" kvality vody.

    A nebuď smutná, rybky kapú aj skúsenejším akvaristom.
    10 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Martula 27 viem len som si myslela že sa na tom nedá nič pokaziť, mame totiž doma aj ine exotické zvieratká a som mala strach či neskapú a nič tie žiju a take banalne chovat rybky sa mi nedarí, skusim to znova aj som si myslela že či im aj ta chémia neublížila ved kedysi sa nepoužívalo nič a rybky žili a teraz len vymýšlajú chemikalie a rybky to asi nevedia rozdýchať...
    a chcela by som vedieť či treba aj pre keždy druh nejakú inu potravu alebo stačí ked mam jeden druh krmiva, ktorí je podla predajcov pre všetky rybky.
    Chobot Ja som mal doma sušené dafnie a rybacie vločky. To som striedal a stačilo to. Z času na čas dostali živé červíky.

    Netreba pre každý druh rybky osobitnú potravu.
    Martula 27 prečo je prísavník potvora, sa mi páči ako je na tom skle, aké rybky by mohli byť spolu, chcela by som tam viacej druhov je to možné?
    vlado 33 Odstraňuje riasy na skle a čistí akvárium .
    padre9 Ako som písal vyššie veľa "špiní", zvykne dorastať do vyšších rozmerov, býva agresívnejší, hlavne v takom malom akva, čo stresuje ostatné rybky, horšia manipulácia ak máš Ancistrus sp., ktorého samček má výrastky-tŕne na hlave. Pri lovení sieťkov sa vystresuje, vztýči tŕne a tak sa ti zamuchle do sieťky, že budeš musieť počkať pekne kým sa trochu ukľudní, ináč ho nevymoceš. A zabudni, že bude ukážkovo oškrabávať sklo od rias. Aj tak to ostane na tebe a škrabke na riasy.

    Rybičky si voľ tak aby si podľa možnosti obsadila každu vrstvu vodného stlpca.
    Rybky su podľa druhov také čo žijú vo väčších húfoch (npr. neonky), potom čo sú samček+viac samičiek (npr. cichlidy) a nakoniec také čo žijú v pároch (npr. bojovnice).
    Odporúčam ti voliť tri druhy po viacerých kusoch (aspoň 5-6 ks). Ak budeš dávať spoločenské ryby po 2-3 ks budú utiahnuté a budu sa schovávať a i napohľad je krajšie keď ti po nádrži pláva skupinka kardinálok, či neoniek, než roztrúsené po rohoch pod rastlinkami.

    Ale neboj ja som si akvárium zakladal už ako "starý koreň" a predstavy som ako začiatočník mal tie isté. Chcel som tiež pestrosť druhov, ale najprv som išiel na akvaristickú stránku a tam mi akvaristi poradili obchod a ochotného predavača. A skutočne som za jeho pomoci a rád poskladal funkčné a pekné akvárium. A nešlo mu len o zisk. Často mi vyhovoril nákup niečoho čo som nepotreboval alebo nevhodných rybiek. Občas som si postavil hlavu a poučil sa na vlastnej chybe. Napr. som dal do 54-ky Tetry modré a tie ošklbali Bojovnicu pestrú doslova "na ježka" a dotrhali ostatným rybkám plutvy. Musel som ich dať preč.

    A rozdielnosť názorov akvaristov vychádza z ich skúsenosti a špecifických podmienok. V malých akváriach do 100-litrov sa náročnejšie udržuje biologická rovnováha a i malá chyba sa prejaví. Väčšie nádrže sa skôr vyrovnajú s prípadným problémom. A i rybky sú už trochu prešľachtené a väčšina sa už narodila v zajatí. Všeobecne platí, že čím je viac generácií od pôvodného chovného páru, tým sú už aklimatizovanejšie a menej náročné na napr. chemizmus vody ako ph a dKh.
    Naprv poštuduj literatúru, poraď sa so skúsenejšími akvaristami a urob si plány, skonzultuj a hlavne trpezlivosť. Ja som vyše pol roka šetril a plánoval moju 300-vku Malawi. A tiež tam mám určité výnimky z pravidiel, ktoré mi ostatní akvaristi vytkli. Ostriežiky Leleupky z Tanganiky, ktoré "čistia" nádrž od poteru a prerybnenia a Costatusy, čo sú dnové ryby z južnej Ameriky, ale vďaka pancieru odolávajú občasným atakom agresívnych afrických cichlíd.
    Takže občas zafunguje i "vlastná hlava".
    Martula 27 vlado 33 to myslíš toho prísavníka že on odstraňuje riasy na skle? to je zlé? to je si dobre že čistí, či? tak áno do akvaria či nie?
    vlado 33 Živí sa riasami, to je dobre, nie?
    Martula 27 to je ja len že Chobot tu písal, že prísavnik je potvora, som to pochopila že asi neni velmi vhodný, asi to myslel inak, sorry
    Chobot Prísavník je mierumilovný, neubližuje iným rybám. Je aj v celku odolný vhodný pre začiatočníka. No na rozdiel od ostatných rýb ho v akváriu málo vidno, väčšinou je na dne schovaný, preto som napísal, že je potvora. Má veľmi rád rôzne drevá (v kavaristike môžeš kúpiť také namočené, čo zostanú na dne), tam sa rád schováva. Živí sa aj riasami, keď nemá inú potravu, ale škrabku na sklo ti nenahradí (nevyčistí akvarko od rias úplne).
    Martula 27 lubko 6394 a teraz dávaš aj niečo do vody? alebo len ked sa ti vyskytne sajrajt. Ako často im davaš jest?
      zbaliť

    Miky65 je offline (nepripojený) Miky65

    Miky65
    ja mam v 112 lit.62.ryb roznej velkosti a žiju v pohode,nič im nie je,rastliny som sadil do zariadeneho akvaria čiže zabehnuteho v pritomnosti ryb a nič sa nestalo....je to individualne,podla mna si nemala zabehnute prostredie v akvariu a hned si tam nasekala všetko,,,s rybami to je takto,ja som mal šest blaack molly vo vedre s rastlinami 2.tyždne a ani som ich nekrmil lebo som na nich akosi zabudol,zistil som to až ked som šiel sadit rastliny do akvarka a prežili to bez najmenšej ujmy...ja si myslim a to už ti tu radil niekto,najprv zasad rastliny a počkaj aspon dva tyždne a nechaj spusteny filter na plno a den noc,vobec ho nevypinaj,po dvoch tyždnoch vpust ryby ale nie hned ako ich donesieš z obchodu,nechaj ich v sačku aspon polhodinku plavat na hladine v akva,potom sačok otvor a vpust trochu vody z akva do sačku a zase nechaj plavat cca.30.minut až hodinku no a potom ich vypust do akva...ja nepouživam ani chemiu ani CO2 a rastliny mam na predaj po vdrach...mam mrenky,tetry,ancistrusi,pancierničkov a na hnojenie black molly tri ks...všetko mam v pohode,sice sa velmi nevenujem už rybym ale chvala bohu nemam starosti s nimi a ani s akvarkom,,,odkalujem raz za tri mesiace pol nadrže,voda rovno z vodovodu...

    vlado 33 je offline (nepripojený) vlado 33

    vlado 33
    Mala by si teraz premerať PH vody. Ideálna by mala byť 7. Okysličovač si tam mala? Filter nestačí a okysličovač by nemal vypúšťať iba 4 bublinky za minútu ale poriadne prekysličiť vodu. Gupky by mali prežiť aj jadrový výbuch, tomu nerozumiem. K tým skalárom iba toľko, v malom priestore budú zakrpatené ale 2 ks sú v pohode. Niekedy som dával iba prípravok proti tvoreniu rias, nič iné. Tie nové prípravky už nepoznám, skús sa poradiť v predajni. Keď donesieš ryby domov v zime, hneď by si ich do akvárka nemala dávať, zmena teplôt im môže uškodiť.
    10 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Martula 27 ja mám v akvárku len regulovatelný filter, v predajni povedali že to okysličuje vodu a nastavili sme to podal návodu, dava dost bubliniek, nie je naplno ale asi tak na polovicu to je nastavene
    vlado 33 Nepoznám už tie novinky, pošli odkaz ako vyzerá ten filter.
    jslancik no, bude to tu dobrá diskusia, už to vidím
    bublinky - na houby. iba stresujú rybky. cez hladinu ide dostatok kyslíka. ak to nemá samozrejme prerybnené, vtedy nič nepomôže, ani vzduch. A rastlinky vyrábajú dostatok všetkého potrebného...

    PH? to je už vyšší level akvaristiky. podľa mňa ale pánske huncútstvo... Samozrejme, je to biznis...

    skaláre v takom malom akvarku, to je trápenie zvierat.
    vlado 33 Ja som mal na mysli zmerať PH kvôli príčine uhynutia rýb. Nie preto aby som sa tu s niekým naťahoval. Bolo to dávno, keď som choval ryby a rád si prečítam novinky o chove.
    Martula 27 píšeš že skalare v takom malom akvárku by nemali byť, v obchode kde som ich kupovala mali v malom akvarku niekolko skalarov a tam im žiju, to nevadi a v mojom väčšom oproti tomu v predajni menôžu byť... PREčO? tak tomuto nechápem
    jslancik pýtala si sa tých skalárov, aké sú šťastné?
    v prvom rade sú v predajni, teda podmienky neumožňujú mať na jedného skalára jedno akvarko.
    v druhom rade, oni prežijú aj v takom kŕdli. nie sú tam dlho, fluktuácia funguje.
    v treťom rade, sú tam malé. videla si už dospelého skalára? veľký ako mužská ruka. ani otočiť sa nemá kde v takom malom akváriu.
    Martula 27 to som nevedela, myslela som si, že ostanú také male, v obchode som sa pýtyla že či možu byt dva v 50l akvyrku povedali že ano max dva tam možu ist... to je neco, už sa ich v obchode nebudem na nič pýtat všetko mi poradili zle, že možeš tam dat tolko rýb do jedneho akvarka. to sú svine ale už si dám pozor
    Martula 27 ešte mi poradili aby som davali každý týždeň jednu z tých chemikalií, čo si o tom myslíš, treba im tak niečo stale liať?
    Martula 27 názov chemikalie je BactoActiv, vraj každy týden treba dať aspoň počas prveho mesiaca, a tot treba davat pri každej výmene vody....
    Martula 27 ešte som zabudla na niečo podstatné, rybky ktoré skapali, mali okolo úst a žiabrov bieli povlak akoby takú pavučinu alebo vatu, no neviem to presne popísať, ale nemali to všetky mohli byť aj choré? alebo to je typické pre ne, asi nie
      zbaliť

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.