Zavrieť

Porady

Restrukturalizacia,PN

potrebovala by som radu ako zamestnanec spolocnosti ktora je v restrukturalizacii alebo konkurze/rozhodnutie v Obchodnom vestniku vyjde 28 alebo 29.4.2014 navrh bol podany 25.3.2014./Zamestnavatel mi nevyplatil mzdu a stravne listky za mesiac februar,marec 2014 a za april zrejme tiez nevyplati. Ako postupovat dalej ak spolocnost pride do restruktralizacie?? Za ktore mesiace si mozme ziadat od spravcu podtaty vyplatie mzdy?? Od 25.4.2014 som doma zatial na dovolenke lebo spol.je odstavena od vody,elektriny,internetu z dovodu neuhradenych faktur. Moj zdravotny stav nie je moc dobry zatial som to riesila len cez dovolenky ale ak by som od 1.5.2014 nastupila na PN komu mam odovzdat PN?? Spravcovi podstaty alebo mzdovej uctovnicke?? Ak by mi zamestnavatel do 15.6.2014 nevyplatil mzdu za mesiac april mozem podat ziadost o okamzite skoncenie PP z dovodu nevyplatenia mzdy podla §69 aj ked budem stale na PN??
Velmi pekne Vam dakujem za skoru odpoved v mojom mene aj v mene mojich spolupracovnikov ktori su uz zufali z tejto situacie lebo niektori nedostali mzdy ani za januar 2014.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Bednarova J je offline (nepripojený) Bednarova J

    Bednarova J
    § 120 a 121 zákona o konkurze a reštrukturalizácii
    § 120


    (1) Ak tento zákon neustanovuje inak, právo uplatňovať svoje nároky počas reštrukturalizácie majú len veritelia, ktorí spôsobom ustanoveným týmto zákonom prihlásili svoje pohľadávky. Ak sa tieto nároky v reštrukturalizácii riadne a včas neuplatnia prihláškou, právo vymáhať tieto nároky voči dlžníkovi v prípade potvrdenia reštrukturalizačného plánu súdom zaniká.

    (2) Pohľadávky, ktoré vznikli voči dlžníkovi počas reštrukturalizačného konania, pracovnoprávne nároky, na ktoré nárok vznikol za obdobie kalendárneho mesiaca, v ktorom došlo k začatiu reštrukturalizačného konania, odmena správcu a nepeňažné pohľadávky sa v reštrukturalizácii neuplatňujú prihláškou (ďalej len "prednostné pohľadávky"). Na prednostné pohľadávky nepôsobia účinky začatia reštrukturalizačného konania ani sa nezahŕňajú do reštrukturalizačného plánu, ibaže s tým ich veritelia súhlasia.

    (3) Za prednostné pohľadávky sa nepovažujú nároky ručiteľov, spoludlžníkov alebo iných osôb, ktorým vznikne po začatí reštrukturalizačného konania pohľadávka voči dlžníkovi, ak budú za neho plniť záväzok, ktorý vznikol pred začatím reštrukturalizačného konania. Tieto nároky musia byť v reštrukturalizácii uplatnené prihláškou ako podmienené pohľadávky, inak v prípade potvrdenia reštrukturalizačného plánu súdom zaniká právo vymáhať tieto nároky voči dlžníkovi.

    (4) Ak súd počas reštrukturalizácie vyhlási na majetok dlžníka konkurz, prednostné pohľadávky, ak vznikli v súvislosti s prevádzkovaním podniku dlžníka počas reštrukturalizačného konania, sa v konkurze v nezabezpečenom rozsahu uspokojujú zo všeobecnej podstaty pred inými nezabezpečenými pohľadávkami.

    § 121
    Prihlasovanie pohľadávok


    Prihláška sa podáva v jednom rovnopise u správcu, pričom správcovi musí byť doručená do 30 dní od povolenia reštrukturalizácie. Na prihlášku doručenú po lehote sa neprihliada. Ustanovenie § 28 ods. 6 sa použije primerane.

    Restrukturalizacia,PN

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.