Zavrieť

Porady

zlatica76 čo je to OP? nepreháňajte to so skratkami, my tu fakt nemáme veštecké gule. Inak tú otázku vidím skôr pre tvojho doktora ako na verejné fórum.
anthea88 OP = operácia
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    mareko je offline (nepripojený) mareko

    mareko
    Po operácii chrbtice určite nie trampolínu, dokonca ani žiaden aerobik a iné skákanie a otrasy, nie je vhodný ani beh. Vhodné je plávanie, nordic walking, cielené posilňovanie chrbtového svalstva a pod.. Toto všetko ti mal povedať rehabilitačný lekár alebo rehabilitačná sestra. Po operácii si zrejme bola na liečení, tam zvyknú tiež veľmi dobre vysvetliť čo je vhodné a čo nie a naučia zostavu cvikov (žiaľ, asi nie všade). Treba si dávať veľký pozor, neriskovať ale to neznamená, že necvičiť. Práve naopak, veľa cvičiť ale vhodné cviky
    Naposledy upravil mareko : 20.11.14 at 07:30
    anthea88 Ďakujem za názor.

    legolas je offline (nepripojený) legolas

    muž legolas
    ..jednoznačne nie je vhodné ani po 5tich rokoch po operácii ktorejkoľvek časti chrbtice cvičiť na trampoline, mali by ste si nájsť vhodnejšie cviky na posilnenie určitých partii svalstva, trampolina je náročná aj pre celkom zdravú chrbticu a nie poškodenú, už to nikdy nebude tak ako to bývalo pred operáciou, keď ste boli zdravá...
    anthea88 Ďakujem Vám všetkým veľmi pekne za rady, chodím samozrejme každý týždeň plávať. Trampolínu radšej neskúsim, videla som to ako alternatívnu voľbu.

    Anika61 je offline (nepripojený) Anika61

    Som Anika61
    No neviem...po operacii chrbtice-trampolina asi nie je dobra volba-porad sa so svojim neurologom.
    8 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    anthea88 Samozrejme sa poradím, len som chcela vedie, či tu nemá niekto vlastné skúsenosti a či by mi aj tu odborníci mohli poradiť.Mám veľmi dobrú pani lekárku-neurologičku, len na kontrolu idem až v januári. Tak preto tá otázka
    BXLmiami Otrasy by som veľmi neriskovala.
    legolas ..ale ty si s ňou nekonzultovala tvoju rehabilitáciu, veď tu píšeš, že si po operácii 5 rokov.., to je dosť dlhá doba, aby si vedela čo máš a čo nie robiť ...
    Anika61 Aj mna to udivilo...,po operacii je kazdy pacient pouceny co moze alebo nemoze,aj cviky na chrbticu su doporucene...a po piatich rokoch by to mala ovladat...
    anthea88 Samozrejme, že som bola poučená, len každý bolesť znáša inak a niektoré cviky mi nerobia dobre napriek tomu, že sú odporučené. Vyskúšala som kalanetiku, pilates, dokonca aj brušné tance a po niekoľkých týždňoch nastali také bolesti, že som musela prestať. Asi tak...
    Anika61 Tak potom,...nehnevaj sa na mna,ale ked nezvladas cviky odporucane lekarom,ako Ti napadla prave trampolina??? Myslim,ze zdravy clovek ma na nej co ''robit''.
    anthea88 myslela som to tak, že si kúpim malú trampolínu na doma a budem na nej poskakovať, má aj tyč, ktorej sa dá chytiť, asi to nebol najlepší nápad, preto som vďačná za Vaše názory
    Anika61 Podla mna aj sama zistis co Ti prospieva a co nie,prajem Ti vsetko dobré.
      zbaliť

    buchač je offline (nepripojený) buchač

    Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac buchač
    Jeden z odbornejších názorov
    ===========================

    Cvičenie po operácií chrbtice

    Operácia chrbtice nie je jednoduchým krokom a rehabilitácia je dôležitou súčasťou zotavenia sa po nej. V podstate rehabilitačná terapia a cvičenie môžu pomôcť pacientom zotaviť sa po operácií chrbtice tak rýchlo a úplne ako je to len možné.

    Existuje niekoľko spôsobov, ktoré fyzioterapeut používa, aby pacientom pomohol dostať sa do dobrej fyzickej kondície a pomohol im tak zotaviť sa z operácie chrbtice.
    1. Zvládanie bolesti po operácií chrbtice

    Fyzioterapeut by mal byť školený, aby pomáhal pacientom zvládať bolesť, ktorá nasleduje po operácií chrbtice. Zvládanie bolesti je dôležitým prvým krokom k tomu, aby pacienti znovu získali silu. Je totiž veľmi náročné zvládať rehabilitačný program, ak bojujete zároveň s bolesťou.

    Bolesť po operácií chrbtice, ktorá je bežná, sa dá minimalizovať nasledovným spôsobom:
    aplikáciou ľadu
    určitou polohou chrbtice
    určitým druhom pohybu
    elektroliečbou

    Veľa techník určených na zvládanie bolesti je vlastne jednoduchých a je možné ich robiť doma alebo v práci počas dňa. Veľa pacientov je prekvapených ako ľahko sa dajú používať vrecká s ľadom alebo ako rýchlo dokážu pomôcť časté zmeny polohy.

    Je ideálne, ak fyzioterapeut dokáže poradiť tak, aby sa dokázal zlepšiť celkový zdravotný stav pacienta, a to aj prostredníctvom zmien životného štýlu.
    2. Individuálny tréning po operácií chrbtice

    Fyzioterapeut vám pripraví cvičebný plán, ktorý je každému pacientovi tzv. “šitý na mieru”. Do úvahy sa vždy musí brať aký operačný zákrok presne pacient podstúpil, aký je typ tela pacienta a aká je jeho kondícia.

    Pozornosť sa sústreďuje na pomoc svalom, ktoré sú zvlášť oslabené, ako aj na tie, ktoré zaisťujú stabilitu po operácií chrbtice. Takýto typ rehabilitácie sa môže zameriavať na:
    svaly v oblasti operačného zásahu
    svaly, ktoré môžu byť oslabené v dôsledku poškodenia nervov ešte pred operáciou
    malé svalové skupiny, ktoré pracujú v oblasti okolo každého stavca a ktoré pomáhajú stabilizovať
    chrbticu. Väčšina ľudí (dokonca aj takí, ktorí nemajú žiadny problém s chrbticou) nepoužíva tieto svaly veľmi často a tým oslabujú chrbticu. Sú to práve tieto malé svaly, ktoré ak sú správne precvičované tak napomáhajú k celkovej stabilizácií a chránia tak chrbticu. Okrem toho, dokážu chrániť nedávno operovanú oblasť, čím zabraňujú vzniku ďalších problémov.

    Individuálne cvičenie pomáha aj v oblastiach, ktoré sú u pacienta v dôsledku operácie chrbtice obmedzené. Veľa pacientov má po operácií chrbtice obmedzujúci problém s kĺbmi, hlavne v oblasti bokov a ramien. Fyzioterapeut pomôže prostredníctvom individuálnych cvikov znovu získať pohyblivosť týchto kĺbov. Avšak vždy vzhľadom na individuálny telesný typ človeka a s ohľadom na operačný výkon, ktorý bol vykonaný. Každý fyzioterapeut by mal byť školený v tom aké pohybu sú pre pacienta po operácií chrbtice vhodné.
    3. Cviky pre zotavenie sa po operácií chrbtice

    Cvičenie je po operácií chrbtice nevyhnutné. Je kľúčové k eliminovaniu únavy, k tomu, aby sa pacienti boli schopní znovu vrátiť sa bezpečne k aktívnemu životu a zároveň pomáha zabraňovať opakovaniu sa problémov či znovu zraneniu sa.

    Fyzioterapeut pripraví cvičebný program na základe informácií o presnom type zranenia ako aj okolnostiach týkajúcich sa aktuálneho stavu pacienta. Ak fyzioterapeut a pacient dokážu spolupracovať, prinesie to úžitok v rámci fyzickej kondície a schopnosti návratu pacienta k predchádzajúcemu životu.

    Pacienti sa často čudujú keď sa dokážu vrátiť k určitým aktivitám svojho života napriek operácií chrbtice. Veľa záleží na tom ako dokážu reagovať na cvičenie a ako tým teda dokážu pripraviť svoje svaly na záťaž, tak aby ich svaly chránili počas týchto aktivít.
    4. Vzdelávanie týkajúce sa cvičenia po operácií chrbtice

    Pri individuálnom cvičení s fyzioterapeutom má pacient možnosť naučiť sa o cvičení čo najviac, má možnosť pýtať sa otázky, na ktoré mu fyzioterapeut dokáže odborne odpovedať. Je schopný mu vysvetliť zmeny týkajúce sa výsledkom konkrétnej operácie a môže mu teda pomôcť získať maximum.

    Každý pacient by si mal uvedomiť, že úspešnosť operácie chrbtice je závislá na tom ako usilovne dokáže na sebe pracovať či už pri individuálnom cvičení s fyzioterapeutom alebo aj doma.
    http://www.plnohodnotnyzivot.sk/cvic...acii-chrbtice/
    anthea88 Ďakujem za radu

    maja je offline (nepripojený) maja

    maja
    No neviem, bola si to už niekedy cvičiť ?
    Ja som to bola vyskúšať. Pokiaľ nemáš poriadne pevné brušné svalstvo, tak to neodporúčam. Myslím, že si tam viac ublížiš, ako pomôžeš. Radšej pilates...
    anthea88 Ďakujem
    lyka60 ja mám tiež po operácií, ale cvičenie najlepšie pomáha dokonca aj keď ťa bolí /nie príliš- vtedy úľavovú polohu určite poznáš/, ale inak cvičiť a cvičiť a žiadne nárazové cviky ani tenis a pod.

    Natalka45 je offline (nepripojený) Natalka45

    Natalka45
    ja by som to tiez neriskovala skus sa poradit s doktorom ale tipujem že bude proti chrbtica je citliva zalezistost
    anthea88 Ďakujem za názor

    lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

    lujza.j
    ak ti ide o šport-pohyb.....rýchlou chôdzou nič nepokazíš.....môžeš používať aj paličky..
    .....nič kde sú otrasy a mohol by mi to kto kolvek...že to má odskúšané...by som neriskovala....
    ked máš bolesti po cvičeniach ktoré tu spomínaš...už si to konzultovala s lekárom...
    ked si "usedená"-bez športu...vždy sú na začiatku bolesti....kým si "slabé"telo zvykne...

    Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

    Kvaka
    Asi si niečo mala s chrbticou, keď ti ju museli operovať na dvoch miestach. Možno úraz, možno opotrebenie, takže takú chrbticu by som už vôbec nezaťažovala ani brušnými tancami, ani trampolínou. Cvič len po hranicu bolesti, cviky podľa toho, čo ti nejaký dobrý fyzioterapeut odporučí.

    Je vhodné cvičenie na trampolíne po OP driekovej a krčnej chrbtice po 5 rokoch od OP?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.