Zavrieť

Porady

Dodatočné odpočítanie DPH pri registrácii

Sro podala dňa 10.10.2014 žiadosť o dobrovoľnú registráciu k DPH. DÚ registroval spoločnosť ako platiteľa DPH k 20.10.2014. Môže sro dodatočne odpočítať DPH z nakúpeného drobného hmotného majetku ktorý nakúpila dňa 30.9.2014? Akou formou?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    mondes je offline (nepripojený) mondes

    mondes
    Ak bol ten DHM nakúpený od platiteľov DPH a máš riadnu došlú faktúru, tak si môžeš DPH odpočítať hneď v prvom mesiaci podania DPH. Akou formou? Elektronicky. A tie faktúry o nákupe DHM zahrnieš do DP k DPH.
    Mishok podľa §55 (riadok v priznaní 29)
    drobný hmotný majetok to sú zásoby? ak áno treba inventúru
    deanka Áno, platiteľ dane posiela daňové priznanie DPH, Kontrolný výkaz a korešpodenciu s DÚ elektronicky.

    deanka je offline (nepripojený) deanka

    deanka
    O odpočítanie dane pri registrácii sa zaoberá § 55 zákona 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v znení nesk. predpisov, v zmysle ktorého:
    (1) Osoba, ktorá sa stala platiteľom, môže odpočítať daň viažucu sa k majetku, ktorý nadobudla pred dňom, keď sa stala platiteľom, ak tento majetok nebol zahrnutý do daňových výdavkov podľa osobitného predpisu v kalendárnych rokoch predchádzajúcich kalendárnemu roku, v ktorom sa stala platiteľom, okrem zásob. Daň pri majetku, ktorý je podľa osobitného predpisu odpisovaným majetkom, platiteľ zníži o pomernú časť dane zodpovedajúcu odpisom; platiteľ, ktorý nie je účtovnou jednotkou, použije pri znížení odpočítateľnej dane postup ako platiteľ, ktorý je účtovnou jednotkou. Platiteľ nemôže odpočítať daň, ak majetok nepoužije na dodávky tovarov a služieb ako platiteľ.
    (2) Platiteľ môže odpočítať daň podľa odseku 1 v rozsahu a za podmienok podľa § 49 až 51.,.... ďaľšie odseky


    Odpočet dane zo zásob si platiteľ dane uplatní v plnom rozsahu.

    Novoregistrovaný platiteľ dane má právo na odpočítanie dane aj z toho majetku, ktorý nie je odpisovaným majetkom za predpokladu, že tento majetok nebol zahrnutý do daňových výdavkov podľa zákona o dani z príjmov v kalendárnych rokoch predchádzajúcich kalendárnemu roku, v ktorom sa stal platiteľom dane. Ak zdaniteľná osoba kúpi takýto majetok v kalendárnom roku, v ktorom sa stala platiteľom dane, má právo na odpočítanie dane z tohto majetku.
    Daň vzťahujúcu sa na kúpu neodpisovaného majetku, ktorý platiteľ dane už zahrnul do daňových výdavkov, nie je možné pri registrácii pre DPH odpočítať.
    Zákon výslovne neustanovuje, v ktorom zdaňovacom období si má novoregistrovaný platiteľ dane uplatniť odpočet dane.
    Platiteľ dane si môže uplatniť odpočet dane v prvom zdaňovacom období, ak sú splnené aj vecné podmienky na odpočet dane (má faktúru o kúpe). Ak nie sú splnené podmienky v prvom zdaňovacom období, platiteľ dane si uplatní odpočet v tom zdaňovacom období, kedy splnil podmienky na odpočítanie dane.

    Otázka akou formou?

    Uvádzate, že Vás DÚ registroval ako platiteľa DPH, z čoho Vám vyplýva povinnosť podať daňové priznanie mesačne alebo štvrťročne ako Vám bolo určené zdaňovacie obdobie a prostredníctvom tohto daňového priznania si uplatníte uvedený § 55 a to odpočítanie dane pri registrácii.

    Dodatočné odpočítanie DPH pri registrácii

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.