Zavrieť

Porady

Izolacia zakladov podpivnicneho domu z roku 1926

Dobry den. Ako na obrazkoch vidno, obkopavam dom kvoli vlhkym murom. Problem vznikol prasknutim dazdovej rury pod zemou, a tratenie tejto vody v zemi po dobu asi 10 rokov a nasledne vlhnutie murov v pivnici. Ked to vykopavame hlina je poriadne tazka a vlhka. V blizkosti nie je iny zdroj vody ani spodna, susedia nemaju podobny problem, drenaze vylucujem. Mohol by mi poradit niekto postup pri realizacii tejto izolacie ? Moj nazor: obkopat az na dosku, mury poriadne oskrabat,nechat preschnut, napenetrovat asfaltom, XPS polystyren, Nopova folia, makadam na dno, poriadne zhutnit "nohou", zasypat povodnou hlinou. V dnesnej dobe existuje spusta novych technologii, ktore nahradza asfalt... Moze mi niekto poradit ? dakujem.



Doplnujem tak ako postupujem, mozno to niekoho inspiruje. zaklady som kompletne obkopal, ocistil obil zo stareho ter papiera, drviva vacsina opadla sama, vycistil wapkou a nasledne sa nanasala reprofilacna malta mapegrout ms, ktora sa pouziva na reprofilaciu mostovych konstrukcii, kanalov a podobne, zajtra sa ide zasalovat zakladova doska a opravit po celom obvode, je dost zvetrana po bokoch, pouzijem baumit WU beton, vodovzdorny.
Naposledy upravil dak2002 : 16.11.15 at 19:49
P1010422 (768x1024).jpg  
P1010423 (1024x768).jpg  
P1010441 (1024x768).jpg  
P1010445 (768x1024).jpg  
P1010456 (1024x768).jpg  

1/1
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    lapejko je offline (nepripojený) lapejko

    živnostník remeselník lapejko
    logo
    Ladislav Pejko
    takto to robíme občas my...úspešne.
    DSCN3817.jpg  
    DSCN3829.jpg  
    DSCN3852.jpg  
    DSCN3856.jpg  
    1/1
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    jslancik to boli základy jak sviňa
    Ing. Ľubomír Janoška pjekné
    dak2002 v noci som nad tym rozmyslal a presne nieco podobne mi napadlo s tymi kari rohozami, pretoze sa beton na zakladoch kde tam krusi. urobit takyto opravny beton/zaklad a potom izolovat. super. myslis si ze, ked to bude presychat, moze popraskat dom nasledkom zamrznutia zakladovej spary ?(ani neviem co to presne je ) tak ako pise chandler nizsie
    lapejko spevniť základ je jedna vec, do starého základu sú nav´tané roxory a karisiete sú privarené...pri tejto stavbe je potom hneď zateplenie z XPS prilepené purpenou, pri základovej škáre je v geotextílii drenážna rúra s odvetraním na každom roho domu napojená do šachty. Na XPS je drenážna fólia a zasypované je makadamom až ku drenáži...u nás sú ale málo priepustné pôdy, tak preto.
      zbaliť

    Chobot je offline (nepripojený) Chobot

    Chobot
    Ja len malé upozornenie, že ak to budeš takto odkopávať, tak nie aby si to odkopal po celej dĺžke. Treba vždy postupne meter po metri a znovu zasypať. Jeden známy takto odkopal pozdĺž celej steny - chcel spevniť základy a stena sa mu zosypala.
    jslancik to je veľmi zaujímavá predstava, izolovať meter po metri. A ak mu stenu/základ drží pohromade iba hlina, ktorá je pri nej, je to bieda... Ale dakedy sa stavalo kadejako Takže sa tomu ani nečudujem.
    dak2002 chalani jedna sa o trojgeneracny dom postaveny v r.1926. nejde tu o ziadne 4 koly s vlnitym plechom. ako chces izolovat meter po metri. prepac, ale to je vtakovina. potreboval by som poriadnu odpoved/radu

    chandler je offline (nepripojený) chandler

    chandler
    stacilo by opravit tu dazdovu ruru, v lete by to cele vyschlo a bolo by po probleme. takto si skor mozem spravit nejake dalsie problemy. napr. ako pise chobot. alebo ti pri tom "preschynani" zacne zamrzat zakladova skara. a popraska ti dom. Ale uskodit by nemalo nic okrem toho makadamu, ten urcite nedavaj.
    dak2002 mozem mi prosm ta vysvetlit preco nie makadam ? zaujalo ma to.
    chandler lebo cez neho sa ti moze dostat voda ku zakladovej skara, ten makadam nicomu nepomoze ale moze uskodit - samozrejme nemusi, neda sa to povedat len z fotky.

    Izolacia zakladov podpivnicneho domu z roku 1926

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.