Zavrieť

Porady

Môžem rozdvojiť - spojiť LAN káble ?

Pozerám súčiasky pre LAN rozvody a zisťujem , že existuje i sieťová rozdvojka , dokonca až „ rozštvoka“ . Môžem tomu rozumieť tak , že ak mám router i so štyrmi zásuvkami a chcem pripojIť 2,3 či 4 PC , alebo iné zariadenia , tak v prípadne núdze (problém pretiahnuť 4 káble ) môžem použiť na routeri jednu zásuvku a zariadenia na druhej strane spojit rozdvojkou ? Neviem ako vyzerá ten sieťový signál , či je to na určitej frekvenci či ako , ale ak si to sleduje adresy mohlo by to fungovať.
Avšak je fakt , že doteraz som 3 PC pripájal k routeru bez akehojkoľvek nastavovania. Zariadenia medzi sebou nekomunikuju , ide iba o pripojenie na internet.
misoft Rozdvojka? Na takéto sa používa switch. Pri rozdvojke ti klesne rýchlosť pripojenia - predsa len z jedného LAN výstupu sa musí traficc rozdeliť pre dva PC - ak jeden začne nadmerne využívať dané pripojenie, druhý automaticky padne dole. Nehľadiac na to, že môže nastať i konflikt IP adries.
Obyčajný switch za pár € toto vyrieši.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Onko je offline (nepripojený) Onko

    Onko
    Tie rozdvojky a rozštvorky fungujú tak, že každý počítač s routerom komunikuje namiesto 8 vodičov iba cez 4 alebo 2 vodiče. Je to funkčné, ale iné a horšie riešenie ako switch a v serióznych profesionálnych e-shopoch to nenájdeš medzi switchmi, resp. to vôbec neponúkajú, lebo je to zbytočné.
    Kúp si niečo takéto: https://www.alza.sk/d-link-dlinkgo-g...rt-d363968.htm na pripojenie 4 PC na jeden kábel, alebo takéto https://www.alza.sk/d-link-go-sw-8g-d256671.htm až pre 7 PC na jeden kábel.

    bodliak je offline (nepripojený) bodliak

    bodliak
    Ak máš priestor len na jeden kábel, tak 2 porty z routera najskôr týmto zlúčiš do jedného a na konci zase rozdelíš pre dve zariadenia.
    splitter.jpg  
    comodo OK. . Ďakujem obom.
    Dúfam že kúpim niečo rozumné , lebo ak nechám vyhľadávať LAN switch , najde mi to čo predajca nazýva rozdvojkou. Napr. https://www.tme.eu/sk/details/dn-939...CABEgJE0PD_BwE
    bodliak Nie všetky tieto "rozdvojky" sú schopné agregovať kapaciu dvoch 100kových portov a na druhom konci ich rozdeliť. O tom, ktorý si uviedol, teda pochybujem.

    Môžem rozdvojiť - spojiť LAN káble ?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.