Zavrieť

Porady

Koľko si pýtať pri prechode z TPP na živnosť?

Mám možnosť prejsť u zamestnávateľa na živnosť. S akou sumou môžem reálne počítať, alebo si pýtať ak som mal na TPP 1000€ v hrubom? Domnievam sa totiž, že je správne a etické si pýtať superhrubú mzdu (1352€). Teda cenu práce, ktorú platil za mňa zamestnávateľ. Zamestnávateľ mi ale oznámi, že mi nevie dať 1352 na živnosť ale 1152. Čo si o tom myslite a čo je správne? Ďakujem.
veronikasad Druh práce?
Petrems Online Marketing, socialmedia, grafika, videoprodukcia.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

    ivka70
    1. kedze by to naplnalo vsetky znaky zavislej prace a tym padom problem
    2. Nielen cenu prace, treba si do toho zapocitat dovolenku, paragrafy, priemernu PNku, to vsetko zamestnavatel plati a zivnostnikovi nezaplati
    3. Treba si prepocitat povinne platby a vplyv na dochodok, nezamestnanost a pod., naklady na uctovnictvo, danove priznanie, sledovanie zakonov, aby clovek stihal vsetky zmeny. Ist do toho s tym, co ponuka zamestnavatel, je obrovske riziko, zamestnavatel ziska, pre zamestnanca strata
    Ak by jediny prijem zivnosti bol prijem od terajsieho zamestnavatela, nebrat
    4.spravne to nie je ani trochu
    jslancik keby si toto ľudia spočítali (a vyvodili z toho patričné závery a požiadavky), tak by bolo oveľa menej závislej práce...

    Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

    Katy a R
    Sám musíš najlepšie vedieť, aká je situácia (či je vôbec priestor na vyjednávanie).
    Pýtať si môžeš hocikoľko - aj 10 tisíc. Ale druhá strana s tým musí súhlasiť. Už len to, že ti navrhol živnosť svedčí o nejakých problémoch - zrejme potrebuje znížiť náklady?? Kým budeš zamestnanec, zamestnávateľ tiež má nejaké páky - tiež ti môže zmeniť pracovnú náplň, znížiť plat, prepustiť ťa .... samozrejme, nie je to také jednoduché a rýchle. Musí dodržať ZP.
    Ak budeš szčo - "zbaviť sa ťa" môže ľahšie. A ponúknuť ti môže aj oveľa menej - je na tebe, že či zoberieš..... alebo máš niečo lepšie ??

    jslancik je offline (nepripojený) jslancik

    bez servítky jslancik
    to je rečnícka otázka? niečo ťažšie sa nevieš opýtať? napr. či je viac 5+5 alebo 7+5? keby ti dal celú superhrubú mzdu, tak aj tak sa mu to oplatí - dovolenka, paragrafy, stravné lístky... mal si začať "zjednávať" od 1600 dajme tomu. dovolenka je napr. cca 10% z pracovného fondu. len pokiaľ to neovládaš sám, tak nepochodíš...
    Petrems Ďakujem. Potreboval som to vedieť, či to si naozaj pýtam malo. Ale očividne keď nevie dať ani len to čo daval na TPP, tak má len chce odrbavat.
    kopretinka Vystihol si to presne.

    veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

    veronikasad
    Ak prechadzas na zivnost od 1.1.2020, minimalne do 30.6.2021 nebudeš platiť odvody do sociálnej poisťovne a do konca roka 2021 preddavky na zdravotne poistenie len z minima. Treba vsak počítať s nedoplatkom pri ročnom zúčtovaní zdr.poistenia a tiez s tym, ze v prípade PN nebudes mat nárok na ziadne nem.davky a samozrejme treba si odkladať aj na zaplatenie dane.

    Vyska odmeny je vecou dohody a vyjednavania, ziadny Zakonnik prace sa uz ns teba vzťahovať nebude, treba si zmluvne dohodnut podmienky výkonu práce, vysku odmeny, splatnosť faktur, aj prip.sposob ukoncenia spolupráce

    jelalim je offline (nepripojený) jelalim

    jelalim
    Prides o gastrace, dovolenku, moznost pripadnej PN, akukolvek ochranu zamestnanca, pribudne zodpovednost za skody celym tvojim majetkom, pribudnu starosti s uctovnictvom, sledovanim vseliakych terminov a platieb, ak planujes uver alebo hypo ako zivnostnik zabudni, podnikatelia v banke to maju obzvlast tazke.

    Toto za 152.-€ ale 352,-€ nestoji ani zdaleka.

    Ak si trochu sikovny grafik, editor, tak 1000€/brutto na TPP je velmi malo. Trocha by si mal poznat svoju cenu a uz vobec nepristupit na ovela horsie podmienky.

    Ak je prechod na zivnost potrebny s kamennym xichtom si pytat 2000€, nezjednavat, nepristupit na ziadnu ulavu...

    misoft je offline (nepripojený) misoft

    misoft
    Ako čítam - tvoj zamestnávateľ ti "dáva" možnosť prejsť z TPP na živnosť.
    A) Spočítaj si, čo "obnáša" živnosť, čo všetko si budeš platiť a čo "obnáša" TPP, čo všetko platí za teba zamestnávateľ.
    B) Spočítaj si výhody "živnosti" a potom "nevýhody" - podľa toho sa zariaď.
    C) Opísal si druh práce - online Marketing, socialmedia, grafika, videoprodukcia. To, že ti "dáva" možnosť prechodu na živnosť znamená len jedno - zamestnávateľ upadá do červených čísel a možno čoskoro skončí. A ty ako živnostník - odrazu si budeš musieť platiť odvody, dane a odrazu bác... nedostaneš ani za robotu zaplatené, na krku ti možno zostanú len pohľadávky (nevymožiteľné). Odstupné - v pérdeli, A nakoniec sa zamestnávateľ vyparí a tebe zostanú oči pre plač.
    Ako zamestnanec - odvody robí zamestnávateľ, ak by aj neplatil - ty si stále v suchu. Ak krachne - UPSVaR - dostaneš aspoň lóve. Ak skončíš u neho ako zamestnanec - on musí niečo splniť a platiť.


    Moja dcéra pracovala ako študentka u nás u podobnej firmy. 1. mesiac - zaplatil, 2. už nie. A keď raz prišli do práce - odrazu tam prišli iní, zhabali im monitory a počítače. Dôvod? Tá firma nakúpila P/C zostavy, ale ich NEZAPLATILA - 6 mesiacov po dobe splatnosti teda tam prtišli. Dodávateľ teda jednoducho si vzal späť len svoje. A odrazu nebolo na čom pracovať. A potom nbol problém získať aj tú jednu výplatu (a boli tam viacerí) - jednoducho - nemali žiadny majetok!

    Koľko si pýtať pri prechode z TPP na živnosť?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.