Zavrieť

Porady

Zavet alebo darovanie?

Byvame v jednom dvore so susedami. Nemaju ziadne deti iba nejakych bratrancov a sesternice. Chcu nam za postaranie sa o nich nechat dom s pozemkom. Ako to naj prepísat, aby to ta vzdialena rodina nemohla napadnut? Nikto okrem nas sa o nich nestara. Dakujem
Naposledy upravil Mária27 : 02.01.20 at 14:21 Dôvod: opravy textu
veronikasad majú súrodencov ?
mišanka Nie ziadnych
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

    Mária27
    Bratranci a sesternice zo zákona vôbec nededia, mohli by dediť len zo závetu. Ak tí bratranci či sesternice nemajú živých rodičov (tety a strýkovia poručiteľa = deti prarodičov podľa § 475a obč.zákonníka), dedičstvo pripadne zo zákona štátu (§ 462).
    Takže môžu na teba spokojne napísať závet - zanechať ti jednoducho celý majetok, lebo niekedy sa objaví majetok aj dodatočne (zvyčajne nejaká roľa).
    Mária27 Závet musia napísať obaja (nemôže byť spoločný). Nemusia ani nikde chodiť, ak ho napíšu vlastnoručne, podpíšu ho vlastnoručne a vlastnoručne tam napíšu aj dátum podpisu - ten tam musí byť.
    Keď zomrie jeden z nich, môžeš hneď zdediť polovicu majetku.

    Závet ti môžu hneď aj odovzdať do úschovy. Ak by si to neskôr rozmysleli, môžu napísať niekomu nový závet s novým dátumom - aj na celý majetok, ktorý zruší predchádzajúce závety.

    jelalim je offline (nepripojený) jelalim

    jelalim
    Ja si myslim, ze zavet by bol najvhodnejsi - aj pre susedov mozu ho za zivota zmenit - ak sa nahodou nasmrt pohadate, alebo zomriete skor vy, pripadne ine nepredvidatelne okolnosti) ale aj pre Vas (nakolko asi okrem domu maju aj nejaky iny majetok, hnutelny, nehnutelny, ucty v banke, ...)

    ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

    ivka70
    Zavet mozu dedici zo zakona napadnut, aj ked by to bolo problematicke, darovaciu zmluvu nie.
    Skor by som rozmyslala dom od nich kupit s klauzulou dozitia ..... tarchou zapisanou na katastri.
    8 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    mišanka Oni by boli radsej keby je to iba na mna nakolko ma poznaju cely zivot.zase keby kupujeme bolo by aj na muza a oni stresuju, ze videli v sudnej sieni vselico????a ci by to potom nemohol niekto napadnut, ze nam to predali za par supov.lebo chcu nam to nechat zadarmo- teda za to, ze sa o nich postarame
    ivka70 Tak darovanie iba tebe je potom asi najjednoduchsie riesenie. Za svojho zivota mozu urobit so svojim majetkom, co sami chcu.
    mišanka Daruju mne a moze to niekto napadnut.lebo sak starame sa iba my aj po doktoroch aj nakupy a podobne
    Tweety Nie, aj keby napadol, nemá nijakú šancu získať to.
    ivka70 Pokial su v dobrom psychickom stave a stihnete aj zapis do katastra v takom stave, uz to napadnut nejde .... len si dajte urobit dobru darovaciu zmluvu
    korela ivka70 (Dnes 12:24) Pokial su v dobrom psychickom stave a stihnete aj zapis do katastra v takom stave, uz to napadnut nejde .... len si dajte urobit dobru darovaciu zmluvu
    .................................................. ........................................
    Na vytvorenie dobrej darovacej zmluvy by mali myslieť hlavne darcovia, aj tam číhajú veľké riziká, ak sa vzdajú svojho majetku, stratia až do smrti kus životnej istoty. A to všetko iba preto, aby nadobudli vo svojom súčasnom stave ilúziu zabezpečenia opatery v starobe a chorobe.
    mišanka Tak to super.lebo toho sme sa obavali, ze uz sme s nimi dohodnute, uz len to spisat s pravnikom. Ani oni to inemu nechcu dat,ked nikto z ich rodiny vzdialenej zaujem nema o ne.ale zase o majetky by bol hned
    buchač mišanka (Dnes 12:03) ze videli v sudnej sieni vselico????
    ===============
    Hehehe...na "Súdnu sieň" v podstate zabudni...
      zbaliť

    Chobot je offline (nepripojený) Chobot

    Chobot
    Dá sa aj tak aj tak. Ak nemajú deti, tak ostatní dediči nie sú neopomenuteľní, takže v závete sa im nemusí nič odkázať.

    Istejšie pre teba je, ak ti to darujú. Máš to hneď a nikto nemôže ani pípnuť. Súčasťou darovania môže byť pre nich právo dožitia v darovanej nehnuteľnosti. Aby aj oni mali nejakú istotu, že ich po darovaní nevyhodíš na ulicu.
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    mišanka Ano to im chceme tiez dat ze teda napr napisu na mna darovanim s tym, ze tu budu mat dozivotne byvanie..v tomto pripade to nemozu napadnut ti bratranci a sesternice co sa o nich dlhe roky vobec nezaujimali?.
    dmc za zivota mozu nakladat so svojim majetkom podla lubovole. Mozu ho darovat komu chcu (Vam) - ich bratranci a sesternice s tym nic nemaju a nemaju to ako napadnut - a mysliet su mozu co chcu.
    mišanka No len co potom ked zomru nemozu sapotom ti bratranci a sesternice co maju niekde domahat po majetkoch?tohto sa bojime.
    Chobot To, čo vám darujú, už nebude ich majetok. Bude to tvoj majetok a tí príbuzní si nemôžu nárokovať na tvoj majetok.
      zbaliť

    Zavet alebo darovanie?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.