Zavrieť

Porady

Ktore zakladne oblasti mame preverit, ak mame nizke az nulove prietoky v podlahovke.

Servisak tepelneho cerpadla nam aktivoval topny okruh v ramci efektivity kurenia, odvtedy mame znizene prietoky z 1 na 0,5 az nula. Cerpadlo taha na plny vykon, podlahovka sa ale nevyhrieva. Dakujem za radu.
8 komentárov     zbaliť
hanelie Každý okruh , resp. izba má vyústenie rozvodov ( potrubia ) do ventilov v technickej skrinke - týmito ventilmi sa reguluje teplota vyhrievania podlahového kúrenia - efektivitou asi myslel zníženie vykurovacej teploty
zanazu ano a prave prietoky vsetkymi tymito ventilmi su takmer nulove, max 0,5 l/min.
faro1 Podlahové vykurovanie ste spustili v tejto sezóne po prvý raz? Bolo odskúšané pri odovzdaní? Je v záruke? Termostaty v miestnostiach sú nastavené? Podlahové vykurovanie fungovalo pred zásahom servisného technika?
zanazu zial nic nemame v zaruke, kupili sme 10-rocnu nehnutelnost, ale v lete bol robene celkove cistenie podlahovky, system skontrolovany, ale v lete kurenie neotestovane. Problem je v tom, ze vpblasti kurenia sa kazdy zaoberal len svojou oblastou - kurenari riesili podlahovku, ale nie v spojitosti s hydraulikou topneho okruhu. Servisak cerpadla zase nastavil prepnutie na topny okruh, ale neriesil hydrauliku.Povodny majitel mal odpojeny akumulacny zasobnik a kuril napriamo z tepelneho cerpadla do podlahovky...vraj mu to nikto nevedel lepsie prepojit.
zanazu pred zasahom servisneho technika boli prietoky cca 1l/min, takze silnejsie, ale nebol aktivovany topny okruh, ohrev isiel priamo z tepelneho cerpadla do podlahovky (bez zmiesavaca)
Hladali sme efektivnejsie riesenie, ale aktivovanim topneho okruhu a prechodu cez akumulacny, zmiesavac a cirkulacne cerpadlo sa znizili prietoky.
mari2x VYKUROVACIA VODA musí tiecť cez vyk. teleso primerane pomaly, aby stihla odovzdať teplo a tým SKORO dosiahla projektovaný tepelný spád - -
na rozdelovači musí byť vratná trubka jedného okruhu min o 10 stupnov chladnejšia ako prívodná
zanazu aha, jj, rozumiem, prilis vysoke prietoky nie su cielom....pri prietoku 1 l/min sa nam podlaha zohrieva, takze rychlost zrejme vyhovuje, ale pri prepnuti na vykurovaci okruh a cez cirkulacne cerpadlo sa uz nedosahuje ani taky prietok a ani podlaha sa nam nezohrieva a spotreba je neskutocne vysoka
mari2x TEPELNý SPáD býva pri radiátoroch asi 20 stupnov

pri podlahovke to bude asi menej

premeraj okruhy na rozdelovačoch

logicky : odovzdané teplo = objem vody x t. spád
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

    pavol54
    je systém odvzdušnený? je systém natlakovaný?, máš otvorený okruh? čerpadlo nikdy nepočuť, skutočne ide?
    10 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    romana147 malá obehovka sa nepočúva, ale zlahka šrobovákom skúsiš, motor zozadu, či sa točí
    potom podozrivý termostat
    a ventilyt
    pavol54 to ja viem, ale ako jeden hovoril aj to že mu čerpadlo ide a preverilo sa tak ako píšeš ono nič
    romana147 "v ramci efektivity kurenia"
    nemusí byť teplota dostatočná pre každého
    zanazu obehove cerpadlo sa toci, ale tymto sposobom akokeby neutiahlo celu sustavu, podlahovka je odvzdusnena. Moze byt cirkulacne cerpadlo aj slabe na urcity vykon? - 2 rozdelovace, kazdy 8 okruhov.
    zanazu Predtym sme vykurovaciu vodu hnali priamo (nie cez topny okruh) a prietoky boli vyssie.
    mari2x obehové čerpadlo dáva v UK dynamický tlak,
    ten zvykne kúrenár rozdeliť na parciálne tlaky jednotlivých vykurovacích obvodov ( podla požadovanej teploty v nich a ich "hydraulických odporov )" - - hydraulické odpory dorovnáva vloženými prvkami (menším priemerom 1 trubky // clonami // VENTILMI ) = "vyregulovanie UK"
    zanazu tak z toho mi vychádza, že v topnom okruhu je rozladená hydraulika a laik toto nepomeria a nevyrieši a jediná možnosť volať priamo kurenára a počítať s prerábkou hydrauliky
    pavol54 nie som odborník ale mám jeden rozdeľovač na dvanásť okruhov jedno obehové čerpadlo 25-40-180, niektoré okruhy musím škrtiť na minimum aby nebolo veľmi teplo. teplotu si nastavím na štvorcestnom, asi bude problém 2 rozdeľovače, zablokuj jeden a uvidíš čo to urobí.
    zanazu jj, to je dobry tip na rychlu kontrolu, ale ak prepneme prechod vykurovacej kvapaliny napriamo z tepelneho cerpadla do rozdelovacov, prietok je obstojny - teda 1 l/min. napriek obom rozdelovacom (obehove cerpadlo mame E6vario-32/180 G, takze asi celkom silne)
    pavol54 niekedy je lepšie si dvakrát prečítať teraz čítam že "tepelné čerpadlo" fosílne zdroje majú konštantný výkon u tohoto zdroja výkon nekolíše? čo riešiš? ja mám kotol na plyn z neho ide rúra priamo na štvorcestný ventil kde si nastavíš teplotu z neho do čerpadla čo tlačí vodu do rozdeľovača, akumulačná nádrž je na vyrovnávanie rozdielov. podobne je to riešené pri solárnych kolektoroch
      zbaliť

    Ktore zakladne oblasti mame preverit, ak mame nizke az nulove prietoky v podlahovke.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.