Zavrieť

Porady

Aký je postup pri oprave auta cez havarijnú poistku?

Mohla by som poprosiť radu ohľadom postupu, ak chcem dať opraviť poškodenie na aute a vyplatiť to cez havarijnú poistku? Nemám s tým žiadne skúsenosti. Pri cúvaní do dvora som šuchla o betónový výklanok na plote dvere auta. Je to dosť preliačené a chlapík v servise povedal, že najjednoduchšie bude vymeniť dvere a dá sa to vraj celé hradiť cez havarijnú poistku. Ako mám teraz postupovať? Kontaktovať poisťovňu? A keďže ja nie som majiteľ auta, ale je ním môj otec, viem to celé poriešiť bez jeho účasti? Vzhľadom na to, že je v dosť zlom zdravotnom stave, nerada by som ho nejak do toho zapájala, ak je to možné. Ďakujem.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

    ivka70
    Musis skodovu udalost nahlasit v poistovni. To sa da dnes aj telefonicky ci cez web, tam otcova ucast nebude potrebna.
    Poistovna potom da spravit obhliadku a odporuci sposob opravy.

    Poradit spravny postup by ti mohli aj v servise, dnes uz dost casto robia priamo v servisoch posudenie skody a komunikuju s poistovnami napriamo.
    Ci bude treba niekde otcov podpis pri uhrade skody, to ti povie poistovna. Treba pocitat s tym, ze ta udalost bude zapisana v poistke a bude mat vplyv na jej vysku o rok. A takisto zaplatis spoluucast, ak ju poistka tvojho otca ma.

    Napr. https://www.allianz.sk/sk_SK/FNOL-MO...claims-journey

    Martuk je offline (nepripojený) Martuk

    omylný človek, ktorý sa rád nechá poučiť a občas má aj svojský pohľad na vec :-D ...viac Martuk
    ako pise ivka, v prvom rade treba udalost nahlasit poistovni, treba dolozit kopiu vodicaku, velkeho a tusim aj maleho technickeho preukazu, STK a EK a pripadne aj spravu od policie, ak bola privolana (ak policia bola privolana a spravu nemas, tak staci uviest, ze udalost riesila policia tvojho mesta, kde byvas). Vzhladom na to, ze si ako vodic na otcovom aute na 100 % priznas vinu, tak rataj s tym, ze tvojmu otcovi na dalsie obdobie dvihnu platbu.

    Ak si chces uplatnit opravu z havarijneho poistenia, tak mas 3 moznosti:

    1. rozpocet to znamena, ze po obhliadke dostanes ty, resp. tvoj otec urcitu sumu na opravu. Ak sa ti podari po vlastnej osi zohnat diely a mechanika, ktory vykona opravu v mensej sume, ako dostanes, tak pripadny plusovy rozdiel ide tebe, resp. tvojmu otcovi do vacku.

    2. kryci list - najbeznejsi sposob opravy. Znamenna to, ze ked poistovna schvali opravu, tak ti servis auto opravi a naklady za opravu zaplati poistovna priamo servisu minus pripadna spoluucast, ak je dohodnuta v zmluve.

    k tej spoluucasti, ta funguje nasledovne, mozu nastat 2 pripady:
    1. mas spoluucast v danej sume, napr 500 eur, to znamena ak vznikne skoda za 300 eur, poistovna ti nepreplati nic, ak by bola skoda za 2500 eur, tak poistovna zaplati 2000 eur a ty 500 eur (pretoze v tomto pripade sa na skode podielas fixnou sumou 500 eur)

    2. mas spoluucast napr. 5% minimalne 500 eur. To znamena, ze v pripade skody sa pocitaju najprv ˇ% a az potom suma. Vysvetlim na priklade. Vznikne skoda za 3000 eur. 5% z toho je 150 eur. Kedze ty mas ale minimalnu spoluucast 500 eur, tak poistovna zaplati 2500 eur a zbytok ty. Ak by ale vznikla skoda napr. za 15000 eur, tak podla 5% by si mala zaplatit 750 eur, ale zaplatis len 500, pretoze sa berie nizsia suma, ak si dobre pamatam. SAMOZREJME ZALEZI AJ OD POISTOVNE!!!

    3. varianta
    oprava v autorizovanom servise, ktory ma zmluvu s poistovnou a pri tomto pripade to funguje obdobne, ako pri krycom liste.

    Najidealnejsie vsak spravis, ked nakluses do poistovne, tam nahlasis udalost a popytas sa na dalsi postup. Ak tam nebude sediet uplny debil, tak ti pomoze.
    Martuk este aby som nezabudol, udalost, ak sa stala na uzemi SR, treba nahlasit do 15 dni, ak sa stala v zahranici, tak do 30 dni

    Aký je postup pri oprave auta cez havarijnú poistku?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.