To ako rýchlokurz strihania viniča a kiwi?
Budem naozaj čo najstručnejší. Žiaľ takýáto stručnosť znamená, že vynechám niektoré podrobnosti, ak by mal niekto námietky či pripomienky.
1. Stále máme na pamäti že tieto naše milé obľúbené popínavky rodia na výhonoch z minulého roka, ktoré vyrastajú z 2 ročného dreva. Teda nesmieme ostrihať všetko minuloročné drevo ak chceme mať úrodu.
2. Každý krík je dymenzovaný na určitý počet výhonov. Spočítame minuločočné výhony aspoň orientačne. Nám nejde teraz aby bolo málo dlhých ale viacej kratších výhonov, pretože tak je lepšia úroda a chceme pestovať ovocie nie drevo. Keď by sme ostrihali málo, krík sa vysilý a navyše nevyženie zo všetkých očiek. Ak veľa, vyženie zo všetkých očiek, ale zbytočne bujné a dlhé šľahúne.
3. Keď vieme koľko očiek ponechávame, určíma na ktorých výhonoch to bude a ostatné odstránime. Na niekoľkých výhonoch ponecháme len po 2-3 očká to sú čapíky, na ostatných ktoré sme vybrali ponecháme maximálne do 10 očiek v závislosti od odrody. Ponechávame stredne bujne rastúce výhony. Striháme tak aby si ponechané vetvičky nezavadzali a ohýbame ich smerom nadol. Ak ťaháme na pergolu a máme už naťahané dlhé dvojročné a staršie prúty ktoré majú obrast mladých konárikov, tieto striháme na kračie všetky zvičajne na 2 očká.
Na strihanie živých stromkov treba cit a vicročný pozorovací talent, kedy sledujeme ako reagoval strom či krík na náš zásah a podľa toho korigujeme a usmerňujeme jeho rast podľa našich predstáv a jeho možností.
Je to rozhovor medzi človekom a stromom. Otázka znie keď ťa takto ostrihám, čo urobíš? odpoveď sa dočkáme až v lete a na jeseň.
Strihať sa dá naučiť len praxou, treba mať ale dobrého učiteľa, pretože ak strihať zle, tak radšej nestrihať vôbec, častokrát.