janou Tak už som sa rozhodol pre bojler. Prečítal som si pár diskusíí a všade sa píše, že kolísanie teploty v prietokovom ohrievači je hrozné. Taktiež som sa dočítal, že sú dosť poruchové, aj keď to beriem s rezervou, určite to bude závisieť od konkrétneho typu. Aj spomínaný vysoký príkon je na obtiaž, keďže treba silové káble, patričnú sadzbu elekt. energie, ističe atď.
Kedze ste sa uz rozhodli pre elektricky bojler, co je podla mna v tomto pripade spravne rozhodnutie, pri vybere jeho objemu sa pocita cca 50 l teplej vody na dospelu osobu na den.
Aby bola prevadzka ekonomicka, neodporuca sa podla STN 06 0320 vodu v nom ohrievat na viac ako 60 stupnov (zvysene tepelne straty, zvysena tvorba vodneho kamena a usadenin, zvysene opotrebovanbie anodovej tyce, tym padom castejsie servisne prehliadky a vyssia cena za prevadzku), zaroven sa vsak zo zdravotneho hladiska nesmie voda zohrievat na menej ako 60 stupnov (pod touto teplotou dochadza k mnozeniu bakteri Legionella pneumophylia, ktore sa napr. pri sprchovani rozptylia vo vodnej pare a po vdychnuti sposobuju dychacie choroby). Staci ked je aspon raz denne voda ohriata na tych 60 stupnov. O zdravotnej nezavadnosti teplej vody blizsie pojednava STN EN 806. Taktiez v zmysle uvedenej normy sa uz teple potrubie od bojlera k vytokovym armaturam NESMIE tepelne izolovat, aby voda co najrychlejsie vychladla a nemnozili sa v nej Legionelly (plati len pre potrubie bez cirkulacie)! Podla STN 06 0320, resp. STN EN 806 pri zachovani narodnych predpisov/legislativy vsak na odtoku vodovodnych kohutikov beznych rodinnych domov musi mat tepla voda teplotu v rozmedzi 50-55 stupnov (kratkodobo v case odbernej spicky 45 stupnov). Preto medzi bojler a vodovodne kohutiky je potrebne umiestnit termostaticky zmiesavaci ventil a tu mate v podstate 2 moznosti: jeden termostaticky zmiesavaci ventil hned za vyvod teplej vody z bojlera (ak vam staci v celom dome rovnaka teplota vody) alebo termostaticke ventily pred kazdu vytokovu armaturu (ak chcete mat v kuchyni inu teplotu ako v kupelni atd.). Avsak tento druhy sposob je pre bezny dom uplne zbytocny a financne narocny. Vyrobcovia termostatickych zmiesavacich ventilov: Ivar, TA, Sanela, Honeywell, Giacomini, odporucam vsak Taconova alebo ESBE.
Co sa tyka vyberu konkretneho bojlera, ked som si pred par mesiacmi vyberal bojler do rodinneho domu pre 4-clennu rodinu, rozodol som sa po prestudovani vsetkych dostupnych modelov na nasom trhu pre Tatramat EO 150 GL. Ma nerezove vyhrievacie teleso a nadrz s maximalnou moznou kvalitou smaltu (ochrana proti korózii, životnosť, tvrdosť, odolnosť proti tepelným a teplotným šokom). Tatramat ziskala ako prva firma v strednej europe znacku kvality za smaltovane nadrze od Europskeho zvazu vyrobcov smaltu (EEA). Uspornost bojlera urcuju jeho tepelne straty (kWh za den). Vo vseobecnosti su Tatramat lacne, ale kvalitne a niektore z nich aj vysokousporne (ako moj spominany). Ostatni vyrobcovia (DZ Drazice, Mora, AEG) maju vo vseobecnosti neusporne bojlery. V pripade, ze mate zaujem o kvalitny bojler a radi si tuto kvalitu zaplatite aj 3-4 nasobok ceny, vyberte si bojler spomedzi nasledovnych vyrobcov (ACV, KP Mark, Austria Email AG, Stiebel Eltron, Nibe, Rolf, Wolf). Povacsine su nerezove, maju elektonicku anodu a ine vymozenosti.
Na zaver este pripominam, ze kvalitny smaltovany bojler je lepsi ako nekvalitny nerezovy. Lacne nerezove bojlery z bohvieakej ocele casom mozu perforovat a zacat tiect. Kvalitne nerezove bojlery su vyrobene vyslovene z ocele DIN 1.4541 (tato ocel ma zarucenu odolnost voci medzikrystalickej korozii). Ak nema vyrobca vyslovene uvedene, ze dany nerezovy bojler je z ocele DIN 1.4541, odporucam radsej kvalitny smaltovany bojler. Nerezove bojlery z ocele DIN 1.4541 vyrabaju napr. vyrobcovia KP Mark, Rolf, Wolf, atd.