Zavrieť

Porady

prebratie zabehnutej restauracie

Dobry den.
Chcel by som prebrat zabehnutu restauraciu od kamarata. Chce mi ju odstupit.
Potreboval by som poradit, ake papiere, dokumenty, podklady mam od neho vyzadovat, aby som vedel v akom stave sa nachadza kuchyna, spotrebice a dalsi inventar.
Ako odhadnut odstupnu cenu za zabehnutu restauraciu? Od coho sa to odvija? Mozem od neho pozadovat faktury za spotrebice a ostatny inventar, mozem od neho pozadovat dat si spravit znalecky alebo iny odhad na zostatkovu cenu hnutelnych veci?
Na co sa zamerat, na co si davat pozor?
Som zaciatocnik, preto kazda dobra rada, kazdy dobry typ pride vhod a pomoze.
Dakujem.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Ice dive je offline (nepripojený) Ice dive

    Ice dive
    no spravidla sa cena podniku určuje ako zisk firmy za určitý počet rokov a pod... určovať cenu hrncov/príborov prípadne drahšieho kuchynského vybavenia... znaleckým posudkom resp. dokladať faktúry je podľa mňa zvláštne nakoľko sa jedná o výrobné prostriedky, ktoré boli vložené do podnikania a odpísané už pri nákupe... tu by som postupoval tak, že by som sa dohodol na nejakej paušálnej cene za vybavenie a prípadne drahšie vybavenie, zaradené v obchodnom majetku odkúpil za zostatkovú cenu odpisu... napr. všetky riady, príbory hrnce.. 5000 €, dva roky používaný kávovar s obstarávacou hodnotou 3000 € a životnosťou 4 roky max... 1500 €

    avšak podľa zadania otázky, asi s gastronómiou nemáš veľké skúsenosti, resp. si v reštaurácií asi ani nepracoval, tak by som sa do tohto biznisu na tvojom mieste veľmi nehrnul, lebo nielenže prídeš o kopec peňazí za kúpu reštaurácie, aj vlastný personál ťa môže začať okrádať keďže nepoznáš rôzne "finty" ako sa šetria zásoby a alkohol......

    no a ešte niečo pri živnosti ručíš celým svojim majetkom, kdežto pri sro len do výšky vkladu... takže z pohľadu istoty neskončiť s prázdnymi rukami je sro lepšia, avšak čo sa založenia a rušenia týka ak by podnikanie nevyšlo tak živnosť je lepšia...

    lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

    lujza.j
    Ice dive Pozri príspevok
    no spravidla sa cena podniku určuje ako zisk firmy za určitý počet rokov a pod... určovať cenu hrncov/príborov prípadne drahšieho kuchynského vybavenia... znaleckým posudkom resp. dokladať faktúry je podľa mňa zvláštne nakoľko sa jedná o výrobné prostriedky, ktoré boli vložené do podnikania a odpísané už pri nákupe... tu by som postupoval tak, že by som sa dohodol na nejakej paušálnej cene za vybavenie a prípadne drahšie vybavenie, zaradené v obchodnom majetku odkúpil za zostatkovú cenu odpisu... napr. všetky riady, príbory hrnce.. 5000 €, dva roky používaný kávovar s obstarávacou hodnotou 3000 € a životnosťou 4 roky max... 1500 €

    avšak podľa zadania otázky, asi s gastronómiou nemáš veľké skúsenosti, resp. si v reštaurácií asi ani nepracoval, tak by som sa do tohto biznisu na tvojom mieste veľmi nehrnul, lebo nielenže prídeš o kopec peňazí za kúpu reštaurácie, aj vlastný personál ťa môže začať okrádať keďže nepoznáš rôzne "finty" ako sa šetria zásoby a alkohol......

    no a ešte niečo pri živnosti ručíš celým svojim majetkom, kdežto pri sro len do výšky vkladu... takže z pohľadu istoty neskončiť s prázdnymi rukami je sro lepšia, avšak čo sa založenia a rušenia týka ak by podnikanie nevyšlo tak živnosť je lepšia...
    úplná pravda...

    mňa vždy veľmi zaujíma prečo niekto odstupuje zabehnutú reštiku, že kde je pes zakopaný....plusová asi nebude....
    Ice dive Pozri príspevok
    no spravidla sa cena podniku určuje ako zisk firmy za určitý počet rokov a pod...
    No zrovna toto nie je dobra metoda pre ocenenie restauracie. Kedze v restauraciach sa vacsinou vo velkom danovo optimalizuje a tvori sa minimalny alebo ziadny zisk. Potom by sa restauracie odstupovali zadarmo.

    Sarlotka je offline (nepripojený) Sarlotka

    Sarlotka
    akou formou budete podnikat , zivnost, sro...

    pripadne idete odkupit obchodny podiel v sro, ktora prevadzkuje restauraciu? alebo restauraciu prevadzkoval ako zivnostnik?

    klondaik je offline (nepripojený) klondaik

    klondaik
    Rozmyslal som, ze by mi postacila zivnost, ale viac ludi mi hovorilo, ze je lepsie podnikat ako s.r.o.
    Chcem odkupit restauraciu ako celok od zivnostnika.

    Sarlotka je offline (nepripojený) Sarlotka

    Sarlotka
    na porade je tiez viacero tem, kde si mozete porovnat zivnost - szčo a sro.. napr tu

    http://www.porada.sk/archive/index.php/t-94.html
    http://www.porada.sk/archive/index.php/t-196116.html
    http://www.porada.sk/t94-s-r-o-vs-zivnost.html

    mna by urcite zaujimalo uctovnictvo danej restaurácie aj za viac rokov... ci uz z dovodu zisku z danej restauracie, ale aj z dovodu, aby ste si vedeli riadit svoj cash flow, teda napr niektore mesiace su mozno uspesnejsie, niektore menej (dovolenkove sezony, prazdniny, sviatky) a tym padom vedieť, ze kedy treba setrit odlozit financne prostriedky , akym sposobom riadit stav zasob a podobne... pripadne kedy je mozno potrebne vziat nejakych sezonnych birgadnikov na vypomoc, kolko je potrebnych kedy zamestnancov - aby sa "stihalo"...
    samozrejme ze si mozete dat spravit aj znalecky posudok na ohodnotenie restauracie...existujú znalecke organizacie, ktore vyuzivaju na prepocet rozne veliciny a premenne...

    no je len na vasom kamaratovi ci vam poskytne jednotlive úctovne dokumentacie...

    nemozno zabudnut aj napr. na najomnu zmluvu na priestory restauracie a jej podmienky..

    zverila by som cely postup a konzultovala s pravnikom urcite sa vam to oplati...aby zmluva splnala vsetky nalezitosti, sposob platby, rozpis celeho inventaru, ktory kupujete (zariadenie, pripadne zasoby na sklade) ...nikdy neviete komu mozete ako doverovat, aby raz niekto neprisiel a nezobral vam drahy kavovar za ktory zaplatite niekolko tisic eur, nakolko nanho nemate ziaden doklad ze je vas... investicia do dobreho pravnika sa urcite oplati...
    Naposledy upravil Sarlotka : 14.10.12 at 14:08

    prebratie zabehnutej restauracie

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.