Skladovanie potravín v chladničke (od 2° do 7°C)
Chladničky sa delia podľa toho, aké potraviny sa v nich skladujú.
Chladnička na SUROVÉ MÄSO, nastavená teplota v chladničke sa bude odvíjať podľa toho, aké suroviny budú vo vnútri. Ak v chladničke budeme mať iba veľké jatočné zvieratá (hovädzie a bravčové), teplotný interval bude 0-7 ° C. Ak do chladničky pridáme mäso z malých jatočných zvierat (kuracie, morčacie, králik ...), teplotný interval bude 0-4 ° C. Ak pridáme ešte vnútornosti alebo mleté mäso zníži sa nám teplotný limit chladničky na 0-2 ° C.
Chladnička na ČERSTVÉ RYBY, aj tu sa bude teplotný limit chladničky odvíjať podľa toho, aké ryby budeme mať vo vnútri chladničky. Ak používame len sladkovodné ryby, teplotný limit chladničky bude 0-5 ° C, ak spracovávame aj čerstvé morské ryby teplotný limit v chladničke bude -1 až 2 ° C, teplota topenia ľadu.
Chladnička na MLIEČNE VÝROBKY, tu bude teplotný limit 2-6 ° C.
Chladnička na údeniny, tu bude teplotný limit 0-4 ° C.
Chladničku na ZELENINU. Čo zo zeleniny musí byť uskladnené v chladničke? Jednoducho povedané, všetko u čoho to výrobca požiada. To znamená ak na etikete bude napísané skladujte pri teplote napr. 0-8 ° C. Určite musíme skladovať v chladničke šampiňóny, kyslá kapusta (samozrejme nie to, čo je vo fľaši). A všetku zeleninu, ktorú sme nejakým spôsobom opracovali (očistili, nakrájali, nastrúhali .....).
Tabuľku si vytlačíš, alebo stiahneš :
http://www.metro-haccp.com/sk/index....umentation.pdf
Keď používaš chladničku na chladenie surovín. V technologickom procese pečenia jednotlivých druhov výrobkov sa musia zapisovať teploty pri pečení, vyplývajúcich z technologického postupu.
Ako
vzor HACCP môžeš použiť :
http://www.poling.sk/haccp/haccp-vzor-na-doplnenie.pdf
Treba spracovať konkrétne na činnosti v pekárni, krok po kroku.