Zavrieť

Porady

Mzda v pohostinstve a stravné

Ahojte,

mám dotaz na ľudí ktorí robia mzdy v pohostinstvách...Mám taký problém. Mám mzdy ľudí samozrejme len na papieri že odrobia každý pracovný deň po 8 hod samozrejme realita je taká že ťahajú 12 hodín denne a nie 21 dní ale 15 dní aj cez soboty a nedele...Ale papierovo je to tak ale ako riešite stravné? keďže odrobí zamestnanec 15 dní po 12 hod a dostane stravný listok ale na papieri ma 22 dní odrobených nákup stravných lístkov mi potom nesedí? Treba k tomu knihu cenín a vyplácanie stravného v počte odrobených dní ale tým pádom musí nakupovať viac stravných lístkov...?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času
    Ja mám tiež takýchto zamestnancov ale v inej oblasti. Stravné lístky im dávam na počet dní podľa plánovacieho kalendára, lebo keď pracuje 12 hodín denne, tak spotrebuje viacej stravy ako za 8 hodín. Potom mi to v účtovníctve sedí.Pretože mne to vyhovuje aby takto pracovali a nestriedali sa po 8 hodinách.
    človiečik Vladimír Ozimý
    no dobre ale viete ja sa potrebujem vyhnúť jednému problému a to je nadčasy...pretože viete ako to je pracuje od 10:00 do 24:00 čo je 14 hodín, soboty nedele ale samozrejme na papiery pracuje len v pracovné dni za minimálku 8 hod denne...a toto potrebujem zladiť...taká je realita bohužial v tomto systéme...

    DanielaSL je offline (nepripojený) DanielaSL

    Mama troch dospelých detí DanielaSL
    Dala by som im toľko stravných lístkov, koľko odpracujú dní, ktoré máš na papieri.Lebo ak pracujú v skutočnosti menej dní po viac hodín , tak by mohli mať nárok na dve jedlá.


    § 152
    Stravovanie zamestnancov

    (1) Zamestnávateľ je povinný zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti. Túto povinnosť nemá voči zamestnancom vyslaným na pracovnú cestu.

    (2) Zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie podľa odseku 1 najmä podávaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja zamestnancovi v priebehu pracovnej zmeny vo vlastnom stravovacom zariadení, v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo zabezpečí stravovanie pre svojich zamestnancov prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, ak ich sprostredkuje u právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie poskytovať stravovacie služby. Na účely stravovania sa za pracovnú zmenu považuje výkon práce dlhší ako štyri hodiny. Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zabezpečiť poskytnutie ďalšieho teplého hlavného jedla.

    DanielaSL je offline (nepripojený) DanielaSL

    Mama troch dospelých detí DanielaSL
    Vladimír Ozimý
    no dobre ale viete ja sa potrebujem vyhnúť jednému problému a to je nadčasy...pretože viete ako to je pracuje od 10:00 do 24:00 čo je 14 hodín, soboty nedele ale samozrejme na papiery pracuje len v pracovné dni za minimálku 8 hod denne...a toto potrebujem zladiť...taká je realita bohužial v tomto systéme...
    Rozumiem ti, ty urobíš evidenciu dochádzky na fond pracovného času. Tak daj im aj toľko lístkov..... Aspoň ja by som to tak urobila.

    Melnick je offline (nepripojený) Melnick

    človek čo opustil Poradu. Melnick
    Ale Ty im aj tú dochádzku môžeš robiť úplne presne tak, ako skutočne pracujú. Veď ich pracovný týždeň je rozdelený na "dlhý" a "krátky",nemusíš nič fingovať . Som po niekoľkých kontrolách a nikto mi to nevytkol.

    osobám, ak sú pre neho činné na jeho pracoviskách.
    § 152
    Stravovanie zamestnancov
    Na začiatok

    (1) Zamestnávateľ je povinný zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti. Túto povinnosť nemá voči zamestnancom vyslaným na pracovnú cestu.

    (2) Zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie podľa odseku 1 najmä podávaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja zamestnancovi v priebehu pracovnej zmeny vo vlastnom stravovacom zariadení, v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo zabezpečí stravovanie pre svojich zamestnancov prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, ak ich sprostredkuje u právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie poskytovať stravovacie služby. Na účely stravovania sa za pracovnú zmenu považuje výkon práce dlhší ako štyri hodiny. Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zabezpečiť poskytnutie ďalšieho teplého hlavného jedla.

    Nič Ti nebráni prilepšiť zamestnancom formou odmeny.
    človiečik Vladimír Ozimý
    no dobre mne ide len o to aby nedošlo k porušeniu zákona čo sa týka nadčasov...za prácu v nedeľu je sme im povinný dať príplatok 25%
    to jest keď robí počas dňa viac ako 12 hod má nárok na 2 stravné lístky jestli se nepletu...môže sa to počítať na celkový pracovný čas mesačný odpr. hodiny?

    azuz je offline (nepripojený) azuz

    azuz
    Vladimír Ozimý
    no dobre mne ide len o to aby nedošlo k porušeniu zákona čo sa týka nadčasov...za prácu v nedeľu je sme im povinný dať príplatok 25%
    to jest keď robí počas dňa viac ako 12 hod má nárok na 2 stravné lístky jestli se nepletu...môže sa to počítať na celkový pracovný čas mesačný odpr. hodiny?
    Pre nárok na stravné posudzuješ každú odpracovanú zmenu (výkon práce) zvlášť.
    Upozorňujem, že určená pracovná zmena nesmie byť dlhšia ako 12 hodín (§ 87 ods. 4).
    Ak v nedeľu nebol nadčas (teda bola určená zmena) nie je zo zákona nárok na príplatok.

    Marína je offline (nepripojený) Marína

    Marína
    Vladimír Ozimý
    Ahojte,

    mám dotaz na ľudí ktorí robia mzdy v pohostinstvách...Mám taký problém. Mám mzdy ľudí samozrejme len na papieri že odrobia každý pracovný deň po 8 hod samozrejme realita je taká že ťahajú 12 hodín denne a nie 21 dní ale 15 dní aj cez soboty a nedele...Ale papierovo je to tak ale ako riešite stravné? keďže odrobí zamestnanec 15 dní po 12 hod a dostane stravný listok ale na papieri ma 22 dní odrobených nákup stravných lístkov mi potom nesedí? Treba k tomu knihu cenín a vyplácanie stravného v počte odrobených dní ale tým pádom musí nakupovať viac stravných lístkov...?
    Viem, že téma sa týka stravného, ale v otázke si uviedol aj ... viď vyššie. Prepáč Vlado, ale ja stále nerozumiem, prečo máte takto rozvrhnutý pracovný čas a pravdepodobne je rovnomerne rozložený. Odhliadnuc od toho, že málokto uverí tomu, že tak sa aj v pohostinstve ozaj pracuje. Prečo ZC nerozvrhnete PČ nerovnomerne? Ak by Ťa zaujímalo, ako to robím ja, tak klikni na
    http://www.porada.sk/t24428-dovolenk...highlight=mzdy
    V téme nájdeš aj výpočet dovolenky pri nerovnomerne rozvrhnutom PČ.
    človiečik Vladimír Ozimý
    no ja mám ešte jednu otázku...v prípade že si vymenia medzi sebou smeny tak ide o normálnu smenu treba niečo k tomu vypisovať? v prípade že niekto niekoho zastúpi ide o nadčas?

    Marína je offline (nepripojený) Marína

    Marína
    1/ Ak si zmeny vymenia, fond prac. času je dodržaný. Súčasne však má byť dodržané aj ustanovenia ZP_§92 - Nepretržitý denný odpočinok.
    2/ Vypisovať? Dokladom je zaznamenie dochádzky.
    3/ Ak zastúpením sa myslí zmena naviac oproti svojmu fondu prac. času, je to nadčas. Pozri však ZP_§85_ods.9
    Naposledy upravil Marína : 18.02.07 at 14:06 Dôvod: chyba v texte

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.