tak skusim tu kolozvarsku podla mojej maminy:
asi 2,5 kg kyslej kapusty
asi 1 kg ryze
asi tolko aj bravcoveho masa (moze byt napr. pliecko, nemalo by byt moc "chude")
jedna-dve klobasky (nie suche ako cabajka, ale take na varenie)
dve smotany
cibula, (ja davam asi tretinu az polovicu mnozstva masa ) sol, koreniny ...
ryzu uvarime v mierne slanej vode, nechame odkvapkat ... netreba dusit s olejom ...pomlete maso udusime na cibulke, moze byt este mierne "nehotove" ... osolime a okorenime podla vlastnej chuti ... a ideme na to ...
vymastime hlbsi plech, dame 1/5 kapusty, rozprestrieme na dno, na to dame vrstvu uvarenej ryze 1/4 a na to 1/4 uduseneho masa a poukladame na tenucko nakrajanu klobasku - tiez cca 1/4 ...pokracujeme dalsimi vrstvami a posledna zostane kysla kapusta (lebo sme jej davali 1/5)
smotanu 2ks rozmiesame (ak je privelmi husta prilejeme lyzicu dve vody) a potrieme (polejeme) hornu vrstvu kapusty, ak mam maso chude tak este pokvapkam olejom a dame upiect
neviem kolko, tak 3/4 hodinku, hodinku (?) ...ja to vypinam podla oka
smotana mierne (nie celkom) "zalezie" do kapusty a zacne chytat trosku farbu, podobnu ako na "smotanovom osuchu" ... vsetko okrem kapusty je vlastne uz predtym uvarene, udusene ... takze ak je hotova kapusta, hotove je vsetko
zoberte si lyzicu z prostriedku a ochutnajte, ci uz je, alebo jej este trosku treba
ked ju podavam hned, ako trosku ochladne, tak skusam z nej vykrajovat "stvorce" ako napr. z ryzoveho nakypu, ale nedrzi to tak pokope, co vobec nevadi
... ked ju podavam na druhy den, tak z nej odoberiem a zvlast zohrievam v kastrolku tolko, kolko prave potrebujem a miesam ... hodi sa k nej este aj kysla uhorka, alebo kvasaky ... treba vyskusat, co k tomu bude komu chutit, ale ja ju moooozem aj "bez nicoho" ...
tu "vegetariansku verziu" som robila s udenym tofu udusenym na cibulke a davala som trosku viac oleja, ako keby som ho robila priamo na jedenie, lebo ryza omastit potrebuje tiez ...ona si ten olej z duseneho tofu vezme ...
vyskusajte a dajte vediet...
podla mnozstva vidite, ze je toho asi 12-15 porcii, u nas sa nikdy nepokazi, ale vyskusajte pripadne najprv z polovice davky, ale v nejakom vyssom a mensom plechu, aby tie vrstvy neboli velmi tenke ... mozno aj velka tortova forma by sa mohla pouzit... alebo v jenska misa ... dufam, ze to vam a vasim doma bude chutit