špenátové halušky :
http://wwwl.mimibazar.sk/recept.php?id=958 Špenátový šalát
6 krajcov suchého chleba., ½ l mlieka., 4 vajcia., 3 PL múky., soľ., čierne korenie., viazaničku petržlenu., 2 PL oleja., 200 g očisteného listového špenátu., čili papričku., pohár fety naloženej v oleji., 250 g ustríc (môžete nahradiť tuniakom)., strúčik cesnaku., 2 PL slnečnicových jadierok 2 PL sherry., šalotku
Chlieb nakrájame na malé kúsky, namočíme v mlieku a vymiesime. Pridáme vajcia, múku, soľ a korenie. Petržlenovú vňať umyjeme a posekáme nadrobno, pridáme k mase. Z cesta formujeme malé placky, ktoré osmažíme na horúcom oleji z oboch strán do zlatista. Špenát umyjeme, osušíme, čili papričku bez jadierok nakrájame nadrobno. Fetu nakrájame na kocky a dáme naspäť do oleja spolu s pokrájanými papričkami a slnečnicovými jadierkami. Cesnak prelisujeme a tiež pridáme do oleja. Špenátové listy poukladáme na misu, pridáme placky a syr s ostatnými prísadami.
Hubový guláš so špenátovými haluškami
250 g dubákov., 200 g kuriatok., 300 g šampiňónov., 250 g hlivy ustricovej., cibuľu., papriku., paradajku., ½ kg múky., olej., maslo., 3 vajcia., 100 g špenátu., viazaničku petržlenovej vňate., soľ., mleté čierne korenie., mletú papriku., niekoľko byliek tymianu
Huby očistíme a pokrájame na hrubo. Cibuľu nasekáme najemno a osmažíme na rozpálenom oleji. Pridáme rozkrájanú papriku, paradajku, a napokon všetko posypeme mletou paprikou. Zalejeme troškou vody, osolíme a okoreníme. Podľa chuti môžeme pridať i tymian. Do gulášového základu vsypeme najprv kuriatka, po chvíli šampiňóny a hlivu ustricovú. Keď dusené huby začnú púšťať šťavu, môžeme pridať i dubáky. Posypeme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou a všetko krátko povaríme. Z múky,vajec, trošky soli a vody vymiesime cesto na halušky. Potom z neho odkrajujeme malé kúsky, ktoré hneď hádžeme do horúcej slanej vody a varíme. Na panvici rozpustíme kúsok masla, na ktorom dôkladne podusíme špenát. Dusený špenát osolíme, okoreníme a premiešame s precedenými a odkvapkanými haluškami, ktoré budú chutnou prílohou k hubovému gulášu.
Špenátová torta
Maslo (alebo tuk), hladkú múku, vajce, soľ a vodu použijeme na prípravu vláčneho cesta. Polovicu cesta rozvaľkáme, položíme do vymastenej formy a vyformujeme okraje. Zvyšné cesto použijeme neskôr.
Maslo alebo tuk si rozpustíme na ohni, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a osmažíme. Postupne pridávame slaninu a salámu nakrájanú na kocky a do ružova opražíme. Pridáme špenát. Zmes premiešame, ochutíme cesnakom, soľou, majoránkou a necháme podusiť.
Hotovú zmes vyleme do tortovej formy na pripravené cesto.
V mlieku si rozmiešame vajcia a múku. Vylejeme na zmes, pridáme postrúhaný syr.
Zvyšné cesto vyvaľkáme na plát, ktorý použijeme na prikrytie plnky. Potrieme rozšľahaným vajcom, vložíme do stredne vyhriatej rúry a pečieme asi tak 30 minút.
Potrebujeme:
Na prípravu cesta potrebujeme:
250 g hladkej múky
150 g rastl.tuku na pečenie a varenie
2 ks vajcia, z toho 1 ks na potretie
4 lyžice studenej vody
soľ
Na prípravu plnky potrebujeme:
400 g špenátu (môže byť mrazený, kto nemá rád špenát, môže ho nahradiť kelom, kapustou, príp. zeleninou podľa vlastného výberu)
100 g tuku na pečenie a varenie
1 ks veľká cibuľa
cesnak – podľa chuti
100 g tvrdého syra
100 ml mlieka
100 g slaninky (oravskej al. anglickej)
100 g mäkkej salámy ( nemusíme použiť)
2 lyžice polohrubej múky
1 lyžica majoránky
2 ks vajcia