Zavrieť

Porady

špenát

som farmárka,vlastním spolu s manželom ranč,kde prevádzkujeme jazdeckú školu, minizoo a vesternovú reštauráciu ...viac
Je špenátová sezona, viete niekto aj iné ako je klasický špenát-zemiaky-volské oko
Usporiadat
angua angua

angua je offline (nepripojený) angua

pred pár dňami som robila skvelý a hlavne veľmi rýchly špenátový šalát.

čerstvý špenát, balenie šampiónov, tvrdý syr, maslo, citrónová šťava, mleté čierne korenie, soľ

šampióny umyť, nakrájať na plátky a na troške masla opiecť do zlatova, pokvapkať pár kvapkami citrónovej šťavy a nechať ešte minútku na ohni. osoliť, okoreniť a nechať trošku vychladnúť. kým nám chladnú šampióny, špenát si umyjeme a zblanšírujeme (kto má rád úúúúplne čerstvý, neblanšíruje - ale po blanšírovaní je úžasne jemnučký a voňavý). na tanierik vrstvíme špenát, šampióny, nastrúhaný, alebo nakrájaný tvrdý syr. a nakoniec môžeme zakápnuť dressingom.

typ na dressing: malý biely jogurt, 1 ČL olivového oleja, šťava z polky citróna, alebo pomaranča, 1PL medu, 1PL horčice, soľ
všetko zmiešať dokopy a šup s tým na šalátik.

kto to má rád hutnejšie, nech si k tomu uvarí vajíčko na tvrdo, osmahne narýchlo kuracie prsia, alebo slaninové, či chlebové krutóny. dobrú chuť.
4 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
Milan Benka Milan Benka

Milan Benka je offline (nepripojený) Milan Benka

obyvateľ SR
Tarif Pozri príspevok
Je špenátová sezona, viete niekto aj iné ako je klasický špenát-zemiaky-volské oko

Skúste:
závitok z bravč. mäsa so špenátom
- na vyklepaný, okorenený rezeň položíme 2-3 vrstvy listov špenátu ( blanšírované - aby boli tvárne), na ne trocha ochuteného mletého mäsa ( na spôsob klobásového ). Zvinieme, zviažeme a dáme upiecť.
1 0
Stina Stina

Stina je offline (nepripojený) Stina

špenátové halušky : http://wwwl.mimibazar.sk/recept.php?id=958

Špenátový šalát

6 krajcov suchého chleba., ½ l mlieka., 4 vajcia., 3 PL múky., soľ., čierne korenie., viazaničku petržlenu., 2 PL oleja., 200 g očisteného listového špenátu., čili papričku., pohár fety naloženej v oleji., 250 g ustríc (môžete nahradiť tuniakom)., strúčik cesnaku., 2 PL slnečnicových jadierok 2 PL sherry., šalotku

Chlieb nakrájame na malé kúsky, namočíme v mlieku a vymiesime. Pridáme vajcia, múku, soľ a korenie. Petržlenovú vňať umyjeme a posekáme nadrobno, pridáme k mase. Z cesta formujeme malé placky, ktoré osmažíme na horúcom oleji z oboch strán do zlatista. Špenát umyjeme, osušíme, čili papričku bez jadierok nakrájame nadrobno. Fetu nakrájame na kocky a dáme naspäť do oleja spolu s pokrájanými papričkami a slnečnicovými jadierkami. Cesnak prelisujeme a tiež pridáme do oleja. Špenátové listy poukladáme na misu, pridáme placky a syr s ostatnými prísadami.

Hubový guláš so špenátovými haluškami

250 g dubákov., 200 g kuriatok., 300 g šampiňónov., 250 g hlivy ustricovej., cibuľu., papriku., paradajku., ½ kg múky., olej., maslo., 3 vajcia., 100 g špenátu., viazaničku petržlenovej vňate., soľ., mleté čierne korenie., mletú papriku., niekoľko byliek tymianu

Huby očistíme a pokrájame na hrubo. Cibuľu nasekáme najemno a osmažíme na rozpálenom oleji. Pridáme rozkrájanú papriku, paradajku, a napokon všetko posypeme mletou paprikou. Zalejeme troškou vody, osolíme a okoreníme. Podľa chuti môžeme pridať i tymian. Do gulášového základu vsypeme najprv kuriatka, po chvíli šampiňóny a hlivu ustricovú. Keď dusené huby začnú púšťať šťavu, môžeme pridať i dubáky. Posypeme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou a všetko krátko povaríme. Z múky,vajec, trošky soli a vody vymiesime cesto na halušky. Potom z neho odkrajujeme malé kúsky, ktoré hneď hádžeme do horúcej slanej vody a varíme. Na panvici rozpustíme kúsok masla, na ktorom dôkladne podusíme špenát. Dusený špenát osolíme, okoreníme a premiešame s precedenými a odkvapkanými haluškami, ktoré budú chutnou prílohou k hubovému gulášu.

Špenátová torta
Maslo (alebo tuk), hladkú múku, vajce, soľ a vodu použijeme na prípravu vláčneho cesta. Polovicu cesta rozvaľkáme, položíme do vymastenej formy a vyformujeme okraje. Zvyšné cesto použijeme neskôr.

Maslo alebo tuk si rozpustíme na ohni, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a osmažíme. Postupne pridávame slaninu a salámu nakrájanú na kocky a do ružova opražíme. Pridáme špenát. Zmes premiešame, ochutíme cesnakom, soľou, majoránkou a necháme podusiť.
Hotovú zmes vyleme do tortovej formy na pripravené cesto.
V mlieku si rozmiešame vajcia a múku. Vylejeme na zmes, pridáme postrúhaný syr.
Zvyšné cesto vyvaľkáme na plát, ktorý použijeme na prikrytie plnky. Potrieme rozšľahaným vajcom, vložíme do stredne vyhriatej rúry a pečieme asi tak 30 minút.
Potrebujeme:

Na prípravu cesta potrebujeme:
250 g hladkej múky
150 g rastl.tuku na pečenie a varenie
2 ks vajcia, z toho 1 ks na potretie
4 lyžice studenej vody
soľ

Na prípravu plnky potrebujeme:

400 g špenátu (môže byť mrazený, kto nemá rád špenát, môže ho nahradiť kelom, kapustou, príp. zeleninou podľa vlastného výberu)
100 g tuku na pečenie a varenie
1 ks veľká cibuľa
cesnak – podľa chuti
100 g tvrdého syra
100 ml mlieka
100 g slaninky (oravskej al. anglickej)
100 g mäkkej salámy ( nemusíme použiť)
2 lyžice polohrubej múky
1 lyžica majoránky
2 ks vajcia
1 0
janaGT janaGT

janaGT je offline (nepripojený) janaGT

my doma zbožňujeme špenátové halušky
robím takto:
do hrnčeka dám zmrazený špenátový pretlak, soľ, korenie a cesnak pretlačený 1-2 strúčky, na miernom ohni roztopím,
potom urobím klasické cesto na halušky s pridaním "špenátovej masy" - múka, soľ, vajíčko, špenát a vodu podľa potreby. A potom klasicky robbíš a vyváraš halušky.
A ešte omáčka:
na troške oleja spením cibuľku - pokrájanú na drobno, poprášim múkou, pridám tavený syr, vegeta, korenie, soľ a mlieko, povarím, kým sa syr neroztopí a potom ešte pridám sladkú smotanu a nechám prevrieť.
1 0
BXLmiami BXLmiami

BXLmiami je offline (nepripojený) BXLmiami

Varievam špenátový nákyp:Takmer uvariť široké rezance.Spenát podusiť vo vode,lyžička vegety a cesnak,vydusiť aby bolo málo tekutiny.Všetko spolu zmiešať,dať na zapekaciu misu a zaliať zálievkou zo smotany ako na francuzske zemiaky,môže byť sladká smotana s vajcom a soľou alebo kyslá smotana,alebo jogurt,môžete a nemusíte posypať syrom,dajú sa dať bylinky,ako ktorá kuchárka má rada a dať zapiecť do rury.Dobru chuť.
1 0
Nella_2 Nella_2

Nella_2 je offline (nepripojený) Nella_2

AlaNR Pozri príspevok
No a mám problém...
špenátu mám kopu, zasadila som dva sáčiky a teraz neviem, čo s ním. Všetok ho naraz nespotrebujem. Ako to zmrazím? Treba aj blanašírovať?
Áno, treba blanšírovať asi 2-3 minútky.
1 0
Nella_2 Nella_2

Nella_2 je offline (nepripojený) Nella_2

AlaNR Pozri príspevok
Moje špenátovanie dopadlo kuracou roládou so špenátom a syrom, špenátovými zemiakmi a špenátovo-zeleninovým šalátom.
A .... furt mu neni koniec, ešte skúsim ten šalát ála angua :-)
alebo môžeš lasagne so špenátom, lístkové cesto (špenátové slimáky), pizzu so špenátom...
1 0
Jara Jara

Jara je offline (nepripojený) Jara

Ešte robievam roládu z lístkového cesta, potom dám špenát, zrolujem a potriem žltkom a dám upiecť do rúry
0 0
HankaH HankaH

HankaH je offline (nepripojený) HankaH

U mojich detí má úspech špenátová polievka.
Urobím zásmažku, zalejem vodou, rozvarím, pridám špenát - varím len toľko aby sa rozmrazil (z čerstvého som ešte nerobila). Potom ponorným mixérom rozmixujem. Zatrepem smotanou, pridám soľ, pretlačím cesnak, rozšprudľujem jedno vajíčko a hotovo. A ešte k tomu opražím žemľu pokrájanú na kocky.
0 0
Jara Jara

Jara je offline (nepripojený) Jara

Tie halušky aj ja robievam aj so smotanovou omáčkou a dávam do nej nivu. Mňam...
0 0
damati damati

damati je offline (nepripojený) damati

som kto som
Tarif Pozri príspevok
Je špenátová sezona, viete niekto aj iné ako je klasický špenát-zemiaky-volské oko
Zapekané cestoviny so špenátom

cestoviny
mrazený špenát
syr Eidam
150 - 200 ml mlieka
1 - 2 vajcia
soľ

Uvaríme špenát s cesnakom, zjemniť mliekom, uvariť cestoviny, aby boli málo nedovarené, do zapekacej misy dáme vrstvu cestovín, potom špenátu a plátky syra a opakujeme. Navrchu by mali byť cestoviny, zalejeme mliekom s rozšľahaným vajíčkom.
0 0
AlaNR AlaNR

AlaNR je offline (nepripojený) AlaNR

Som, kto som...
Nám dávali na dovolenke ako prílohu špenátové zemiaky.
Na oleji alebo masle osmažili trošku cesnaku a cibuľky, k tomu pridali listy špenátu, nechali trošičku podusiť a potom pridali varené zemiaky.
Minule som to videla variť niekoho v telke.
Inak je to mňamka. Zemiaky zasa trošku inak.
0 0
Marta V Marta V

Marta V je offline (nepripojený) Marta V

Prikladám recept na špenátovú roládu a špenátovú placku
0 0
karasuľka karasuľka

karasuľka je offline (nepripojený) karasuľka

Pridávam špenátovú polievku:
Polievkovú lyžicu pravého masla rozpustíme, pridáme mierne rozmrazený špenát /alebo čerstvý rozmixovaný/, keď sa rozpustí zalejeme 1/2 l mlieka, necháme zovrieť, pridáme 4 -5 strúčov prelisovaného cesnaku, osolíme, dolejeme vodou podľa potreby, necháme 10 min. povariť. Do polievky zavaríme halušky z polohrubej múky, vajca a vody, nakoniec trochu zahustíme krupicou. V prípade potreby ešte dochutíme. Je výborná, veľmi chutí aj deťom.
0 0
Kristína Kristína

Kristína je offline (nepripojený) Kristína

Robím tzv. rýchlu panvičku s mäsom, špenátom a cestovinami.
Kuracie alebo morčacie prsia pokrájam na tenké prúžky a spolu s nadrobno nakrájanou cibuľkou orestujem na olivovom oleji. Ochutím soľou, mletým bielym korením a mletým sušeným zázvorom. Vyberiem, na tej istej panvičke krátko podusím na oleji umyté listy čerstvého špenátu, ochutím tiež soľou, mletým sušeným alebo čerstvým cesnakom, strúhaným muškátovým orieškom. Medzitým si dám uvariť cestoviny. Po uvarení ich pridám do panvice so špenátom, pridám tiež predtým udusuné mäsko. Celé to ochutím ešte strúhaným parmezánom alebo iným tvrdým syrom a dobre premiešam.
Naposledy upravil Kristína : 31.05.08 at 17:59
0 0
claudi claudi

claudi je offline (nepripojený) claudi

nechce mi načítať prvú stránku, takže neviem či ste už nepísali.......
u nás sú na prvom mieste špenátové halušky so syrovou omáčkou
0 0
trisestri trisestri

trisestri je offline (nepripojený) trisestri

claudi tie špenatove halušky so syrovou omačkou iste dobra fajnotka mnam až sa slinky zbiehaju a je toaj zdrave,odporučam
0 0
Tarif Tarif

Tarif je offline (nepripojený) Tarif

som farmárka,vlastním spolu s manželom ranč,kde prevádzkujeme jazdeckú školu, minizoo a vesternovú reštauráciu ...viac
Robila som tie špenátové halušky so syrovou omáčkou, sú fantastické.Dakujem za recept.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať