Zavrieť

Porady

Baza čierna

Na záhrade nám od susedov prerasta baza, polovica už rastie na našej strane a teraz sa susedia rozhodli opraviť plot a bazu vyklčovať aj tu čo je už v našej zahrade, lebo sa im opiera o dom, je to ich vec su to dobri susedia len mi je ľúto za tou bazou už dlho z nej varím sirup a tak, neviete náhodou ako sa rozmnožuje, či sa dá presadiť aj teraz ked už ide do kvetu?
Usporiadat
cathyc cathyc

cathyc je offline (nepripojený) cathyc

Sharon Pozri príspevok
Bazový sirup a med už mám urobený, limonáda sa robí - no a teším sa, kedy už budú plody :-)
Na tú limonádu a med môžeš priložiť recept? Sirup mám už tiež hotový, robila som dva druhy, jeden nevarený a jeden varený...sú mňam.
0 0
Sharon Sharon

Sharon je offline (nepripojený) Sharon

Celkom obyčajná baba s hlavou v oblakoch, ale s nohami na zemi... ...viac
14.5. som sem dala recepty, pozri predchádzajúcu stranu.
0 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Zohnal som tú červenolistú bazu čiernu. Je to pekná sýta červená farba listov, ktorá pekne kontrastuje napríklad zo zeleným trávnikom a pritom má aj kvety a plody...
1 0
katalóg katalóg

katalóg je offline (nepripojený) katalóg

[hore]Bezinky, bezinky a zase bezinky


Venku kvetou bezinky a to je pro mnoho z nás impulz nasbírat si opět něco k snědku v přírodě. První co vás napadne, jsou jistě kosmatice, můžete si ale vyrobit i domácí šťávu či šumivý nápoj. Podívejte, jak je to snadné.

[hore] Kosmatice


Čisté květy černého bezu namáčíme za stopku v připraveném těstíčku, které jsme připravili z 250 ml mléka nebo rostlinného nápoje, 2 vajec a zhruba 120 g hladké mouky (můžete použít i jemně mletou celozrnnou pšeničnou či špaldovou nebo pohankovou) a špetky soli.
Květy klademe do rozpáleného oleje. Osmažíme nejprve z jedné strany, pak odstraníme stopky nůžkami, obrátíme a osmažíme i z druhé strany. Podáváme s bramborovou kaší, zeleninovým salátem nebo jako v žemli obložené zeleninou s jogurtovým dresingem s česnekem.
Pokud chceme vsadit na sladkou variantu, tak do těstíčka přimícháme med a hotové kosmatice posypeme skořicí.
Ke kosmaticím je příjemné připravit si i čaj z květů. Ten působí potopudně. Také čistí krev a působí močopudně. Je rovněž vynikajícím prostředkem ke kloktání při zánětech v krku. Bez černý má vysoký obsah vitamínu B a podporuje tvorbu krve.

Bezinková šťáva
Převaříme 1 litr vody a necháme vychladnout. Do vody pak namočíme 20 květů černého bezu na 24 hodin. Druhý den bezinkovou šťávu přecedíme a přidáme 1 kg cukru (klasický cukr můžeme nahradit i fruktózou či medem). Mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí. Přidáme ještě vymačkanou šťávu z 5 citrónů.
Bezinkovou šťávu nalijeme do vymytých a osušených sklenic. Skladujeme v temnu a chladu. Nesterilujeme.
Sklenice šťávy z černého bezu pomáhá při nachlazení, chřipce, horečnatých stavech a revmatismu.


Bezinkový šumivý nápoj

Nejprve si připravíme cukrový roztok z 800 g cukru a 4 litrů vody. Vodu přivedeme téměř k varu, ale nevaříme. Rozpustíme v ní vodu a necháme vychladnout.
Do pětilitrové láhve vložíme 10 květů černého bezu, přidáme 2 na kolečka nakrájené a jader zbavené chemicky neošetřené citróny a zalijeme vychladlým cukrovým roztokem. Láhev povážeme čistým plátnem a postavíme na teplé slunečné místo. Nápoj zde necháme 12 dnů. Poté necháme nápoj ještě několik dnů odstát v tmavém chladnějším sklepě. Nakonec přecedíme a slijeme do lahví, skladujeme v chladu a temnu.
Pokud dodržíte správný postup přípravy, nápoj vám bude při otevření šumět.
0 0
Ajk& Ajk&

Ajk& je offline (nepripojený) Ajk&

Je to v poriadku že odkladáte bazu ako džem, šťavu a sušíte - ale až na zimu. Ako správne podotkol wabi, stráca všetko to ovocie na hodnote práve tým varením. Teraz začína sezóna čerstvého ovocia, takže by nemal chýbať na stole džbán s čerstvou ovocnou šťavou: hocijaké ovocie rozmixujeme s cukrom, precedíme cez sito a šťavu podľa chuti rozriedime minerálkou. Je to len tak narýchlo bez konzervovania, dajte to piť deťom namiesto konzervovaných džusov k obedu, alebo len tak od smädu. Všetko je od oka, jeden vypije aj bez cukru, druhý potrebuje viac osladiť. Využívajte práve teraz to čerstvé ovocie a zeleninu v sezóne od jari do jesene. A tých pár zimných mesiacov potom ľahko prečkáme aj so zavareninami alebo s mrazeným ovocím a zeleninou.
1 0
katalóg katalóg

katalóg je offline (nepripojený) katalóg

Ajk& Pozri príspevok
Je to v poriadku že odkladáte bazu ako džem, šťavu a sušíte - ale až na zimu. Ako správne podotkol wabi, stráca všetko to ovocie na hodnote práve tým varením. Teraz začína sezóna čerstvého ovocia, takže by nemal chýbať na stole džbán s čerstvou ovocnou šťavou: hocijaké ovocie rozmixujeme s cukrom, precedíme cez sito a šťavu podľa chuti rozriedime minerálkou. Je to len tak narýchlo bez konzervovania, dajte to piť deťom namiesto konzervovaných džusov k obedu, alebo len tak od smädu. Všetko je od oka, jeden vypije aj bez cukru, druhý potrebuje viac osladiť. Využívajte práve teraz to čerstvé ovocie a zeleninu v sezóne od jari do jesene. A tých pár zimných mesiacov potom ľahko prečkáme aj so zavareninami alebo s mrazeným ovocím a zeleninou.
Súhlasím vo všetkom, až na ten cukor. Podporuje prekyslenie organizmu.Každé ovocie má dostatok fruktózy, v tom je sila prírody.
0 0
Ajk& Ajk&

Ajk& je offline (nepripojený) Ajk&

Veď práve preto som napísala že kto vypije bez cukru, nemusí sladiť. Ale pochybujem že deti vypijú kyslú šťavu z čiernych a červených ríbezlí. Tak im to treba zmierniť minerálkou a troškou cukru.
0 0
Eva Gerlici Eva Gerlici

Eva Gerlici je offline (nepripojený) Eva Gerlici

To by si mala zmeniť. Baza chráni domy pred bleskom. Je to rokmi overené.....
0 0
Nella_2 Nella_2

Nella_2 je offline (nepripojený) Nella_2

Eva Gerlici Pozri príspevok
To by si mala zmeniť. Baza chráni domy pred bleskom. Je to rokmi overené.....
Akože keď mám pri dome zasadenú bazu?
0 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Pretože všetci ktorých ešte netrafil vám isto potvrdia že niekde poblíž nejaká tá baza rastie.
To je predsa jasné inak by ich perún už určite bleskovo skosil.
A ty si sa ešte nepýtala človeka ktorého zasiahol blesk či nerástla poblíž baza?
Ja jedného poznám čo to prežil, tých čo to neprežili zrejme viac a isto raz v raji ich všetkých spoznám ale verím že až neskôr. Potom sa ich spýtam.
Len teda neviem či si to budú pamätať.
Je to jasné, za búrky, jedine pod bazu. Má veľké listy takže nezmokneš a ako deti sme si robili bunkre a podpalovali konáriky... ak tam je správna spoločnosť tak prečo nie.
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať