Nám chutí tento. (Už som ho dávala do inej témy, ale ešte som sa nenaučila dávať odkazy na témy...
)
Alsaský jablkový koláč.
Cesto:
200 g hladkej múky
100 g masla (kravského, nie Hery alebo Palmarinu, od masla cesto krásne vonia)
1 žĺtok
30 g pr.cukru
štipka soli
2 PL studenej vody
500-700 g kyslastých jabĺk
2 PL citrónovej šťavy
1 vanilkový alebo škoricový cukor
100 g krupicového cukru
3 vajcia
1 van. cukor
1/8 l šľahačkovej smotany
Z prísad vymiesiť cesto a dať ho na 2 hodiny do chladničky.
Jablká olúpať, nakrájať na štvrtinky a vybrať jadrovník. Nakrájať buď na tenké mesiačiky, alebo štvrtinky jabĺk na oblej strane pozdĺž nahusto ponakrajovať a pokvapkať citrónovou šťavou.
Cesto vyvaľkať na veľkosť formy približne 20x30 cm alebo na okrúhlu formu o priemere 26 cm tak, aby boli zakryté aj boky. Cesto na dne popichať vidličkou, naukladať jablká, posypať vanilkovým alebo škoricovým cukrom a piecť približne 30 minút na 180 stupňov. Potom ho vybrať z rúry, jablká zaliať žĺtkovou zmesou (dopenista vyšľahať vajcia s cukrami a pridať šľahačkovú smotanu), opäť ho dať do rúry a piecť ďalších asi 25 minút, kým smotanová zmes nestuhne a nezružovie.
Toto je na malý polovičný plech, ale túto veľkosť som robila iba raz, ten prvý. Keď sme zistili, aká je to pochúťka, odvtedy to robím z dvojnásobnej dávky na riadny veľký plech
.