Zavrieť

Porady

Ako zakvasiť kapustné listy?

Ahojte Poraďáci.

Poradí niekto podrobný postup ako naložiť kvasené kapustné listy sólo
bez krájanej kapusty,povedzme do 3l pohára.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    viktorviktor je offline (nepripojený) viktorviktor

    viktorviktor
    skús takto
    zober kapustnú hlavu, vyrež hlúb, ponor na 5 minút do vriacej vody, vyber hlavu, ochlaď, rozober na listy a môžeš nakladať do fľaše,
    listy môžeš skladať, rolovať, čo len chceš, napríklad narežeš mrkvu na rezance naplníš list a zroluješ, pridáš trochu cesnaku podľa chuti,
    na liter vody lyžica soli, poukladáš do nádoby, zaleješ a na chladné miesto kvasiť, alebo ako rezanú kapustičku, poznáš - kapustička dobrá vára, keď sa naješ .........

    bettylou je offline (nepripojený) bettylou

    :-)) bettylou
    viktorviktor Pozri príspevok
    skús takto
    zober kapustnú hlavu, vyrež hlúb, ponor na 5 minút do vriacej vody, vyber hlavu, ochlaď, rozober na listy a môžeš nakladať do fľaše,
    listy môžeš skladať, rolovať, čo len chceš, napríklad narežeš mrkvu na rezance naplníš list a zroluješ, pridáš trochu cesnaku podľa chuti,
    na liter vody lyžica soli, poukladáš do nádoby, zaleješ a na chladné miesto kvasiť, alebo ako rezanú kapustičku, poznáš - kapustička dobrá vára, keď sa naješ .........
    nezničia sa tým ponorením do vriacej vody enzýmy potrebné na mliečne kvasenie?

    Blankake je offline (nepripojený) Blankake

    Blankake
    Moja svokra pri nakladaní klasickej (postrúhanej) kapusty vloží do súdka aj pár celých hlávok, ktoré potom používa na plnené kapustné listy. Takže si myslím, že kapustové listy sa môžu nakladať rovnako ako postrúhaná kapusta.

    terezamaria je offline (nepripojený) terezamaria

    som jednoducho žena terezamaria
    miťo Pozri príspevok
    Ahojte Poraďáci.

    Poradí niekto podrobný postup ako naložiť kvasené kapustné listy sólo
    bez krájanej kapusty,povedzme do 3l pohára.
    Myslím, že ako kvašáky uhorky.Na dno pohára dať kôpor, poukladať kapustné listy, zrejme preložené z obidvoch strán do stredu, zaliať letnou, slanou prevarenou vodou s roztlačeným cesnakom, alebo bez cesnaku. Na vrch znovu kôpor, príp.listy viniča a do gázičky skrojok chleba, ktorý musí byť tiež ponorený.Niečím zaťažiť, za 3 - 4 dni by mali byť vykvasené.

    viktorviktor je offline (nepripojený) viktorviktor

    viktorviktor
    bettylou Pozri príspevok
    nezničia sa tým ponorením do vriacej vody enzýmy potrebné na mliečne kvasenie?
    ano, napísal som hlúposť, ale len preto že nikto sa neozval, takto bude hotová tak za dva tri dni,
    listy z čerstvej otrhaj a založ tak ako aj rezanú

    Kvasená kapusta v celku
    Malé kapustné hlavy očistiť od vrchných poškodených nepriliehajúcich listov, položiť do hlbokej nádoby, zaliať osolenou horúcou vodou, doviesť do varu. Odstaviť a nechať postáť ½ hodiny. Potom vybrať, prepláchnuť studenou vodou a nechať vychladnúť.
    Vychladnuté kapustné hlavy dať do súdka zaliať uhorkovým nálevom. Čas kvasenia – jeden mesiac.
    Kvasená kapusta celá po bulharsky
    40 kg bielej kapusty, 10 kg červenej kapusty, 20 l vody, 1.5 kg soli. jačmeň
    Hlávky očistiť od poškodených listov, narezať na kríž.
    Na dno kade dať malú hrsť jačmeňa a navrch poukladať hlávky kapusty, priložiť drevený vrchnák a zaťažiť. Nakoniec kapustu zalejeme slaným roztokom. Aby sa kapusta rovnomerne presolila, prvý týždeň zlievame a znovu zalievame každý deň, druhý týždeň každý druhý deň a potom dať na chladné miesto.
    Naposledy upravil viktorviktor : 15.09.09 at 20:02

    Zuzka je offline (nepripojený) Zuzka

    Zuzka
    Kapustne listy sa mozu vlozit aj medzi postruhanu kapustu a tak ich nechat vykvasit.

    miťo je offline (nepripojený) miťo

    miťo
    Ďakujem všetkým.Viem že som načal trošku špecifikum,no v hlúpej
    hlave som hľadal prirodzenú kyslosť z kvasenia nie z octu.Veď predsa,keď vykvasí strúhaná,vykvasí aj celé lístie.Keď sa dá zazimovať kvasená strúhaná,zazimujem aj sólo listy,aj keď ide všade nakladač.Viem že všade tam kde sa kvasí celý sud dve,tri hlavy vložiť nie je problém.Strúhaná sa nakladá zimná aby bola tvrdá a dlho vydržala,lebo keď naložíme letnú bude ako blato.U dobrého plneného kapustného listu sa vyžaduje aby boli listy mäkké.A to som chcem vedieť,či je treba zakvasiť listy z letnej,alebo zo zimnej,či je treba listy spariť,alebo nie,lebo za surova idú rozobrať v obidvoch prípadoch.Jedná sa o výdrž na celú zimu,jedná sa o praktickú stránku,že len vyberám a balím a v neposlednej rade aj o chuť a kvalitu.Viem že receptov je nespočet a rád si všetky prečítam,no jedná sa mi o klasiku ktorú robili staré matere v sude vo veľkom a kombinovane a ja to chcem v malom a sólo.

    Blankake je offline (nepripojený) Blankake

    Blankake
    miťo Pozri príspevok
    Ďakujem všetkým.Viem že som načal trošku špecifikum,no v hlúpej
    hlave som hľadal prirodzenú kyslosť z kvasenia nie z octu.Veď predsa,keď vykvasí strúhaná,vykvasí aj celé lístie.Keď sa dá zazimovať kvasená strúhaná,zazimujem aj sólo listy,aj keď ide všade nakladač.Viem že všade tam kde sa kvasí celý sud dve,tri hlavy vložiť nie je problém.Strúhaná sa nakladá zimná aby bola tvrdá a dlho vydržala,lebo keď naložíme letnú bude ako blato.U dobrého plneného kapustného listu sa vyžaduje aby boli listy mäkké.A to som chcem vedieť,či je treba zakvasiť listy z letnej,alebo zo zimnej,či je treba listy spariť,alebo nie,lebo za surova idú rozobrať v obidvoch prípadoch.Jedná sa o výdrž na celú zimu,jedná sa o praktickú stránku,že len vyberám a balím a v neposlednej rade aj o chuť a kvalitu.Viem že receptov je nespočet a rád si všetky prečítam,no jedná sa mi o klasiku ktorú robili staré matere v sude vo veľkom a kombinovane a ja to chcem v malom a sólo.
    Tie listy (keby sa kvasili normálne v sude (trebárs s postrúhanou kapustou) sa potom sparia vo vriacej vode, aby zmäkli.

    tutiola je offline (nepripojený) tutiola

    obyčajná pracujúca žena - už dôchodkyňa ...viac tutiola
    Tak trochu . Ja varím veľmi často plnený kapustný list ( u nás holubky), ale listy nekvasím. Práve pre listy pestujem skorú kapustu, pretože má tenké lístky a dobre sa zakrúcajú.Vhodná je aj letná kapusta, ale neskora je dosť neohybná a tak ju radšej nepoužívam. Kapustu sparím v osolenej vode s pár kvapkami oleja a po ochladení hrubé časti listov odrežem a skladám lístky po 1O práve tak, ako keď plním kapustný list do rolky. Vkladám do mikrotenových vreciek a dám do mrazničky. V zime si vyberám po rolkách podľa potreby. Stačí namočiť na pár minút do teplej vody a môžem plniť.
    Naposledy upravil tutiola : 18.09.09 at 11:39

    Jara je offline (nepripojený) Jara

    Jara
    Tutiola, ja to robím presne tak ako ty, ale myslím, že miťo chcel práve tu, ktorá je kvasená a tá ma už takú kyslú chuť. Je proste iná, u nás sa kvasí v súdkoch a volá sa krížalka, ja ju ale nemám rada a preto si mrazím tú sladkú...

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.