bettylou nezničia sa tým ponorením do vriacej vody enzýmy potrebné na mliečne kvasenie?
ano, napísal som hlúposť, ale len preto že nikto sa neozval, takto bude hotová tak za dva tri dni,
listy z čerstvej otrhaj a založ tak ako aj rezanú
Kvasená kapusta v celku
Malé kapustné hlavy očistiť od vrchných poškodených nepriliehajúcich listov, položiť do hlbokej nádoby, zaliať osolenou horúcou vodou, doviesť do varu. Odstaviť a nechať postáť ½ hodiny. Potom vybrať, prepláchnuť studenou vodou a nechať vychladnúť.
Vychladnuté kapustné hlavy dať do súdka zaliať uhorkovým nálevom. Čas kvasenia – jeden mesiac.
Kvasená kapusta celá po bulharsky
40 kg bielej kapusty, 10 kg červenej kapusty, 20 l vody, 1.5 kg soli. jačmeň
Hlávky očistiť od poškodených listov, narezať na kríž.
Na dno kade dať malú hrsť jačmeňa a navrch poukladať hlávky kapusty, priložiť drevený vrchnák a zaťažiť. Nakoniec kapustu zalejeme slaným roztokom. Aby sa kapusta rovnomerne presolila, prvý týždeň zlievame a znovu zalievame každý deň, druhý týždeň každý druhý deň a potom dať na chladné miesto.