Suroviny:
2 dcl mlieka
50 g drozdia
90 g praskoveho cukru
500 g polohrubej muky
1 vajce
50 g rastlinneho tuku - Hera
sol
2 pol. lyzice struhanej citronovej kory
pomarance
struhane orechy
Postup:
Vo vlaznom mlieku rozmiesame drozdie, pridame 1 cajovu lyzicku cukru a pripravime kvasok. Nechame na teplom mieste vykysnut. Muku preosejeme do misky - ziska tak vzduch a cesto bude lahsie a odstranime aj pripadne necistoty, pridame cele vajce, rozpusteny zvysok tuku, sol, struhanu citronovu koru a kvasok a zlahka vypracujeme cesto.
Ked je cesto hotove - nemalo by sa lepit ani na ruky ani na steny misky, prikryjeme misku cistou utierkou a nechame cesto vykysnut v teple.
Po vykysnuti odoberame z cesta kusky ktore plnime pomarancom - pomaranc predtym osupeme a z dielikov odstranime aj blanu. Ak je pomaranc velmi kysly, mozeme kusky obalit v praskovom alebo skoricovom cukre. Buchty poukladame na pariaci rost a vlozime do hrnca s vodou tak aby sa hladina vody nedotykala buchiet a parime asi 20 minut.
Druha moznost je poukladat buchty do vymasteneho hrnca alebo pekaca aby pokryli cele dno, zaliat ich vodou - hladina vody by mala byt asi 1 cm nad vrchom buchiet, nie viac a vo vyhriatej rure ''parime'' cca 20 minut. Hotove buchty posypeme struhanymi orechami s praskovym cukrom, alebo prelejeme ovocnou stavou, podla chuti.
Dobru chut