Zavrieť

Porady

Špaldová múka a iné celozrné múky

Snažíme sa zdravo stravovať a skúšam aj piecť z celozrných múk, len so špadlovou celozrnou múkou sa mi nič nedarí. Nemáte s ňou niekto skúsenosti alebo rady, príp. recepty?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    dara je offline (nepripojený) dara

    dara
    Tana74
    Snažíme sa zdravo stravovať a skúšam aj piecť z celozrných múk, len so špadlovou celozrnou múkou sa mi nič nedarí. Nemáte s ňou niekto skúsenosti alebo rady, príp. recepty?
    Nápodobne, mne sa zo špaldovej múky nikdy nič nepodarilo, takže už to neriskujem.

    Cecilia je offline (nepripojený) Cecilia

    Cecilia
    Vyskúšané a veľmi chutné:

    Bublanina:
    350-400 g špaldovej múky hladkej, 225 g hnedého alebo trstinového cukru /môže byť aj menej/, 200 ml vody, 80 ml oleja, 5 vajec, 1 PDP, môžu byť: 100 g orechy alebo drobné ovocie.
    Postup: ušľahať žltka s cukrom, postupne pridávať vodu a stále šľahať, zamiešať olej, múku s PDP, tuhý sneh z bielkov. Vyliať na olejom vytretý a múkou vysypaný plech, posypať posekanými orechami a drobným ovocím. Upiecť.

    Mrkvový koláč:
    1,5 hrnčeka trstinový cukor, 4 vajíčka, 3/4 hrnčeka olej, 2 hrnčeky špaldovej hladkej múky, 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny, 2 ČL PDP, 1/4 ČL soli, 1 ČL škorice, 4 hrnčeky nastrúhanej mrkvy - asi 5 veľké mrkvy /nemusí byť najjemnejšie nastrúhaná/ 3/4 hrnčeka sekaných orechov.

    Po viacnásobnej skúsenosti dávam do mrkvového koláča iba 1 hrnček cukru, šľahám cukor s bielkami aj so žltkami zvlášť. Nedávam soľ a dávam iba 1 ČL sódy bikarbóny. Je výborný.
    Naposledy upravil Cecilia : 09.12.09 at 16:04

    MASE je offline (nepripojený) MASE

    MASE
    dara Pozri príspevok
    Nápodobne, mne sa zo špaldovej múky nikdy nič nepodarilo, takže už to neriskujem.
    PEKNY DEN
    ...reagujem na vas prispevok,zhodou okolnosti som dnes robila chlieb zo SPALDOVEJ MUKY...A PODARIL SA NA MOJE PREKVAPENIE....
    NAPISEM VAM RECEPT NA JEDEN BOCHNIK S POL KILA MUKY AKO SOM HO ROBILA JA A PODARIL SA...
    1/2KG JEMNE MLETEJ CELOZRNEJ SPALDOVEJ MUKY
    2LYZICE PSYLLIA
    2LYZICE SLNEC.SEMIENOK
    1LYZICA SEZAMOVYCH SEMIENOK
    1LYZICA KMINU CELEHO/NEMUSI BYT TOLKO-PODLA CHUTI/
    VODU-BUBLINKOVU/JA POUZIVAM Z LIDLU/
    1SUCHE DROZDIE ZN.TESCO
    POSTUP JE JEDNODUCHY-VSETKO ZMIESAT DO HROMADY MIESIT STACI 5-10MIN.POTOM NECHAT VYKYSNUT 1HOD. PO VYKYSNUTI UROBIT BOCHNIK A DAT HO DO NADOBY KDE BUDE DALSIU 1/2HOD.KYSNUT...PO VYKYSNUTI SA DA PIECT NA 1HOD.
    PRVYCH 10MIN.SA PECIE NAPLNO,POTOM STIAHNUT RURU NA MINIMUM AK JE PLYNOVA A PIECT 50MIN.POCAS PECENIA KONTROLOVAT...AJ JE BLEDY TROCHU PRIDAT PLYN...
    NIE JE TO NIC ZLOZITEHO...
    ZELAM VAM ABY SA VAM CHLEBIK PODARIL,MNE SA PODARIL A JE VYBORNY


    TEN ISTY DEN SOM ROBILA AJ PALACINKY Z TEJTO MUKY A TIEZ SU VYBORNE...KEDZE SOM ALERGICKA NA KAZEIN NAMIESTO MLIEKA DAVAM VSADE TUTO BUBLINKOVU VODU...Z LIDLU...
    AK SA POKUSITE TENTO RECEPT VYSKUSAT BUDEM RADA AK TO POTOM DATE VEDIET CI SA AJ VAM PODARIL...

    CHCEM SKUSAT AJ BUCHTY NA PARE ZO SPALDOVEJ MUKY...POTOM DAM VEDIET AKO TO DOPADLO...
    ZELAM VAM PEKNY DEN

    evelien je offline (nepripojený) evelien

    evelien
    Vyskúšali ste recepty, ktoré sú priamo na obaloch múky? Zatiaľ sme doma vyskúšali dva a podarilo sa.

    urs je offline (nepripojený) urs

    urs
    Mne sa osvečilo miešať pol na pol s obyčajnou- hladkou alebo polohrubou podľa toho čo robím.

    Tana74 je offline (nepripojený) Tana74

    Tana74
    evelien
    Vyskúšali ste recepty, ktoré sú priamo na obaloch múky?
    Zatiaľ som tie recepty nevyskúšala. Pudingový koláč hlavne kôli mlieku - teraz keď je aj tekuté sójové, tak ho vyskúšam.

    A akú špaldovú múku kupujete? Ja zatiaľ iba Myjavskú a raz sa mi podarilo zohnať aj nejakú inú, výrobcu už neviem, len bola 1,5 kg a v textilnom vrecúšku zviazaná špagátom. Jediná chyba bola, že bola horká, asi navlhnutá, ale bola jemnejšie zomletá a torta, ktorú som z nej piekla sa celkom vydarila, iba sa nedala jesť. V obchode, kde takéto veci kupujem, ju odvtedy nemali.

    kukučka je offline (nepripojený) kukučka

    kukučka
    Celozrné múky majú menej lepku, cesto sa drobí, preto sa miešajú s obyčajnými múkami. Pri kupovaní kontrolujte dátum a kupujte len čerstvé, majú viac tuku a ten starnutím horkne. Vegetariáni si múku melú sami ale tuším len tak na týždňovú spotrebu.

    DanielaSL je offline (nepripojený) DanielaSL

    Mama troch dospelých detí DanielaSL
    Do témy - veľkonočné - som dala recept na špaldové keksíky . Vždy sa mi podaria. Ináč túto múku používam aj na zásmažky do polievok a rodina ani nič nezbadá. Len treba dať pozor , aby bola čerstvá.

    Tana74 je offline (nepripojený) Tana74

    Tana74
    Do témy - veľkonočné - som dala recept na špaldové keksíky.

    A akú múku na tie keksíky používaš? - nepíše sa tam.

    DanielaSL je offline (nepripojený) DanielaSL

    Mama troch dospelých detí DanielaSL
    Píšem tam . No predsa špaldovú múku. Lepšie si to pozri.

    Tana74 je offline (nepripojený) Tana74

    Tana74
    DanielaSĽ
    Píšem tam . No predsa špaldovú múku. Lepšie si to pozri.
    Ja som myslela či hladkú alebo hrubú špaldovú múku. Polohrubú špaldovú som ešte nezohnala.

    DanielaSL je offline (nepripojený) DanielaSL

    Mama troch dospelých detí DanielaSL
    V recepte mám len špaldová múka a veru teda neviem aká to bola , čo som kúpila. Ale mali v obchode len jeden druh.

    bikam je offline (nepripojený) bikam

    bikam
    Až po vyskúšaní špaldovej múky má môj chlebík takú chuť, akú som si u domáceho chlebíka predstavovala - vyskúšajte http://www.porada.sk/t97886-p9-recep...u-pekaren.html
    Okrem toho ju používam aj do cesta na palacinky, zemiakové placky, halušky, ......

    otázka je offline (nepripojený) otázka

    účtovníčka otázka
    Taktiež sa pridávam. Kupujem špaldovú múku v Kauflande ( majú len 1 druh tejto múky ) a je to totálny rozdiel v chuti chleba ( domáca pekáreň ) ako keď ju tam nedám. Napr. pri 600 g dávke na chleba dám 250 g - 300 g špaldovej múky a ostatok polohrubej ( alebo hladkej a hrubej ) a je to paráda, vrelo odporúčam.

    maca.tt je offline (nepripojený) maca.tt

    verná čitatelka príspevkov porady 46 ročná ...viac maca.tt
    dá sa kúpiť aj biela špaldová múka hladká pod značkou BIOMILA,

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.