Zavrieť

Porady

DULA - okrasný krík

Ahojte.
Chcela by som sa poradiť. Na záhrade mám vysadenú DULU. Vlani na jeseň po prvý krát mala aj plody. Môžem ju teraz na jar zostrihať? A hlavne ako?
Okolo hlavnej rastliny mi vyrastá mnoho mladých výhonkov. Mám nechať tie, alebo radšej tie staré? Ďakujem
Usporiadat
Taserda Taserda

Taserda je offline (nepripojený) Taserda

To čo vyrastá okolo hlavnej rastliny ja rýľom vyberiem aj z časťou koreňa z pôvodnej rastliny a zasadím.Takto sa dula množí.Dula je strom ,má krásne kvety a z plodov je veľmi dobrí kompót.Strihám ju ako jabloň.
1 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
wegamizi wegamizi

wegamizi je offline (nepripojený) wegamizi

Dule sa pouzivaju aj do skrin a odkladacich priestorov proti moliam. Pekna vôňa i dobry ucinok.
1 0
lavanda lavanda

lavanda je offline (nepripojený) lavanda

BXLmiami Pozri príspevok
V ovocnom sade môjho detstva,ktorý padol spolu so starými rodičmi za obeť socializmu ,Duly rástli.Stará mama robila z Duly cukríky,bolo to niečo ako veľmi hustý lekvár,ktorý bol obalený v cukre a zabalený v plátenej handričke.Bohužiaľ,recept neviem.
Nie je to toto? Našla som to na internete.

Dulová pasta

2 kg dulovej kaše, 0,5 kg kryštálového cukru

Umyté, olúpané duly zbavíme stopky a okvetia a rozkrájame. Dáme do smaltovanej nádoby, podlejeme trochou vody a uvaríme na hustú kašu, ktorú pretlačíme cez sito. Znova dobre povaríme, kým kaša celkom nezhustne. Potom pridáme cukor a za stáleho miešania uvaríme na tuhú masu. Do hotovej pasty môžeme primiešať posekané orechy. Horúcu pastu tenko rozotrieme na pergamenový papier slabo natretý olejom, vložíme do teplej rúry a pomaly zasušíme. Zaschnutú pastu bez papiera skrútime do valčeka a vložíme do čistého pohára, ktorý uzavrieme.
1 0
Silvernola Silvernola

Silvernola je offline (nepripojený) Silvernola

lavanda Pozri príspevok
Nie je to toto? Našla som to na internete.

Dulová pasta

2 kg dulovej kaše, 0,5 kg kryštálového cukru

Umyté, olúpané duly zbavíme stopky a okvetia a rozkrájame. Dáme do smaltovanej nádoby, podlejeme trochou vody a uvaríme na hustú kašu, ktorú pretlačíme cez sito. Znova dobre povaríme, kým kaša celkom nezhustne. Potom pridáme cukor a za stáleho miešania uvaríme na tuhú masu. Do hotovej pasty môžeme primiešať posekané orechy. Horúcu pastu tenko rozotrieme na pergamenový papier slabo natretý olejom, vložíme do teplej rúry a pomaly zasušíme. Zaschnutú pastu bez papiera skrútime do valčeka a vložíme do čistého pohára, ktorý uzavrieme.
Moja starká z toho vykrajovala formičkou rôzne figúrky a balila ich do celofánu. To bolo čosi!
1 0
MarcelkaT MarcelkaT

MarcelkaT je offline (nepripojený) MarcelkaT

My sme doma varili aj džem. Bol výnikajúci, príjemne pikantný. Staré mamy davali dulu aj do skríň so šatami alebo prádlom,ale aj na skrine kvôli vôni.
1 0
Timka1 Timka1

Timka1 je offline (nepripojený) Timka1

MarcelkaT Pozri príspevok
My sme doma varili aj džem. Bol výnikajúci, príjemne pikantný. Staré mamy davali dulu aj do skríň so šatami alebo prádlom,ale aj na skrine kvôli vôni.
tak toto si ešte aj ja pamätám, moja babka mala na skrini vystavené dule na vôňu
1 0
trisestri trisestri

trisestri je offline (nepripojený) trisestri

Taserda Pozri príspevok
To víno by som skúsil,robil ho už niekto?
vino som nepil,ale palenka dulovica mala taku dobru vonu a exoticku chut
1 0
Silvernola Silvernola

Silvernola je offline (nepripojený) Silvernola

Nároky na rez má zhruba ako jabloň. Ak necháš tie výhonky od koreňa, časom ti vznikne nezvládnuteľný krík, lepšie bude viesť ju ako stromček. Ak ju máš pravokorennú (nenaštepenú na podpník), tak odkopky môžeš použiť na rozmnožovanie, ale najlepšie urobíš, ak odhrnieš zeminu až ku koreňom a výhonky čisto odrežeš. V budúcnosti ich ani nenechávaj vyrásť. Vysiľujú stromček.
0 0
Radanka Radanka

Radanka je offline (nepripojený) Radanka

Ďakujem. Ja som si ju zasadila z výhonku, takže ju nemám naštepenú, ale pravdu povediac doteraz som sa o ňu veľmi nestarala a rástla si ako chcela.
0 0
legolas legolas

legolas je offline (nepripojený) legolas

muž
Dula patrí spoločne s jabloňami či hruškami do skupiny jadrovín. Rastie podobne ako hrušky alebo jablone a rovnako sa aj pestuje a tvaruje. ...

plody sú hruškového alebo guľového tvaru citrónovo žltej farby, dužina je tvrdá, chuť je silno aromatická, natrpklá, dá sa kompótovať, na prípravu želé, cukroviniek, muštov,
sirupov a vín, vyhovujú jej teplé a výhrevné stanovištia s ľahkou až stredne ťažkou pôdou,
bohatou na živiny, netrpí chorobami ani škodcami, iba za mimoriadne vlhkej jesene sa môže objaviť monilióza...

0 0
Taserda Taserda

Taserda je offline (nepripojený) Taserda

legolas Pozri príspevok
Dula patrí spoločne s jabloňami či hruškami do skupiny jadrovín. Rastie podobne ako hrušky alebo jablone a rovnako sa aj pestuje a tvaruje. ...

plody sú hruškového alebo guľového tvaru citrónovo žltej farby, dužina je tvrdá, chuť je silno aromatická, natrpklá, dá sa kompótovať, na prípravu želé, cukroviniek, muštov,
sirupov a vín, vyhovujú jej teplé a výhrevné stanovištia s ľahkou až stredne ťažkou pôdou,
bohatou na živiny, netrpí chorobami ani škodcami, iba za mimoriadne vlhkej jesene sa môže objaviť monilióza...

To víno by som skúsil,robil ho už niekto?
0 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Víno z dule som nevidel ani nekoštoval, zato niekto mi hovoril nedávno, že chutnal pálenku a bola dobrá.
Skúsil som zopár úprav dule na jeseň.
Najprv som už "vivoňané" dule odšťavil. Šťava bola dobrá, chutila mi podobne, možno dokonca trocha lepšie ako jablčná. Viem si predstaviť víno.
Dužinu čo zostala a bola stále vlhká som zmiešal s trochou cukru a nechal odkvapkať cez papier. Po vyžmíkaní v handre zostala už len vláknina, ktorú som použil pri pečení chleba v domácej pekárničke.
Chutil znamenite. To je tiež argument pre tých ktorí nevedia čo s dulami.
0 0
beba13 beba13

beba13 je offline (nepripojený) beba13

..z dule je aj výborný džem, no a tie výhonky okolo kmena, ozaj treba odstraňovať stále
0 0
BXLmiami BXLmiami

BXLmiami je offline (nepripojený) BXLmiami

V ovocnom sade môjho detstva,ktorý padol spolu so starými rodičmi za obeť socializmu ,Duly rástli.Stará mama robila z Duly cukríky,bolo to niečo ako veľmi hustý lekvár,ktorý bol obalený v cukre a zabalený v plátenej handričke.Bohužiaľ,recept neviem.
0 0
giovanna1 giovanna1

giovanna1 je offline (nepripojený) giovanna1

Ja robím z duly iba kompót, mám ho rada, asi ako niečo z detstva - mäsko, ryža, kompót... ale moje deti ho nemusia - myslím, že ho ani neochutnali / ešte tak broskyne alebo nektarinky - mlsné jazýčky sú to/
Stromček mám niekoľko ročný. Keď sme likvidovali starý strom - podobajúci sa skôr na veľký krík, pretože sa to splietalo dokopy - mladé staré... vybrala som si jeden najrovnejší výhonok s odkopaným koreňom a ten som posadila. Snažím sa udržať mu úzky tvar "vretena" a celkom sa darí. Rez znáša v pohode. Aj má veľa plodov, aj nejak vyzerá, chodiť sa dá okolo neho...Prirodzenejšie by asi bolo nechať ho rásť do šírky, ale priestory sú obmedzené. Sused má pekný košatý stromček s guľatou korunou, vyzerá rozprávkovo keď kvitne a ešte krajšie keď má veľa plodov.
Mladé výhonky vyrastajúce zo zeme okolo stromčeka odstraňujeme v každom prípade, to by bol za chvíľu zas veľký ker.
0 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

lavanda Pozri príspevok
Nie je to toto? Našla som to na internete.

Dulová pasta

2 kg dulovej kaše, 0,5 kg kryštálového cukru

Umyté, olúpané duly zbavíme stopky a okvetia a rozkrájame. Dáme do smaltovanej nádoby, podlejeme trochou vody a uvaríme na hustú kašu, ktorú pretlačíme cez sito. Znova dobre povaríme, kým kaša celkom nezhustne. Potom pridáme cukor a za stáleho miešania uvaríme na tuhú masu. Do hotovej pasty môžeme primiešať posekané orechy. Horúcu pastu tenko rozotrieme na pergamenový papier slabo natretý olejom, vložíme do teplej rúry a pomaly zasušíme. Zaschnutú pastu bez papiera skrútime do valčeka a vložíme do čistého pohára, ktorý uzavrieme.
Samozrejme je to ono, vaď aj moja Babička to robievala, navyše žiada sa doplniť, že nielen tento "dulový syr" bol u nás obľúbený.
Ešte lepšie je "vedlajší produkt tejto "pasty" - "DULOVÉ ŽELÉ" - je to tá šťava ktorú nevyhodíme pri dovarení ovocia ale ju dáme osladenú do formičiek napríklad a necháme v chladničke ochladiť, je vďaka dulovým pektínom úplne hustá želatinová červená a príjemnej sladkokyslej dulovej chuti.
Vždy sme mali hneď 2 veci jednak Želé a jednak hore uvedený "syr".
0 0
BXLmiami BXLmiami

BXLmiami je offline (nepripojený) BXLmiami

lavanda Pozri príspevok
Nie je to toto? Našla som to na internete.

Dulová pasta

2 kg dulovej kaše, 0,5 kg kryštálového cukru

Umyté, olúpané duly zbavíme stopky a okvetia a rozkrájame. Dáme do smaltovanej nádoby, podlejeme trochou vody a uvaríme na hustú kašu, ktorú pretlačíme cez sito. Znova dobre povaríme, kým kaša celkom nezhustne. Potom pridáme cukor a za stáleho miešania uvaríme na tuhú masu. Do hotovej pasty môžeme primiešať posekané orechy. Horúcu pastu tenko rozotrieme na pergamenový papier slabo natretý olejom, vložíme do teplej rúry a pomaly zasušíme. Zaschnutú pastu bez papiera skrútime do valčeka a vložíme do čistého pohára, ktorý uzavrieme.
Neviem,možno ano,vyskušam,dakujem-
0 0
giovanna1 giovanna1

giovanna1 je offline (nepripojený) giovanna1

Tiež som dnes ochutnala pálenku z duly, vonia krajšie ako chutí, ale dá sa. Tá pasta ma láka viac.
0 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Podarilo sa mi získať "Pseudocidóniu". Je to niečo podobné Duli. Pochádza z Japonska. Plody sú veľké až do 1 kg. Má podobnú chuť ako dula ale jemnejšiu. Je menej odolná na mráz, ale v južnejších vhodných polohách prežíva.
0 0
citroonikova citroonikova

citroonikova je offline (nepripojený) citroonikova

Ahojte nevedeli by ste mi poradiť kde by som kupila DULU,.?neviem ci tu u nás v ZA to nepoznáme alebo čo.Bola som v niekoľkých obchodoch a sa divali na mňa že čo chcem, a tie internetové obchody ja nejak nemusím.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať