Zavrieť

Porady

taliansky speck [talianska sudtirolska slanina]

dobry den ..neviete niekto prosim recept na taliansku slaninu .[špek] ..dakujem
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    najag je offline (nepripojený) najag

    najag
    Tweety Pozri príspevok
    Alpská šunka je mňam, no dobrá je aj čiernohorská.
    To mas naprostu pravdu, len sami sme zabudli, ako sme doma robievali slaninu v ramci zabijacky. Nalozena niekolko tyzdnov v laku v koryte, udena poriadnych par dni, aby potom v pojde vydrzala niekolko mesiacov. Rozplyvala sa na jazyku. Presli sme na moderne zapadne technologie, dymom slanina iba smrdi, je taka gumova, ze sa neda pohryzt v ustach a aj v chladnicke sa skoro pokazi. Jedine co zostalo z kvalitnej slaniny, to je ich vysoka cena....

    najag je offline (nepripojený) najag

    najag
    Myslim si, ze technologia je dost narocna. Vykostene stehno, samozrejme kvalitne, morska sol, kamenna sol, jalovec, bylinky, nove korenie, smes specialneho korenia....udena za studena a zreje v pivnici po dobu 22 tyzdnov, kedy strati asi 40% svojej hmotnosti........preto je tak dobra a tak draha, asi v domacich podmienkach nain.. a nikdy by to nebolo ono, ved preto ma taku kvalitu a povest..... ale mozny je aj Alpsky bok a Alpska sunka, ktoru dostat v Kufla........
    Naposledy upravil najag : 23.07.10 at 17:42

    Tweety je offline (nepripojený) Tweety

    Tweety
    najag Pozri príspevok
    Myslim si, ze technologia je dost narocna. Vykostene stehno, samozrejme kvalitne, morska sol, kamenna sol, jalovec, bylinky, nove korenie, smes specialneho korenia....udena za studena a zreje v pivnici po dobu 22 tyzdnov, kedy strati asi 40% svojej hnotnosti........preto je tak dobra a tak draha, asi v domacich podmienkach nain.. a nikdy by to nebolo ono, ved preto ma taku kvalitu a povest..... ale mozny je aj Alpsky bok a Alpska sunka, ktoru dostat v Kufla........
    Alpská šunka je mňam, no dobrá je aj čiernohorská.

    Rozalka je offline (nepripojený) Rozalka

    Spoluvlastníčka "Prvého nitrianskeho medveďária" ...viac Rozalka
    V SudTirole je bežné vidieť nápis: "Sudtirol nicht Italien."

    najag je offline (nepripojený) najag

    najag
    To je pravda, pretoze ide o ochrannu znamku - chranene zemepisne oznacenie.Taliansko, Portugalsko, Francuzsko, Dalmacia, Chorvatsko a Spanielsko poznaju velmi dlho technologiu susenia, alebo udenia za studena. Na juhotyrolskej technologii sa ale podielaju aj juzne svahy Alp na zrani vyrobku, tiez cisty vzduch... a samozrejme aj technologia je specificka pre tento region, najma minimalnou dobou zrania 22 tyzdnov pri teplote 15 stupnov, udenie s drevom, ktore musi mat velmi nizky obsah pryskyrice, teplota udenia nesmie presiahnut 22 stupnov....takze juhotyrolsky spek nemoze byt taliansky, aj ked i myslim, ze za nejaku kratku dobu aj to bude vyrabat Cina, ako nenapodobitelny falzifikat....................

    lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

    lujza.j
    myslím si, že v našich podmienkach sa asi ťažko dá dopracovať k tejto fajnovosti, akurát mi tečú slinky na fajnový dalmatínsky pršut

    taliansky speck [talianska sudtirolska slanina]

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.