Zdieľajte s nami link na články z iných webov. Komentáre k linku budú zoradené podľa počtu hlasov, môžete využiť aj filter komentárov a zobraziť len komentáre od členov ktorých na Porade sledujete.
Ahoj, tiež ste talčili toho roku kapustu do suda? (mňam)
A tiaž vám pustila veľa vody?
Počul som o receptoch, že je možné ju využiť na nakladanie zeleniny a pod.
Ak o niečom viete-poradte.
ď.
Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
hubatá
jáááj - veď rakúšania chodia do Stupavy len pre kapustnú vodu: prilejú do nej vína naložia kapustu, a konzervami zásobujú slovenské obchodné centrá....
alebo:
- uvar v nej zopár zemiakov, pridaj troška kôpru alebo cesnaku, urob smotanovú zátrepku, a k tomu fašírku s chlebíkom
- ak máte reumatickú babku v rodine, v teplej kapustnici máčať nohy alebo jej dať obklady na kĺby,
- ešte aj po babke ju netreba vyliať: táto kapustná voda vám vyglancuje vodovodné batérie alebo ak sa nechá dlhšie postáť vo WC, alebo v umývadle, tak ekologicky prečistí potrubie,
- vymeniť za jelítka: ak jej máte veľa tak ju darujte prasiatku a majiteľ vám potom dá jelítka.
-
Ahoj. Vďaka za všetky konštruktívne a veru, že rýchle odpovede.
Už dlhšie som anonymne čerpal z PORADY fajn a užitočné nápady a recepty.
Verím, že sa časom odplatím svojími príspevkami.
Niečo z nápadov skúsim a dám vedieť, čo z toho vzišlo.
U nás sa z kapustovej vody varí vianočná juška. Pre mňa je to LEN vianočná polievka, ale ak sú u vás iné tradície, môžeš si ju uvariť aj cez rok:
V kapustovej vode (ak je veľmi kyslá, rozriediť ju vodou, lebo varom sa stane ešte kyslejšou) uvariť domäkka s čiernym korením dobrú klobásku a sušené huby. Keď sú mäkké, pridať svetlú zápražku (len trochu, polievka sa nemá zahustiť, len "zamútiť") a ešte chvíľu povariť. My jušku jedávame s lečkami, čiže drobnými cestovinovými štvorčekmi, ktoré vlastnoručne robí môj otec, ale dostať aj hotové bezvaječné Cessi lečky-práve som ich vygúglila na internete, keď som hľadala, či slovo "lečky" je spisovné alebo nárečové.
nie moja...slovo lečky, nie je slovenské spisovné. To iba v niektorých krajoch sa tak volajú a slovo "lecske "-čítaj lečke, je rýdzo maďarský názov na malé cestovinky - do polievok.
nie moja...slovo lečky, nie je slovenské spisovné. To iba v niektorých krajoch sa tak volajú a slovo "lecske "-čítaj lečke, je rýdzo maďarský názov na malé cestovinky - do polievok.
U nás sa z kapustovej vody varí vianočná juška. Pre mňa je to LEN vianočná polievka, ale ak sú u vás iné tradície, môžeš si ju uvariť aj cez rok:
V kapustovej vode (ak je veľmi kyslá, rozriediť ju vodou, lebo varom sa stane ešte kyslejšou) uvariť domäkka s čiernym korením dobrú klobásku a sušené huby. Keď sú mäkké, pridať svetlú zápražku (len trochu, polievka sa nemá zahustiť, len "zamútiť") a ešte chvíľu povariť. My jušku jedávame s lečkami, čiže drobnými cestovinovými štvorčekmi, ktoré vlastnoručne robí môj otec, ale dostať aj hotové bezvaječné Cessi lečky-práve som ich vygúglila na internete, keď som hľadala, či slovo "lečky" je spisovné alebo nárečové.
To čo tu popisuješ ale bez klobásky sme jedávali každé Vianoce. Je to starý Gombášsky zvyk. /Jedlo chudobných na Vianoce.. bohatý mali vínovú polievku / Šťava z kapustnice bez klobásky iba s hríbikmi.. Pridá sa mrvenička. Tak to volala moja stará mama. Z vajíčka a múky sa zarobí na rezancové cesto a to sa postrúha na strúhadle. Keď som sa vydala prestala som to robiť. Toto nikto nepoznal. Ešte opekance s makom. Uf tie som neľúbila. Ako deti sme museli zjesť toľko koľko sme mali rokov . Pokiaľ sme to nezjedli neprišiel Ježiško s darčekmi.
To čo tu popisuješ ale bez klobásky sme jedávali každé Vianoce. Je to starý Gombášsky zvyk. /Jedlo chudobných na Vianoce.. bohatý mali vínovú polievku / Šťava z kapustnice bez klobásky iba s hríbikmi.. Pridá sa mrvenička. Tak to volala moja stará mama. Z vajíčka a múky sa zarobí na rezancové cesto a to sa postrúha na strúhadle. Keď som sa vydala prestala som to robiť. Toto nikto nepoznal. Ešte opekance s makom. Uf tie som neľúbila. Ako deti sme museli zjesť toľko koľko sme mali rokov . Pokiaľ sme to nezjedli neprišiel Ježiško s darčekmi.
slanú vodu môj otec dáva do sedemdeciek a krátko sterilizuje. Na jar v tých fľašiach bola už juška (kyslá voda), ktorou sme potom dolievali zvyšnú kapustu v sude miesto obyčajnej vody, alebo sa použila ako šťava z kyslej kapusty
Presne tak, ako píšeš. Ja ju nesterilizujem. Ak je už vykvasená, dobre vydrží aj v chladničke v uzatvorenej plastovej fľaši. Ale nie do jari. To už je dávno po nej. My ju pijeme aj v chrípkovom období rozriedenú v pomere 1:1 s čistou vodou, lebo je veľmi silná.