Dobrý deň,
vyterá to tak, že kredity za štátnu jazykovú skúšku z cudzieho jazyka získajú len tí, ktorí si ju urobia až po 1.1.2012. Tí, ktorí ju vykonali do 31.12.2011 a získali dovtedy minimálne 5 rokov pedagogickej činnosti môžu požiadať o vykonanie 1. atestácie najneskôr do 31.12.2012. Keďže ja 1. atestáciu mám a štátnu jazykovú skúšku som vykonala ešte v roku 1998, nemám za ňu žiaden nárok
. (Takúto odpoveď som dostala na moju žiadosť o pridelenie 60 kreditov za vykonanie štátnej jazykovej skúšky.) Alebo sa mýlim? V tomto prípade by som sa mýlila veľmi rada.
Podobne je to aj s rigoróznou skúškou. Takže my, starší učitelia, ktorí sme sa vzdelávali, máme opäť raz smolu. Buďme radi, že nám novelou zákona nebol odobraný vysokoškolský diplom! Chápem, že kredity za rôzne kurzy a vzdelávania vykonané v minulosti sa v zmysle zákona neprideľujú spätne, ale štátna rigorózna skúška a štátna jazyková skúška snáď majú inú váhu a mali by platiť stále. Neviem si predstaviť, že by som sa opätovne prihlásila na vykonanie štátnej rigoróznej alebo jazykovej skúšky len preto, že za ňu v zmysle novely zákona chcem získať 60 kreditov.
M. Šturmová