Na tvoju otázku Ingrid nie je odpoveď jednoznačná, pretože účinnosť odvlhčovača závisi v nemalej miere od toho, akú veľkú miestnosť odvlhčuje, a ja neviem o akú veľkú miestnosť v tvojom prípade ide. Preto si pred výberom konkrétneho typu poriadne preštuduj údaj výrobcu o tom, na koľko m3 objemu je ten ktorý odvlhčovač odporúčaný. Ale odpoviem ti na tvoje otázky vzhľadom na môj konkrétny prípad, možno ti to čo to pri výbere napovie.
Takže zoberme za referenčnú miestnosť našu kúpelňu, teda objem miestnosti cca 18m3. Najskôr som kúpil model odvlčovača Fagor DH-10, príkon 240W, cena 150eur. Následne som asi o mesiac neskôr kúpil na inzerát model Desa DH-721, príkon 350W, cena 100eur. Desa mala byť vykonovo o jednu radu lepšia, ale chcel som si vyskúšať či "papierove" údaje neklamu. A tak som sa s predajcom dohodol pred kúpou na odskúšaní. Postavil som do rovnakej referenčnej miestnosti najskôr ten Fagor a zapol ho na maximálny nepretržitý výkon na 1 hodinu. Potom som z neho vylial stiahnutu vodu a nalial do odmerky. Následne som to isté urobil s Desou a nechal ju bežať za rovnakých podmienok v tej istej miestnosti tiež hodinu. Stiahnutu vodu som opäť vylial do odmerky. Vysledok presne potvrdzoval to čo udával výrobca - teda Desa stiahla za rovnaky čas približne dva krát toľko vody. Takže s kúpou som ani na chvíľu neváhal, pretože som za 2/3 cenu kúpil dva krát výkonnejší odvlhčovač.
A teraz ešte ku konkrétnej situácii pri odvlhčovaní kúpelne. Príklad uvediem pre Desu, nakoľko využívam predovšetkým tento odvlhčovač. Pri tom Fagore si to pokojne všetko vynásob X 2. Takže povedzme že mám vlhkosť 75 - 80 %. Zapnem odvlhčovač a v priemere do 2 hodín stiahnem vlhkosť na 60 % a menej. Odvlhčovač hučí, s tým počítaj. Desa hučí trocha viac, ako ten Fagor / má väčší príkon /. Ale u oboch odvlhčovačov je to v norme. Teda za bieleho dňa, keď robím nejakú inú činnosť ma to v činnosti nevyrušuje. V noci sa pri tom ale spať nedá. Keď zavrem v kúpelni dvere, je to v pohode aj v noci, už to takto šľapalo aj v noci a spali sme jedna báseň
Odvlhčovač je skvelá vec, nikdy doteraz som neoľutoval ich kúpu. Akurát dnes, keby som sa mal rozhodovať nad kúpou, určite by som šiel už len do kúpy vykonnejšieho odvlhčovača / v mojom prípade Desa DH-721 /. Na prvom mieste by som ale rozhodne odporučoval rodičom pravidelne a regulované vetranie / ušetria na elektrickej energii pri pustenom odvlhčovači
/. Na druhom mieste, keď je vlhkosť aj vonku nad 70%, v pohode situáciu zláda dobrý odvlhčovač. Čím väčšia miestnosť, tým je vykonnejší odvlhčovač viac potrebnejší, ak nechceš čakať príliš dlho, kým vlhkosť poklesne.