Zavrieť

Porady

účtovanie príjmu stravných lístkov

Prosím poraďte!
Chcela by som Vás poprosiť o radu pri účtovanií príjmu stravných lístkov v pohostinstve a tiež účtovanie vratných obalov.Tiež by som potrebovala radu pri účtovaní minerálky podávanej k obedu . ďakujem
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    alušik je offline (nepripojený) alušik

    alušik
    Predpokladám, že ide o podvojné účtovníctvo. Robím jednu reštauráciu a tam to robím takto - tržbu celú príjmem na 211/6xx,343,pretože registračná pokladňa mi nerozdeľuje tržby podľa toho, ako sú platené - lístky, platba kartou, hotovosť. Mám to všetko v kope, tak som nevedela nájsť iný systém. Malo by Ti to ale vlastne na konci dňa sedieť - hotovosť+stravenky=prijatá tržba. Ak to vieš priebežne, tak by som účtovala stravenky potom priamo na účet 213 ako ceninu. Ja zase túto informáciu nemám, keďže to robím externe a majitelia firmy asi veľmi nemajú záujem. Riadim sa teda heslom - pomôž si, ako vieš. Urobím to teda tak, že raz za mesiac si vyhodím zoznam vyšlých faktúr - lebo cez ne účtujem vrátenie straveniek jednotlivým stravovacím spoločnostiam a na základe tohto zoznamu si zaúčtujem poníženie pokladne 211. Ak by som mala prehľad o tom, koľko mám mať na účte cenín, tak by som ponižovala priamo účet 213. Myslím pri tom výdaji stravných lístkov, keď ich vraciaš spoločnostiam.

    Čo sa týka vratných obalov, bolo tu už viac diskusií - skús hľadať. Ja osobne ich účtujem cez 112, nie cez 315, nakoľko viem, že nejaká inventúra 315 podľa jednotlivých dodavateľov vratných obalov by sa asi robila dost zložito a hlavne - obaly nemusis vratit tomu, kto Ti ich predal. Prijemca moze byt uplne iny. Rovnako si neviem predstavit odpisovanie 315 v pripade, ze sa tieto vratne obaly poškodia. To je moj nazor.

    Co sa tyka mineralky, osobne by som ju davala normalne na 132 a potom pri vydaji vyskladnovala s odovodnenim napr. ze jej cenu mate zakalkulovanu v cene jedla. V tom pripade ju vlastne nedavas zadarmo. Ale neviem, ci je to spravne.

    26miro je offline (nepripojený) 26miro

    26miro
    Alusik chcem sa Ti poďakovať za radu ohľadom účtovania stravných lístkov. Dík Miro 26

    ilona je offline (nepripojený) ilona

    ilona
    Alušik,ja učtujem stravenky tiež tak,ako ty,len sa ťa chcem opýtať ako to potom riešiš zo stravovacími spoločnostiami.Ja na tieto stravenky vystavím fa. a zašlem ich poštou spoločnosti.Samozrejme,že tieto spoločnosti žiadajú aby fa.bola vystavená s DPH a tým pádom keď ja zaučtujem f.,mám 2 x DPH.Takže mne ani jeden mesiac nesedí odvod DPH s páskami z reg.pokladníc.Na začiatku sme to prerokovali aj s DU,ktorý nám vydal na toto povolenie,len teraz po 10 rokoch pri kontrole mi mali k tomu výhrady,aby som si hľadala nejaký iný systém,že je to pre nich neprehľadné,lebo takáto kontrola im zaberie veľa času. Takže sa pokúšam zistiť ako to robia inde.Ďakujem.

    účtovanie príjmu stravných lístkov

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.