Zavrieť

Porady

Môžu predávať moje doma pečené zákusky,torty,alebo aj oblozené chlebíčky v kaviarni?

Dobrý deň. Ja by som mala dve otázky.
1.S deťmi chodím do jednej detskej kaviarni ,kedže vedia že pečiem doma torty , sa ma opýtali či by som im občas nemohla donies svoje zákusky,torty,oblozené chlebíčky ktoré by oni potom predávali. Dá sa to vôbec? Ako by to oni zdokladovali?
2.Keď si otvorím vlastnú kaviareň,môžem tam potom predávať svoje výrobky(torty,zákusky,sendviče) ktoré robím doma?
Som inak nezamestnaná.
Ďakujem za odpovede.
andica
taiko aj mna to velmi zaujima, posuvam
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Peggynka je offline (nepripojený) Peggynka

    mám svoj svet Peggynka
    Zdá sa mi,že si všetci koledujete o riadny prúser.Detská kaviareń si toto dovolí ?! Predávať zákusky bez kontroly výroby? Môže sa stať,že niekto bude sedieť za všeobecné ohrozenie.Ani vo vlastnej kaviarni nemôžeš predávať výrobky,ktoré nie sú pod hygienickou kontrolou.Na toto sú tak náročné podmienky, napr. potrebuješ chladničku na hotové výrobky,ďalšiu na polotovary (krémy atď.) a ďalšiu na suroviny.Špeciálne požiadavky na pracovné dosky,skladovacie priestory,umývanie riadu,zvlášť umývadlo na ruky vrátane dezinfekcie atď.Rýchlo na to zabudnite,všetci.

    Hlasovalo 6 pouzivatelov

    Užitočné (5)
    kopretinka, blavaciko, Almazia, profesional, misoft
    Nevhodné (1)
    4
    15 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    taiko eeeej zadrz kone!! sak sa preto pyta, lebo chce vediet ako to je
    Peggynka Ona sa pýta...ale prevádzkovatelia detskej kaviarne(?) sa pýtali jej,či by mohla občas doniesť (viem čítať?).Oni sú toho schopní ! A o toto tu ide !
    Lusssy ale asi je dost uvedomela na to aby nedoniesla
    misoft Peggy - ale to bude ICH problém, nie jej!
    Lusssy vsak to nikto neprevadzkuje! otazka bola zadana kvoli tomu aby sa dotycna osoba do nejakej slamastiky nenamocila a bolo vsetko v sulade s legislativou!
    kukučka zlaté moje detstvo - mimo témy
    Katy a R terazky ani jablká z vlastnej záhradky nemôžeš doniesť do škôlky pre deti ! tiež mimotémy!
    kopretinka VEĽKÉ UŽITOČNÉ za toto Peggynke,,,,,,všetci si to predstavujú ako Hurvínek válku...
    blavaciko Absolútny súhlas toto... je iné, keď si maminka doma napečie pre vlastné deti a známych... ale keď v prevádzke (ešte k tomu "detskej") chcú predávať takéto koláče z domácich kuchýň? viac by som tam nevkročil....
    kukučka Legalizácia podnikania s kopou byrokracie je jedna vec a pečenie doma vec druhá. Nemám rada vulgárnosť na Porade, ale teba sa opýtam: čo si myslíš, že má andica doma nas@ané???
    Peggynka Preboha,to nie,ale možno ti neušli informácie z médií,kedy napr. dostali všetci svadobčania salmonelózu z domácich zákuskov.Preto sa napr. musia odkladať vzorky jedál pre kontrolu všade tam,kde sa varí.A napr. salmonelu najhoršie zvládajú deti a starí ľudia.Myslíš,že zdravotný preukaz a kontrola hygieny je byrokracia?
    blavaciko kto povedal, že neporiadok je prípad zrovna andicin? Nikto tu netvrdí, že žije ako v chlieve. Keďže túto otázku položila, zrejme je ona práve opačným prípadom a má peknú domácnosť. Nikto nikoho neurážal Ale kaviareň, kde pýtajú od ľudí domáce zákusky? Ta to už kde sme? Začne to dvoma-troma plechmi, nakoniec bude vypekať pre 4-5 podobných kaviarničiek, dohromady 8-10 plechov denne a to v malej, domácej kuchyni, popri bežnom varení a staraní sa o deti a domácnosť nezvládne v čistote ani tá najlepšia gazdinka.

    Byrokracia je vec jedna, zdravie a hygiena, vec druhá. Ver mi, že zrovna legislatívne požiadavky na hygienu sú odôvoditeľné a dokonca aj celkom ľahko splniteľné.
    kukučka reagovala som na "viac by som tam nevkročil"
    ja viem, že to myslíš dobre, ale salmonelóza je ako hromadná havária, stáva sa, hoci vodiči majú papiere v poriadku...ale už budem dobrá, dám vám pokoj
    Peggynka Ešte jedna poznámka:na to,aby v tomto mohla podnikať je potrebná v zmysle zákona odborná spôsobilosť.A tá je aj o tom,že nielen ovláda pečenie (to vie väčšina dobrých gazdiniek),ale hlavne má vzdelanie v hygienických predpisoch,lebo toto sa na školách vyučuje.Je možnosť absolvovať školenie a dostane o tom certifikát.Takto sa na to treba pozerať.
    mareko Doplním: kamoška, super pekárka, tortárka atď., si ku vysokoškolskému vzdelaniu musela dorobiť "učňovku" , aby mohla piecť aj pre iných. To iba tak v skratke. A platí to aj po štyroch rokoch od zadania otázky
      zbaliť

    Danielle369 je offline (nepripojený) Danielle369

    Danielle369
    Tu máš odpoved z hygieny na zriadenie cukrárskej prevádzky, ináč je to remeselná činnosť,
    http://msponline.sk/content/odpoved-...ovych-vyrobkov

    ludmila4 je offline (nepripojený) ludmila4

    ludmila4
    Ja si nemyslím, že to nie je až taká hlúpa otázka.
    Ja mám skúsenosť ako to vyzerá v praxi. Každú sobotu chodím na trh - to čomu sa hovorí predaj z dvora, ľudia tam predávajú domáce ovocie, zeleninu, kvety a popri tom tam babičky predávajú aj domáce praclíky, oplatky, trubičky, kyslú kapustu, zavárané a konzervované produkty. Možno by nemali, ale ja si to rada kupim. A chodia tam aj policajti /a možno tam nakupujú aj pani z hygieny a daňového úradu.

    Sama rozmýšľam, či by som tam mohla niekedy predávať svoje sušené bylinky, levandule aj ručné šité srdiečka plnené levanduľou /tam je zas pridaná nejaká hodnota navyše/.
    Ja mám rada domáce produkty, hand made a jednoduché veci.

    jslancik je offline (nepripojený) jslancik

    bez servítky jslancik
    vopred ďakujem za mínuská...

    presne, ako sa tu väčšinou píše, robiť to oficiálne je priam nemožné alebo veeľmi nákladné. Ale myslíte si, že sa to nerobí? Podľa niekoho by nemohla manželka upiecť koláč a dať ho jesť susedovým deťom, keď sú na návšteve. Lebo si koleduje o všeobecné ohrozenie... Niktorá z vás nepiekla pre známych koláče, torty a pod? Že veľký rozdiel medzi známymi a "neznámymi DEŤMI"? Je to o prístupe. A o udržaní si klientov.

    otázka č. dva. myslíte si, že tí, čo môžu oficiálne vyrábať napr. zákusky, ich vyrábajú za lepších podmienok ako ostatní? Poviem vám, ako to je... kontrola sa ohlási pár dní vopred. za tie dni sa nonstop upratuje a vychytávajú nedostatky z predošlej kontroly. Aby to bolo naoko v poriadku. Alebo možnosť č. dva - drobná pozornosť pre kontrolórky, aby v určitej chvíli pozerali inde. Takýchto postupov sa zastávate? O čo sú takéto výrobky lepšie ako tie, ktoré robí maminka na materskej vo vlastnej čistej kuchyni? Z doma dostupných surovín - tzn. nie z vo veľkom vyrábanej chémie, ako to funguje v oficiálnych prevádzkach (hlavne kvôli cene).
    Naposledy upravil jslancik : 22.01.14 at 06:35
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    kopretinka všetci vieme,ako to funguje.Ak si zadávateľka alebo majiteľ prevádzky koleduje o riadny prúser,tak nech sa páči-to je ohrozenie verejného zdravia.Doporučujem hlavne v mesiacoch,keď je teplo,salmonela ťa poteší.....to potom budú iné fofry.... A ak píšeš o tej mínuske,tak si potom isto sám uvedomuješ,čo píšeš.A ani to nie je rada,ale komentár.
    stormcatcher ...mimo témy...
    ...zákon je zákon, aj pritrúbli zákon je zákon ktorý treba dodržiavať.........len tak mimochodom pomer /malé problémy, veľké problémy alebo otrava stravou/ domáca výroba stravy a stravy v stravovacom zariadení je 1:200. A tá salmonela na 90% vzniká v stravovacích zariadeniach s prísnymi hygienickými predpismi.
    Peggynka jslancik Zažila som.Prišli dve 150kg baryšne a keď nič nenašli,vzali ster z kľučky.Za to,že si niekto neumyje ruky pred jedlom už fakt nemôžem byť zodpovedná-takéto vyjadrenie som dala.Dali mi pokutu a potom som sa dozvedela,že kolegyňa (striedačka) ich nabalila zákuskami a chodili jej tam ako na klavír.Raz som ich vymákla,ako vošli do dverí a keď videli,že robím ja,otočili sa na päte a odišli.Všetko je to o ľuďoch a zodpovednosti.
    Mimochodom,nikdy sa kontrola neohlasovala dopredu,bola to prepadovka.
    bettylou Jak keby veľkým oficiálnym firmám sa to nikdaj nestalo. komu nie je zhora dané - v apatieke nekúpi, na margo tých prúserov..
      zbaliť
    andica ďakujem
    bettylou truph to vysvetlí... týý ...brďo to už iný level debilizácie a buzerácie
    andica ďakujem

    Lusssy je offline (nepripojený) Lusssy

    Lusssy
    pokiaľ mne je známe, tak do 500€/osoba/rok môže človek predať tovar "z dvora", tzn. z vlastnej produkcie bez toho aby musel podnikať a platiť dane... či sa jedná aj o vyrábané produkty z polotovarov som si nie istá... ak to chcete vážnejšie a pravidelne tak by som odporúčala založiť si živnosť ale bez toho aby ste mali vyčlenenú v dome jednu miestnosť ako prevádzkareň-výrobňu, ktorá bude schválená hygienou to nepôjde
    kopretinka z dvora nie sú zákusky.........z dvora je mlieko,vajcia,zelenina......
    bettylou neviem či s tou živnosťou pri objeme predaja napr. 505,- eur by som na bubon nevyšla..

    misoft je offline (nepripojený) misoft

    misoft
    Začnem druhou časťou otázky.
    Na otvorenie kaviarne by si potrebovala mať aspoň živnosť. Plus od samosprávy povolenie na prevádzkovanie + od hygieny + daňováci. Mohla by si tam predávať svoje výrobky (ak by to bolo v tej živnosti), alebo ďalšia živnosť na výrobu potravinárskych výrobkov. Skrátka - kopa vybavovačiek, papierov.......
    Prvá časť otázky - mohli, ale museli by zdokladovať, ako k tomu prišli. Takže by si sa musela opäť registrovať u daňovákov, pretože by to istotne bol iný príjem.
    A ako čítam - zákusky, torty, chlebíčky - takže by to asi nebolo raz-dva razy za mesiac, ale pravidelne - a na ÚPSVaR (ako nezamestnaná) by si sa musela odhlásiť - veď by si mala príjem.
    A obe tieto veci obnášajú aj účtovníctvo.

    Viac ti povedia tu lepší odborníci, ja len podľa sedliackeho rozumu radím.....

    No kým som to dopísal, už sa tu odpovede objavili.....
    Lusssy a tak doplnil si to, na čo iní neodpovedali
    andica ďakujem
    Dobrý deň, ak je tu nejaký podnikateľ, pomohli by ste mi keby ste vyplnili tento dotazník ohľadom nástrojov podpory
    https://docs.google.com/forms/d/e/1F...zS51g/viewform
    Toto je k veci:
    https://www.etrend.sk/podnikanie/ake...u-kolacov.html

    Asi aj toto, ale je to len pre platene ucty a nejdem davat 100eur za jeden clanok:
    https://podnikam.webnoviny.sk/podmie...kych-vyrobkov/

    ale ak tam ma niekto ucet tak by ho mohol precitat a dat seba dake kratke zhrnutie, ale to uz je asi utopia

    ​PEACE
    misoft Nuž... k veci. K veci?
    Za tie štyri roky ju to už buď prešlo, alebo to robí so všetkým, čo k tomu potrebuje a v podmienkach, ktoré sú na to potrebné...
    Ctibor Laky Ale pre takych ktory sem dogooglia, im to moze pomoct. Nebudem zakladat duplicitne vlakno, ked tu je to uz celkom vydiskutovane.. ci?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.