Zdravičko
cca 2 mesiace použivam ryzena 9 3900x, Fera silentium 5 chladic , MB ASUS X570 PLUS GAMING
a neviem si dat s jednou vecou rady , klasicky keď som vo Windowse teploty(z cca 35 aj na 72 stupnov vybehnu par krat som si už všimol),frekvencia , voltaž si skače jak chce , spotreba to iste nebol by to problem lenže ten cpu vetrak ktory každých 5-6 sekund vyjde z cca 800 na 1300 otačok a v sekunde zas klesne už ma zlosti , vždy ked pohnem myšou , otvorim novu kartu na windowse a klasicke veci keď robim stale si robí čo chce (teraz idem na 65tdp mode , neviem si predstavit co by robil 105tdp mod) nastavene v biose
našiel som 2 sposoby ktore su celkom funkce a aj sa drzia pekne teploty
1.) vypnutie turbo boost (tu je problem ze po kazdom restartovanie alebo zapnuti pc aj ked ukazuje ze je vypnuty tak neje musim ho zapnut a potom ked ho vypnem uz to funguje) nastavujem to tak ze max cpu davam na 99% v spravci napajania
sem tam to robi aj v tomto rezime ale neje to az take otravne
otazka da sa dajak vyriesit aby to bolo zapnute vzdy a ne len ukazovalo ze to zapnute je a v skutocnosti neje
2.) undervolt procesora
tu som sa trochu hral s ryzen masterom a našiel som celkom schopny kompromis
4.1GHz a 1.15v tu zase mam problem že po restarte PC zase to ide na zakladnej frekvencii, tu uz by to chcelo asi nastavit v biose (bolo to nastavovane len v ryzen masteri) aby to islo navzdy (v tom som sakra zaciatocnik v biose takze za kazdu radu vdaaka) ale ked by som nastavil voltaz a frekvenciu asi bude treba nastavit aj ramky , aktualne idem na D.O.C.P mode v biose 3200mhz (Patriot Viper Steel 2x32GB DDR4 3200Mhz)
Otazka na vás čo je pre CPU z hladiska dlhodobeho pouzivanie lepsie , na zaklade sa neda uz nezvladam to neustale VRR vetraku hore a dole

neda sa to pocuvat fakt
VEĽKA VĎAKAAA za každu radu
nikdy som taky problem s CPU nemal , neviem ale už zacinam ľutovať ze som ho kupil asi
frekvencia 4.1ghz na pevno bez menenia
Normalne procak ide od frekvencie 3.8ghz az 4.6 ghz
a volťáci zrazu nie ?
nie že by sa dal skúmať komp,,,
prehrievanie - čo ti beží na pozadí
Ale ja sa uplne daco ine pytam ze ci nevadi cpu z dlhodobeho hladiska ist na pevnej frekvencii a pevnej voltazi (4.1ghz a 1.15v)