Zavrieť

Porady

Piškóta ktora vyskočí a pri chladnuti klesne

Prosím o radu čo robím zle.
Pri pečení piškóty cesto pekne vyskočí a keď ho vyberiem z rury pri chladnuti klesne, vôbec nie je nadýchaný.
Prípadne prosím o odskúšaný recept.
Dakujem
Dáša_ aký používaš recept a ako postupuješ?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Oliwa je offline (nepripojený) Oliwa

    Oliwa
    Odskúšaný recept - bez váženia, bez vody, oleja, prášku do pečiva, v jednej nádobe. Úplne najjednoduchší a pečiem tak piškótové cesto xy rokov, všetkého rovnako, takže napr. do bežnej tortovej formy potrebujeme:
    Suroviny:
    6 vajec
    6 lyžíc kryštálového cukru (môže byť aj menej)
    6 lyžíc polohrubej múky (ak na roládu, tak hladkej - lepšie sa stočí).
    Postup:
    V nádobe vyšľaháme 6 bielkov (pred šľahaním môžme pridať štipku soli).
    Keď je sneh hustý, pridáme 6 polievkových lyžíc kryštálového cukru (nie kopcom).
    Do vyšľahaného snehu s cukrom pridáme postupne 6 žĺtok - znížime rýchlosť šľahania.
    Nakoniec postupne pridávame 6 lyžíc múky (mierne šľahanie-vmiešanie). Cesto je OK, ak v ňom po urobení ryhy zostane "cestička". Ak nezostane, treba pridať ešte múku.
    Vylejeme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej alebo silikónovej alebo papierom na pečenie vystlanej formy/plechu a pečieme na 180/200 stupňov C (ja pečiem vždy na 200 C), kým nezacítime jeho vôňu. Potom si ho už sledujeme (dĺžka pečenia závisí od hrúbky cesta a typu/vlastností rúry). Rúru počas pečenia zásadne neotvárame, lebo cesto spľasne. Keď má zlatistú farbu a vyzerá, že je upečené, pichneme špáradlom do cesta na niekoľkých miestach. Ak nie je špáradlo suché a sú na ňom kúsky mokrého cesta, rúru rýchlo zavrieme, aby sa dopieklo.
    Čo sa týka veľkosti vajec a lyžíc, chce to trošku praxe. Treba odskúšať. Ale v princípe to funguje takto. Kolegyňa sa sťažovala, že sa jej roky nedarí upiecť dobré piškótové cesto. Odkedy ho začala robiť podľa tohto receptu, už sa nesťažuje... Naozaj to jednoduchšie už nejde a nedá sa na tom nič pokaziť. Ja som to v detstve videla robiť takto u nás doma a ešte nikdy sa nestalo, aby sa mi piškótové cesto nepodarilo. Tak držím palce!
    Naposledy upravil Oliwa : 31.07.23 at 11:06

    Hlasovalo 5 pouzivatelov

    Užitočné (5)
    Ala, babka - ježibabka, pavol54, babi2, bodliak
    5

    Chobot je teraz online Chobot

    Chobot
    Ale veď to je normálne, že piškótové cesto pri pečení sa nafúkne a na konci pečenia a pri chladnutí klesne. Nikdy ti nezostane tak nafúknúté, ako ho vidíš v trúbe.

    Do cesta treba pridať prášok do pečiva.

    pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

    pavol54
    Pokiaľ si dobre pamätám, tak mama zvykla tesne pred upečením(na radu nejakej cukrárky) prepichať napríklad ihlicou na štrikovanie(aby para postupne odišla)

    Piškóta ktora vyskočí a pri chladnuti klesne

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.