Píšem o radu za mojich bezradných priateľov. V bytovom panelákovom dome dostali nového suseda, ktorý sa pustil do prerábky, čo im spôsobovalo okrem občasného vytopenia aj iné problémy. Jedná sa o byt nad nimi. Asi typ arogantného inžinierika, podnikateľa v stavebníctve nemusím popisovať. Jednoducho s ním žiadna rozumné reč neprichádza do úvahy. Z nemalého množstva písomností s úradmi sa zameriam iba na najdôležitejšie.
Nájomník požiadal o povolenie správcu, ale ten mu taxatívne vymenoval, čo nepovoľuje. Výrez otvoru do panelu, zmenu dipozície bytu (zámenu kuchyne a obývačky a umiestnenie klimatizačnej jednotky na fasádu domu. Napriek tomu začal s prerábkou a následne dostal „urýchlené“ povolenie od stav. úradu na vyrezanie otvoru v stene v dĺžke 2 m, žiaľ druhý rozmer určený nie je, tak asi sa jedná o výšku až do stropu. Po ďalších vytápaniach a bez možnosti zasvietiť v kúpeľni jedným z vypínačov, nakoľko by došlo ku skratu a vyhodilo by istič sa opakovane sťažovali. Po námietke na úrad stavebnej inšpekcie im bolo oznámené, že došlo k porušeniu stavebného zákona a ďalej sa bude pokračovať v konaní o dodatočnom povolení stavby. Majiteľ prerábaného bytu dostal 200 eurovú pokutu a začal sa rozčuľovať na susedov pod nimi, že mu robia iba problémy.
Zaujíma ma, čo môže majiteľ bytu pod ním urobiť, okrem sťažnosti a riešení škody cez poisťovňu, odkiaľ tiež dostal neuspokojivú odpoveď a poisťovňa žiada poškodeného uviesť, kto uvedené práce u suseda robil, čo mi tiež pripadá scestné. Majitelia spodného bytu vraj nie sú účastníkmi stavebného konania a tak nemajú možnosť žiadať k nahliadnutiu dokumentáciu rekonštrukcie. O čo a koho môžu vlastne požiadať? Dodatočne zistili, že majiteľ nad nimi premiestnil kuchyňu, čím vlastne zmenil miesta rozvodu vody, plynu a miesto odpadu. Kto má k rekonštrukcii, týkajúcej sa premiesnenia kechyne dať povolenie? Môžu vyžadovať aby dal byt do pôvodného stavu? Asi veľa otázok, ale už som prešla niekoľko stránok, dokonca aj právnici sa vyjadrujú k dodatočnému povoleniu už urobenej rekonštrukcie rozdielne.
Dúfam,. že sa nájde niekto, kto bude vedieť aspoň čiastočne reagovať. Vopred ďakujem.