Zavrieť

Porady

Provizia za stravne listky..danova a nedanova

Pekny vecer dnes a pekne rano zajtra,

aky je vas nazor na uctovanie provizie, doprvneho a pod. za nakup "gastrolistkov"? Presviedca ma terajsia uceni, ze aj ieto naklad na obstaranie resp. kupu straveniek mame delit na 55% a 45% teda do
danovych nakladov zauctovat iba 55% z ceny provizie, dopravneho
a zvysok su nedanove naklady. Ja s tymto postupom nesuhlasim.....
Co vy na to?

dakujem za vase nazory
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    gokko je offline (nepripojený) gokko

    gokko
    Províziu a dopravné dávam celé, bez DPH na MD 518/321 D - služby. Žiadne delenie. Lístky účtujem na MD 213/321 D a k deleniu na 55% a 45% dochádza až pri spotrebe lístkov- teda po pridelení zamestnancom.

    sylkra je offline (nepripojený) sylkra

    sylkra
    Dakujem za reakciu........nemam na mysli delenie stravnych listkov, tam je to jasne, ale o delenie na uznatelne a neuznatelne naklady suvisiace s kupou stravnych listkov, teda to co takmer vsetci davame na 518. Vraj ma vyjadrenie od auditora z velkej spol., ze aj tieto naklady sa maju delit??? Ja osobne to povazujem za nezmysel.........

    andrej_rv je offline (nepripojený) andrej_rv

    andrej_rv
    sylkra
    Vraj ma vyjadrenie od auditora z velkej spol., ze aj tieto naklady sa maju delit??? ......
    Podľa mňa v tomto prípade audítor uvažuje zrejme v iných intenciách, ako je oficiálny výklad MF SR, aj keď trošku staršieho dáta. K uvedenej problematike MF SR vydalo vo FS 12/1999 pod číslom 8 951/1999-72 Oznámenie MF SR k zahŕňaniu provízie, ktorá priamo súvisí so zabezpečením stravovania prostredníctvom sprostredkovateľa do výdavkov (nákladov) podľa zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov, na konci ktorého sa výslovne uvádza:
    Zaplatená suma provízie, ktorá priamo súvisí so zabezpečením stravovania prostredníctvom sprostredkovateľa nie je limitovaná a je celá výdavkom (nákladom) vynaloženým na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie zdaniteľných príjmov podľa § 24 zákona o daniach z príjmov.

    arven je offline (nepripojený) arven

    arven
    Zdravím múdre hlavičky na Porade, rada by som sa na niečo ohľadne tej sprostredkovateľskej provízie chcela opýtať, lebo zatiaľ som to nikde nenašla a ani sa to tu nikde neuvádza. Dočítala som sa, že keď si podnikateľ SZČO platca DPH pre seba kúpi stravne lístky (ide o gastro lístky bez DPH) zaplatí k nim tú províziu ( na faktúre je uvedené, že manipilačný poplatok 5% + DPH.) Poplatok si uplatní v prevádzkovej réžií a DPH si uplatní celú na vstupe. Potiaľ mi je to jasné. Ide o to, že keď si tie lístky podnikateľ následne vezme a zaúčtuje ich spotrebu 55% do VOZD a 45% do VNOZD zo sumy 89 Sk, vraj má aj z toho poplatku odviesť DPH na výstupe. Napr. v danom mesiaci spotrebuje napr. 10 lístkov t.j. 890 Sk z toho - 5% = 44,50 a DPH na výstupe = 8,45 Sk?
    Je to správne? Pretože pri zamestnacoch to neplatí. Zamestnanci zaplatia len za ten stravný lístok tých 45% a žiadnu DPH. Prosím o radu, kto viete? Ďakujem veľmi pekne.

    Zoltán Kovács je offline (nepripojený) Zoltán Kovács

    človek, príliš dôverčivý, a niekedy aj idealista, ktorý verí v dobro človeka ...viac Zoltán Kovács
    arven
    Zdravím múdre hlavičky na Porade, rada by som sa na niečo ohľadne tej sprostredkovateľskej provízie chcela opýtať, lebo zatiaľ som to nikde nenašla a ani sa to tu nikde neuvádza. Dočítala som sa, že keď si podnikateľ SZČO platca DPH pre seba kúpi stravne lístky (ide o gastro lístky bez DPH) zaplatí k nim tú províziu ( na faktúre je uvedené, že manipilačný poplatok 5% + DPH.) Poplatok si uplatní v prevádzkovej réžií a DPH si uplatní celú na vstupe. Potiaľ mi je to jasné. Ide o to, že keď si tie lístky podnikateľ následne vezme a zaúčtuje ich spotrebu 55% do VOZD a 45% do VNOZD zo sumy 89 Sk, vraj má aj z toho poplatku odviesť DPH na výstupe. Napr. v danom mesiaci spotrebuje napr. 10 lístkov t.j. 890 Sk z toho - 5% = 44,50 a DPH na výstupe = 8,45 Sk?
    Je to správne? Pretože pri zamestnacoch to neplatí. Zamestnanci zaplatia len za ten stravný lístok tých 45% a žiadnu DPH. Prosím o radu, kto viete? Ďakujem veľmi pekne.
    Ak SZČO si vezme stravné lístky žiadne dph sa z toho neodvádza. Postupuješ rovnako ako u zamestnancov.

    renča1 je offline (nepripojený) renča1

    :-D renča1
    andrej_rv
    Podľa mňa v tomto prípade audítor uvažuje zrejme v iných intenciách, ako je oficiálny výklad MF SR, aj keď trošku staršieho dáta. K uvedenej problematike MF SR vydalo vo FS 12/1999 pod číslom 8 951/1999-72 Oznámenie MF SR k zahŕňaniu provízie, ktorá priamo súvisí so zabezpečením stravovania prostredníctvom sprostredkovateľa do výdavkov (nákladov) podľa zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov, na konci ktorého sa výslovne uvádza:
    Zaplatená suma provízie, ktorá priamo súvisí so zabezpečením stravovania prostredníctvom sprostredkovateľa nie je limitovaná a je celá výdavkom (nákladom) vynaloženým na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie zdaniteľných príjmov podľa § 24 zákona o daniach z príjmov.
    Andy, asi si mal na mysli § 19 , že?

    skaspa je offline (nepripojený) skaspa

    skaspa
    renča1
    Andy, asi si mal na mysli § 19 , že?
    no on citoval ešte podľa zákona 286/1992 a tam boli daňové výdavky v § 24

    arven je offline (nepripojený) arven

    arven
    Veľmi pekne ďakujem, aj ja som to tak doteraz vedela, lenže som si objednala z firmy Verlag Dashofer e-mailom kurz jednoduchého účtovníctva a tam rozoberajú
    aj účtovanie stravných lístkov a je tam uvedené, že "v prípade podnikateľa je služba sprostredkovania použitá na jeho osobnú spotrebu (spotrebu platiteľa DPH), preto je povinný vysporiadať daň zo základu dane (z celej hodnoty prijatej služby sprostredkovania) a príklad, kde 19% odvedie v daňovom priznaní - daňová povinnosť. A to ma vyviedlo z rovnováhy, pretože som o tom doteraz nevedela a neviem, kto má teraz pravdu. Dúfam, že je to len nejaký omyl zo strany Verlagu.
    Ešte raz vďaka.

    renča1 je offline (nepripojený) renča1

    :-D renča1
    arven
    Zdravím múdre hlavičky na Porade, rada by som sa na niečo ohľadne tej sprostredkovateľskej provízie chcela opýtať, lebo zatiaľ som to nikde nenašla a ani sa to tu nikde neuvádza. Dočítala som sa, že keď si podnikateľ SZČO platca DPH pre seba kúpi stravne lístky (ide o gastro lístky bez DPH) zaplatí k nim tú províziu ( na faktúre je uvedené, že manipilačný poplatok 5% + DPH.) Poplatok si uplatní v prevádzkovej réžií a DPH si uplatní celú na vstupe. Potiaľ mi je to jasné. Ide o to, že keď si tie lístky podnikateľ následne vezme a zaúčtuje ich spotrebu 55% do VOZD a 45% do VNOZD zo sumy 89 Sk, vraj má aj z toho poplatku odviesť DPH na výstupe. Napr. v danom mesiaci spotrebuje napr. 10 lístkov t.j. 890 Sk z toho - 5% = 44,50 a DPH na výstupe = 8,45 Sk?
    Je to správne? Pretože pri zamestnacoch to neplatí. Zamestnanci zaplatia len za ten stravný lístok tých 45% a žiadnu DPH. Prosím o radu, kto viete? Ďakujem veľmi pekne.
    Aj ja som to čítala. Myslím, že to bolo Verlag Dashofer r.2006. No nemôžem si teraz spomenúť za ktorý mesiac to bolo a tiež ma to dosť prekvapilo a zaskočilo.

    renča1 je offline (nepripojený) renča1

    :-D renča1
    skaspa
    no on citoval ešte podľa zákona 286/1992 a tam boli daňové výdavky v § 24
    Aha, tak nič teda. Nevšimla som si zákon 286/1992.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.