Zavrieť

Porady

Vatikánsky chlieb

Podstatné, že zatiaľ to viem... Ale zajtra už možno bude inak. ...viac
Pridávam túto tému, nakoľko hoci som už dospelá, dnes som prvý krát v živote jedla túto dobrotu. Dcéra dostala 1/4 cesta do daru na pečenie tohoto koláča, a skúsila to upiecť. Aj keď je tam cukor, bez toho sa to nedá upiecť, môžu po kúsku aj diabetici. Tento koláč sa má vraj piecť len raz za život, tak som vyhlásila v rodine, že ak sa dožijem v zdraví budúcich vianoc a dostanem do daru kúsok cesta, určite ho ešte upečiem. Je to netradičné jedlo, tak ak by mal niekto záujem, prikladám recept.

Len neviem, kde získať 1/4 cesta, ja by som odporúčala si ju vyrobiť doma až po šiesty deň.


Vatikánsky chlieb.

Darovanú hmotu dáme do misy z umelej hmoty ( kysky) a miešame drevenou vareškou. Do hmoty pridávame :
1. deň : 2,5 dl kryšt.cukru
2. deň : 2,5 dl mlieka
3. deň : 2,5 dl polohrubej múky
4. deň : počas dňa 3 x dobre premiešať
5. deň : 2,5 dl mlieka, 2,5 dl kryšt.cukru, 2,5 dl polohrubej múky
6. deň : dobre premiešať. Rozdeliť na 4 časti, 3 darujeme človeku, ktorý to skutočne upečie
7. deň : do svojho dielu pridáme 2,5 dl polohrubej múky, 3 vajcia, 1KL prášku do pečiva,
1,5 dl oleja, trošku mletej škorice, 10 dag hrozienok, 5 dag strúhanej čokolády, hrsť posekaných orechov, 1 vanilínový cukor, 1 KL sódy bicarbóny, štipku soli.
Dobre premiešame a dáme piecť na vymastený a vysypaný plech, alebo do bábovkovej formy.
Tento chlieb prinesie požehannie pre celú rodinu, tomu, kto ho pečie sa splní jedno želanie. Chlieb má piecť každý len raz za život a je sa len v rodine, neponúka sa ním návšteva.
Usporiadat
Eulalia Eulalia

Eulalia je offline (nepripojený) Eulalia

Ale každopádne je to dobrota. Už som to raz piekla, asi pred 2-3 rokmi a bolo to super. Zdá sa mi, že skutočne ten správny základ je v tej už niekoľkokrát nakvasenej štvrťke, ktorú dostanete.

P.S. A tá povera a ten názov má asi základ v tom, že človek by sa mal o kúsok dobra vždy podeliť aj s ostatnými. Ale to je len môj názor.
Naposledy upravil Eulalia : 29.12.07 at 04:46 Dôvod: doplnenie
0 0
Gabi03 Gabi03

Gabi03 je offline (nepripojený) Gabi03

Obnovujem tému, lebo som dostala štvrťku tejto masy.

No mám dve otázky:
1. mám ukladať do chladničky tú masu, alebo môže byť voľne pri izbovej teplote?
2. Hovoríte, že ten správny šmrnc tomu dáva tá prvá 1/4, ktorá je nakvasená. Ale ako môže byť nakvasená, keď tam žiaden kvások nejde? Žeby od toho mlieka, ktoré nie je v chladničke?
0 0
babi2 babi2

babi2 je offline (nepripojený) babi2

Gabi03 Pozri príspevok
Obnovujem tému, lebo som dostala štvrťku tejto masy.

No mám dve otázky:
1. mám ukladať do chladničky tú masu, alebo môže byť voľne pri izbovej teplote?
2. Hovoríte, že ten správny šmrnc tomu dáva tá prvá 1/4, ktorá je nakvasená. Ale ako môže byť nakvasená, keď tam žiaden kvások nejde? Žeby od toho mlieka, ktoré nie je v chladničke?
Ja si pamätám, keď som to robila dávno možno aj 4 roky dozadu, tak som to mala v chladničke
0 0
Ardi Ardi

Ardi je offline (nepripojený) Ardi

Netreba ju ukladať do chladničky. Kľudne ju nechaj pri izbovej teplote.
0 0
daria29 daria29

daria29 je offline (nepripojený) daria29

ja som to tiež robila asi pred 3 týždn,bolo to veľmi dobré.mala som to na stole,ma to byt v izbovej teplote.kvasí tam cukor,je hotam dosť.
0 0
viktorviktor viktorviktor

viktorviktor je offline (nepripojený) viktorviktor

- aby si pochutil aj poverčivý

Novoročný chlieb
- 3 dl hladkej múky, 0,7 dl polohrubej múky, 2 lyžice (kopcom) kryšt.cukru , štipku mletej škorice, 10 dkg hrozienok, 5 dkg strúhanej čokolády, 7 jadier orechov - posekaných, 1 vanilkový cukor, 1 kl sody bicarbony zaliať octom v polievkovej alebo 1 kl prášku do pečiva, dobre premiešať, pridať 3 vajcia (keď nie sú vajcia, pridať na zafarbenie tretinu čajovej lyžičky kurkumy) , 4-5 lyžíc oleja, -1,2 dl mlieka,
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

viktorviktor Pozri príspevok
- aby si pochutil aj poverčivý

Novoročný chlieb
- 3 dl hladkej múky, 0,7 dl polohrubej múky, 2 lyžice (kopcom) kryšt.cukru , štipku mletej škorice, 10 dkg hrozienok, 5 dkg strúhanej čokolády, 7 jadier orechov - posekaných, 1 vanilkový cukor, 1 kl sody bicarbony zaliať octom v polievkovej alebo 1 kl prášku do pečiva, dobre premiešať, pridať 3 vajcia (keď nie sú vajcia, pridať na zafarbenie tretinu čajovej lyžičky kurkumy) , 4-5 lyžíc oleja, -1,2 dl mlieka,
hm,naozaj zvlastny recept-vajcia su len na prifarbenie?osobne davam prednost receptom bez vajec,ale pri peceni si to neviem dost dobre predstavit-ako to spolu drzi?nahradit vajce kurkumou je pre mna ako ked mi chuti napr.rezen,tak si dam spenat......dokonca su tam tie vajcia 3.ked ich tam nedam,iste nebude cosi v poriadku.

okrem toho nerozumiem vete:

1 kl sody bicarb.zaliat octom v polievkovej alebo 1 kl prasku do peciva.....je to akesi bez ladu a skladu-mozes ten recept upresnit?
alebo je prave v tych nezmysloch myslena ta povercivost?uz som poskusala dost receptov ale myslim ze takyto sialeny som este nemala....
0 0
viktorviktor viktorviktor

viktorviktor je offline (nepripojený) viktorviktor

osky Pozri príspevok
.......

okrem toho nerozumiem vete:

1 kl sody bicarb.zaliat octom v polievkovej alebo 1 kl prasku do peciva.....je to akesi bez ladu a skladu-mozes ten recept upresnit?
alebo je prave v tych nezmysloch myslena ta povercivost?uz som poskusala dost receptov ale myslim ze takyto sialeny som este nemala....
- keď zaleješ sódu bicarbonu octom a necháš "speniť" získaš prášok do pečiva, taký istý ako od otkera
- robím podobný chlieb ako vatikánsky s názvom novoročný, len tam nie je čokoláda, škorica a orechy, miesto mlieka dám niekedy vodu ale je to poznať, napriek tomu je dobrý, vajcia sa bežne do chleba nedávajú, keď ich tam nedáš nič sa nestane len chlieb "bábovka" bude biely: Kurkuma sa používa na farbenie potravín, je bez chuti a zápachu. Skús ju dať do ryže, alebo aj šišiek, všetko bude pekne žltučké.
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

viktorviktor Pozri príspevok
- keď zaleješ sódu bicarbonu octom a necháš "speniť" získaš prášok do pečiva, taký istý ako od otkera
- robím podobný chlieb ako vatikánsky s názvom novoročný, len tam nie je čokoláda, škorica a orechy, miesto mlieka dám niekedy vodu ale je to poznať, napriek tomu je dobrý, vajcia sa bežne do chleba nedávajú, keď ich tam nedáš nič sa nestane len chlieb "bábovka" bude biely: Kurkuma sa používa na farbenie potravín, je bez chuti a zápachu. Skús ju dať do ryže, alebo aj šišiek, všetko bude pekne žltučké.
vrela vdaka za vycerpavajuce vysvetlenie.
konecne vsetko dava zmysel.dokonca i tie vajicka-to som nevedela,ze to je cesto skoro ako na chlieb,som si to nevedela akosi predstavit.
a kurkumu poznam,vsak bez nej by som nemohla varit kus-kus.
tak este raz dik.
0 0
antiny antiny

antiny je offline (nepripojený) antiny

"bušido" =D
dnes som dostala 1/4. tento týždeň budem iba v BA tak mi napíšte kto má záujem po štvrtinke dostať =)
rozhodla som sa rozdávať na porade keďže ste mi tu veľakrát pomohli
1 0
bv_alexandra bv_alexandra

bv_alexandra je offline (nepripojený) bv_alexandra

antiny Pozri príspevok
dnes som dostala 1/4. tento týždeň budem iba v BA tak mi napíšte kto má záujem po štvrtinke dostať =)
rozhodla som sa rozdávať na porade keďže ste mi tu veľakrát pomohli
Ak by si bola niekde v Petržalke tak by som rada prijala 1/4.
0 0
antiny antiny

antiny je offline (nepripojený) antiny

"bušido" =D
áno som v Petržalke =) Lachova
6. - rozdávací deň bude v utorok alebo v stredu
jedna štvrtinka je tvoja
0 0
bv_alexandra bv_alexandra

bv_alexandra je offline (nepripojený) bv_alexandra

antiny Pozri príspevok
áno som v Petržalke =) Lachova
6. - rozdávací deň bude v utorok alebo v stredu
jedna štvrtinka je tvoja
Jéééj dopredu ďakujemNapíšem ti do ss kontakt. Ja som mala tento chlebik dostať cca pre týžnodm no žial sa mi kamarátka nedovolala, vybitý mobil, tak táto možnosť ma potešila.
0 0
Elemaris Elemaris

Elemaris je offline (nepripojený) Elemaris

Kolegyňa, ktorej som sľúbila 1/4 na koláčik, je PN. Takže mám jednu navyše...

Všetci z BA: Kto by chcel jeden dieľ cesta, nech sa mi ozve, môže si poň prísť - Račianske mýto :-)
0 0
Katarína65433 Katarína65433

Katarína65433 je offline (nepripojený) Katarína65433

Chcem reagovať na to, ako ja používam Vatikánsky chlieb. Prvý krát som ho dostala vlani a o niekoľko mesiacov znovu. Pretože nie som poverčivá, prijala som ho i druhý krát a rozmýšľala som, že ako to urobiť, aby som si ho mohla piecť viackrát za sebou. Vymyslela som to takto: Dva diely som podarovala a dva som si nechala s tým, že jeden som upiekla a do druhého vždy pridávam nasledovné:
Pondelok: 125 gr kr.cukru
Utorok: 125 ml mlieka
Streda: 125 g polohr. múky
Štvrtok: Premiešať ráno, na obed a večer
Piatok: Pridať 125 g kr. cukru, 125 ml mlieka, 125 g polohr. múky
Sobota: rozdeliť na 2 časti
Nedeľa: Trochu som si zmenila: 200 ml oleja, 250 g polohr. múky, 3 vajcia /nemusia byť/ 0,5 prášku do pečiva, ,5 kl sódy bikarbóny 1 van. cukor, trochu škorice hrozienka, 2 kl kakaa, nasekané orechy, 3 postrúhané jablká, 100 ml mlieka 100 g kr.cukru.
Piecť na vymastenom, múkou posypanom pekáči pri 180-200 stupňoch C asi 60 min.
Pečiem ho od novembra každú nedeľu a zatiaľ nám stále chudí, hoci je to na neuverenie
0 0
58vlasta 58vlasta

58vlasta je offline (nepripojený) 58vlasta

Ja mám podobný recept už viac ako 25 rokov, ale má názov ,,Americký chlieb". Jeho príprava trvá 10 dní a na desiaty deň sa odoberá z cesta len jeden hrnček masy a ten sa rozdelí na tri časti a postup sa opakuje, ale môžu sa aj darovať...
0 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

Pred dvomi týždňami som dostala štvrťku cesta na vatikánsky chlieb. Keďže tu v okolí to už všetci piekli a sú aj poverčiví, to znamená, že ho už nechcú piecť opakovane, nemala som ho komu dať. Je to v podstate aj logické, lebo je to typická pyramída. Omylom som však cesto rozdelila len na 3 časti, jeden diel som dala neveste, jeden som upiekla a jeden som nechala v chladničke.
Dnes som ten tretí diel cesta vybrala z chladničky (podotýkam, že aj tam mierne kyslo) a rozhodla som sa pokračovať, lebo ľúto mi je to vyhodiť a pravdupovediac sa aj bojím. Postup si skrátim, budem to pripravovať len tri dni, dnes dávam aj cukor, aj múku aj mlieko naraz, tak, aby som dostala zhruba 1kg cesta.
Predpokladám, že štandardne to vždy bývajú 2kg cesta, ktoré sa delia, tri krát po 1/2kg sa rozdá, 1/2kg sa spracuje.
Potrebujem ale poradiť, v mojom recepte je doba pečenia 35 minút pri 180°C, v tomto tu na porade je doba pečenia dlhšia. Mne sa to podarilo upiecť za 45 minút, a veru by som ho piekla aj dlhšie. Aké máte s týmto skúsenosti?
0 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
Dnes som do daru od mojej susedy dostal cesto aj s receptom , návodom na prípravu .
Som teda zvedavý , čo z toho vykúzlim ...
Panebože pomáhajže ...aj všetci svätí ...
0 1
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

buchač Pozri príspevok
Dnes som do daru od mojej susedy dostal cesto aj s receptom , návodom na prípravu .
Som teda zvedavý , čo z toho vykúzlim ...
Panebože pomáhajže ...aj všetci svätí ...
Piekla som včera, je vynikajúci. Vyšlo mi to do hranatej teflónovej formy na biskupský chlebíček, výška chleba je 10,5 cm a šírka 10 cm. Piekla som 65 minút pri 180°C, nepustila som teplovzdušné fúkanie, piekla som klasicky v strede, ohrev hore aj dole.
Nemala som na chalupe so sebou všetky potrebné zložky, tak som použila namiesto hrozienok odvapkané zavárané ríbezle, namiesto strúhaných jabĺk som nastrúhala zavarené hrušky a namiesto polovičky jemno nastrúhanej čokolády som dala 50g nutely a zvyšok 50 g nasekanej orieškovej čokolády. Hrsť celých orechov som chvíľku sekala malým mixérom, boli teda rôznej veľkosti.
0 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
buchač Pozri príspevok
Dnes som do daru od mojej susedy dostal cesto aj s receptom , návodom na prípravu .
Som teda zvedavý , čo z toho vykúzlim ...
Panebože pomáhajže ...aj všetci svätí ...
Pomohli ...
..v pohode som zvládol...
..hrozienka neboli , tak som tam pridal o jablko viac , kakao , granko a čokoládu ..
..vo forme na bábovku sa piekol..
..akurát len to pečenie , kontrolu , som musel nechať na manželku , šak nech aspoň niečo robí ...


..ja som si len chuťovku teraz dal ...uvidím , čo ostatní potom povedia ...
0 1
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať