cloe Ďakujem, ten úver takto vyzerá logicky. Tak to urobím.
Samozrejme viem, že JÚ nemá saldo ako také, len som nevedela ako tam dostať neuhradené faktúry aby som mala k čomu priradiť likvidáciu. Tak som to nahrala cez došlé a vydané faktúry so starými dátumami. Dúfam, že mi to nič neovplyvní v r.2007.
Áno, to je dobrý postup, ale daj dátumy tak ako sú uvedené na starých faktúrach, ak sú s DPH musíš uviesť aj DPH, aby sa sumy úhrad rozúčtovali na DPH a ovplyvňujúcu základ dane z príjmov.
Ja som prechádzal a programu Book Keeper a faktúry som prenášal importom, ušetrilo mi to veľa roboty.
Vymyslel som fígel, ako v PÚ spracovať prenesené faktúry. Pred prenosom som si pripravil predkontáciu PS321 a PS311 ktoré sú neutrálne pre súvahu aj výsledovku. Pre cudzie meny používam inú analityku tak pre každú som urobil samostatnú predkontáciu počiatočného stavu pre faktúry.
PS321 MD 321000 DAL 321001
PS311 MD 311001 DAL 311000
Účty 311000 a 321000 som v účtovnej osnove označil, že nemajú byť v saldokonte. Na základe týchto prekontácii, ktoré sa dosadili pri importe majú záväzky aj pohľadávky stanovený súvsťažný účet pri likidácii. Ak sa nedá táto predkontácia po likidácii treba účtovný zápis likvidácie doúčtovať nakoľko má dosadenú hodnotu Neviem.
Očakávam, že podobná situácia nastane u neuhradených faktúr v PÚ pri oddelení roka 2006 od roka 2007. Pohoda totiž ak by vo faktúrach z minulého roka zachovala pôvodné predkonácie nákladové a výnosové tak ich hodnoty zahrnie do hospodárskeho výsledku v ponuke vytvárania výkazov výsledovka a súvaha. V ponuke účtovný denník nie. Ja som bol zhrozený týmto rozdielom vo výsledku keď som v priebehu roka robil predbežné výsledky pre banky.
apo