Čaute Poraďáci,
poprosím skúsených mzdárov o pomoc pri výpočte mzdy, nakoľko som bola hodená do vody a neviem dobre plávať, teóriu trochu ovládam, ale:
- jedná sa o zamestnancov odmeňovaných mesačnou mzdou, 8-hod. pracovný deň. V mesiaci január bolo 20 pracovných dní a 1 deň sviatok (6.1.). Neviem, ako vypočítať mzdu, lebo nemám žiaden program, budem to asi robiť v Exceli. Ten sviatok padol na deň, ktorý by bol pracovný, t.z., že im ho musím preplatiť? Ako, priemerom na dovolenku? A navyše bol jeden zamestnanec na vyšetrení u lekára 3 hod., s tým už vôbec neviem, čo mám robiť. Môžete mi to niekto vysvetliť na príklade:
HM = 15.000,--,
20 odpr. dní, 1 deň plat. sviatok,
Dovol. priemer z min. štvrťroka = 700,--/deň.
Rátam takto:
15.000,-- / 21 dní x 20 odprac. dní = 14.285,70 Sk (ako zaokrúhliť, hore???),
1 deň plat. sviatok dovol. priemerom = 700,-- Sk ?
A čo s tými 3 hod. u lekára? Tie tiež preplatiť priemerom na dovolenku tak, že si vypočítam alikv. časť mzdy na jeden deň (napr.: 15.000,-- / 21 dní = 714,30 Sk) a z tej sumy mu zaplatím 5 hodín (714,30 / 8 h. x 5 h. = 446,40 Sk) a tiež si vypočítam z dovol. priemeru mzdu za tie 3 hod. u lekára (700,-- / 8 h. x 3 h. = 262,50 Sk) a spočítam to?
A ešte jedna otázka: keď má takýto pracovník minim. mzdu, odpracuje trebárs 17 dní, zvyšné dni má dovolenku a jeho hrubá mzda nedosiahne 6.500,-- Sk (napr. má nízky dovol. priemer), tak mu to treba doplatiť do minim. mzdy? Ako mám nazvať ten riadok - "doplatok do minimál. mzdy"?
Veľmi pekne vopred ďakujem za ochotu pomôcť!
Zdraví lora
Naposledy upravil lora : 29.01.05 at 19:26