Zamestnanec mi doniesol lekarsky posudok o bolestnom a o stazeni spolocenskeho uplatnenia - ma v nom 750 bodov za stazenie.
Na nete som si nasiel, ze ma narok na nahradu za stazenie spoloc.uplatnenia. Ide o to, kto tu nahradu vyplaca, pretoze som nasiel protichodne informacie:
zamestnavatel alebo socialna poistovna?
Clanok na profesii.sk:
Keď vám zistili chorobu z povolania, zamestnávateľ vám musí poskytnúť náhradu za stratu na zárobku, za bolesť a sťaženie spoločenského uplatnenia. Rovnako vám patrí náhrada za vynaložené náklady, ktoré vám vznikli v súvislosti s liečením, a za vecnú škodu. Výška náhrady bude závisieť od toho, či vznikla počas vašej práceneschopnosti alebo až po nej. Náhrada počas práceneschopnosti predstavuje rozdiel medzi priemerným zárobkom pred vznikom škody spôsobenej chorobu z povolania a plnou sumou nemocenského
Clanok na portal.gov.sk:
Poskytovateľom náhrady je zväčša príslušná poisťovňa (sociálna, zdravotná, komerčná), u ktorej je škodca poistený.
Vyzera to, ze to bude dost velka suma, ak za jeden bod je nahrada 2% z priemernej mesacnej mzdy zamestnanca, teda 13,37 €, za 750 bodov je to 10.027,50 €.
Ma teda niekto skusenosti, kto tu nahradu vyplaca?
Zaroven ma niekto skusenosti s tym, ci mu mame doplacat rozdiel medzi zarobkom, ak pred preradenim zarabal viac?
Naposledy upravil johny18 : 28.05.09 at 17:57