Kepro Kolko Vas stala prestavba? material a robota? chceme prerabat jadro a znamy co to ma robit si pyta len za robotu 40 tisic co sa mi zda vela...
Priemerná cena práce seriózneho remeselníka je asi 7 €/hod x nutný počet hodín x počet pracovníkov. Do plateného času je treba počítať taktiež zakúpenie a vynesenie materiálu, vynesenie a vypratanie sutí a zvyškov materiálu, takisto dopravu. Buď to zaplatíte ako vyúčtovanú položku, alebo to uhradí zľava, ktorú má dodávateľ u predajcu a Vám účtuje materiál v maloobchodnej cene.Cena výstavby jadra môže byť veľmi závislá na náročnosti, ak tam sú zošikmené rohy, zabudované niky a poličky môže to byť aj dvojnásobok štvoruholníkového pôdorysu. Ak sa robí príprava na obložkové zárubne, je ideálne ak to kompletuje tá istá firma alebo dobre spolupracuje s nasledujúcimi montážnikmi. Ak je totiž obklad iba do určitej výšky alebo sú použité tvarované listely, je nutné dodatočné dolepovanie keramiky k zárubní a to vyžaduje znovu prítomnosť obkladača s náradím (práca naviac). Väčšinou je treba kvôli elektroinštalácii vymeniť ističový rozvádzač, zabudovať prúdový chránič a keďže často jadro tvorí kuchyňu, nová el.inštalácia sa robí aj tam. Je tam potrebných viac samostatných okruhov ako v kúpelni. Chodba do toho samozrejme patrí- poter, omietka aby ladila s novým jadrom, SDK podhľad ktorý skryje väčšinu káblov atď. Dˇalej potiahnuť nové prívody k izbám a ukončiť ich v krabiciach v izbe ako prípravu na budúce dokončenie inštalácie ak sa to nerobí naraz. Často dostávam otázku či robíme JADRÁ, ja odpovedám, že robíme čiastočné alebo úplné rekonštrukcie bytov, ide o to aby ste v blízkej budúcnosti nemuseli robiť spätné zásahy do upravenej časti. Zákazníka občas poteší ak rok po rekonštrukcii menia v bloku domové telefóny, ťahajú po lištách nové UTP vedenie a on pod novou omietkou to už má a vymení iba prístroj alebo sa pripojí na pripravenú zásuvku internetu bez vŕtania. A posledná vec, ktorá by sa mala robiť v prvom týždni rekonštrukcie: vyrovnať podlahu cementovým poterom pod ktorý sa spraví podkladný spojovací mostík flexlepidlom, ten zabráni príliš rýchlemu vyschnutiu a popraskaniu. Poter v bytovke potrebuje asi tri týždne na dozretie, ak to vhodne načasujete nebude mať podlahár prestoj a rekonštrukcia plynule pokračuje.