Zavrieť

Porady

Zavaranie,mrazenie,sušenie,skladovanie

Davam tu temu kde by sa zhromaždovali tieto sposoby na spracovanie ovocia,zeleniny,potravin či už stranky alebo vlastne recepty a tipy a tu začinam vloženim odkazu na stranku s kompotmy http://www.mojerecepty.sk/kompoty.html
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    jarosenka je offline (nepripojený) jarosenka

    zaneprázdnená mamina jarosenka
    Pripájam recept na domácu vegetu, ktorú robievam pravidelne už asi 4 roky:
    1 kg mrkvy
    0,5 kg petržlenu
    2 veľké zelery
    1 karfiol
    1 veľký kaleráb
    4 kapie
    4 cibule
    2 hlávky cesnaku
    4 póry
    petržlenová a zelerová vňať
    Načistenú zeleninu pomelie na mäsovom mlynčeku manžel, ja pokrájam vňať na jemno. Všetko premiešame a pridáme 1 - 1,5 kg soli (ja dávam morskú). Takto pripravenú zmes rozložíme na plechy a necháme postupne odparovať vodu. Najlepšie sa suší na slniečku, ale už som sušila aj v trúbe, čo však trvá dlhšie. Keď je všetko suché, zmes dáme do mixéru a rozmixujeme na jemný prášok. Pre dospelých môžeme pridať aj hríby, viac cesnaku,... My touto vegetou solíme prakticky všetko, máme ju veľmi radi. A urobí sa jej strašne veľa - plný 4 l pohár a ešte čosi. Takže vydrží vždy celý rok a to z nej ešte aj rozdám kamarátkam.

    jarosenka je offline (nepripojený) jarosenka

    zaneprázdnená mamina jarosenka
    Prosím vás, nemáte niekto náhodou recept na zmes typu Uncle Bens na ryžu, alebo niečo podobné? Myslím takú, čo sa zavára a potom, keď sa zima opýta, tak už len mňam, mňam. Ja viem, že momentálne nie je ešte sezóna, ale predsa. Vďaka.

    Štefka 64 je offline (nepripojený) Štefka 64

    Štefka 64
    Uncla Bens: 1 kg paprika červená, 1 kg rajčín, 1 kg cibule, 1 konzerva šampiony (350 g), 1 bal. mrazenej kukurice, 2 malé pretlaky, 10 dkg soli ( aj menej ), 20 dkg cukru, 1 dcl oleja, 1 dcl octu, 3-4 strúčiky cesnaku, 1 pohár steril.uhorky. Všetko nakrájame na kocky a dusíme asi 20-30 min. Dáme do pohárov a sterilizujeme. Ja osobne asi 30 min na 80°C.

    tetrisss je offline (nepripojený) tetrisss

    No, niekedy ani ja neviem... ...viac tetrisss
    Pridam jeden straaasne jednoduchy recept na spracovanie jahod /uz kvitnu/, ale mozno takto spracovat aj maliny alebo tajbery. Ovocie očistíme, na sitku prepláchneme a dame do mixeru na koktaily a podla sladkosti ovocia ocukrujeme krystalovym cukrom a dobre zmixujeme. Dame do nadob, trebars aj od jogurtu a dame zmrazit. Potom pouzijeme ako vynikajucu omacku na zmrzlinu alebo puding a pod.Je to nahrada za topingy, ktore sa daju dostat, ale ovela lepsia. Pred pouzitim to treba nechat jednoducho odmrazit.

    Excise Duty je offline (nepripojený) Excise Duty

    ten, čo už nemusí do roboty Excise Duty
    jarosenka Pozri príspevok
    Pripájam recept na domácu vegetu, ktorú robievam pravidelne už asi 4 roky:
    1 kg mrkvy
    0,5 kg petržlenu
    2 veľké zelery
    1 karfiol
    1 veľký kaleráb
    4 kapie
    4 cibule
    2 hlávky cesnaku
    4 póry
    petržlenová a zelerová vňať
    Načistenú zeleninu pomelie na mäsovom mlynčeku manžel, ja pokrájam vňať na jemno. Všetko premiešame a pridáme 1 - 1,5 kg soli (ja dávam morskú). Takto pripravenú zmes rozložíme na plechy a necháme postupne odparovať vodu. Najlepšie sa suší na slniečku, ale už som sušila aj v trúbe, čo však trvá dlhšie. Keď je všetko suché, zmes dáme do mixéru a rozmixujeme na jemný prášok. Pre dospelých môžeme pridať aj hríby, viac cesnaku,... My touto vegetou solíme prakticky všetko, máme ju veľmi radi. A urobí sa jej strašne veľa - plný 4 l pohár a ešte čosi. Takže vydrží vždy celý rok a to z nej ešte aj rozdám kamarátkam.
    Recept je skvelý, oceňujem najmä tú morskú soľ. Chýba tam však to najpodstatnejšie, čo dáva Vegete charakteristickú chuť, a to ligurček.

    daria29 je offline (nepripojený) daria29

    daria29
    mozno pomoze niekolko rad na zmrazovanie:ja zmrazujem potžraviny v tupperware nadobach,daju sa lahko na seba stavat,setria miesto,prudi okolo nadob dobre vzduch,su nerozbitne.ak sa davaju potr do sackou,casto sa stane ze sa sacok roztrhne,a potr,sa sypu po mraz,alebo sa stane ,ze npr.meso pri roztrhnutom sacku je take biele,to je spalene mrazom,a to uz nikdy nieje po uvareni take ake by malo byt.ak mrazite nejaku zeleninu,musi sa blanzirovat,nechat ochladit,dat do nadob na mrazenie,polozte navrch servitku,nadobu zatvorte,odvzdusnite,o dam ju do chladnicky opacne,aby mi zvisna voda,vlchkost vsiakla do servitky,asi 2 hod.potom nadobu otvorim, servitku von,zatvorim,odvzdusnim a dam do mraznicky.vysledok,na potravinach nemam namrazu,potraviny sa nelepia,lahko sa beru von.

    beba13 je offline (nepripojený) beba13

    beba13
    Štefka 64 Pozri príspevok
    Uncla Bens: 1 kg paprika červená, 1 kg rajčín, 1 kg cibule, 1 konzerva šampiony (350 g), 1 bal. mrazenej kukurice, 2 malé pretlaky, 10 dkg soli ( aj menej ), 20 dkg cukru, 1 dcl oleja, 1 dcl octu, 3-4 strúčiky cesnaku, 1 pohár steril.uhorky. Všetko nakrájame na kocky a dusíme asi 20-30 min. Dáme do pohárov a sterilizujeme. Ja osobne asi 30 min na 80°C.
    Tiež robím tento recept, ale pridávam tam aj 1-2 feferonky a nakrájanú cuketu.

    beba13 je offline (nepripojený) beba13

    beba13
    Omáčka na špagety:
    10 cibúl,
    20strúčikov cesnaku
    3kg rajčín
    1dcl oleja
    1 pretlak rajčinový
    2PL sušeného oregana (ja dávam čerstvé)
    2PL bazalky suš. alebo čerstvá
    10PL cukru, soľ, čierne mleté korenie

    Na oleji opražiť cibulu a cesnak, pridať ostatné suroviny. Bylinky až pred dovarením. Variť asi 30minút. Rozmixovať mixérom, dať do pohárov a sterilizovať asi 10 minút pri 100°C

    jarosenka je offline (nepripojený) jarosenka

    zaneprázdnená mamina jarosenka
    Pre Excise Duty:
    Ten ligurček mi, úprimne, ani na um nezišiel. Tento rok ho vyskúšam pridať.

    Pre ostatné dievčence
    Vďaka za recepty, určite ich vyskúšam - my sme doma veru dosť cestovinoví a ryžoví. A odkedy mám deti, tak začínam byť maniak na rôzne zaváraniny. Ale stále som len taká klasika - overený nálev na uhorky dávam na všetko.

    Štefka 64 je offline (nepripojený) Štefka 64

    Štefka 64
    Prilepujem recept na zavárané uhorky. Ja ho už robím dlho,a uhorky sú super a nie sú mäkké.
    Nálev sa varí.
    1 l octu
    2 1/2 l vody
    12 dkg soli
    15 dkg cukru
    40 ks umelé sladidlo
    1 kl ml.korenie
    10 ks nové korenie
    10 ks klinčeky
    5 ks bobkový list

    betka631 je offline (nepripojený) betka631

    Ak nosíš nebo v sebe, nájdeš ho všade.♥ ...viac betka631
    Ja pridám recept na Uhorkový šalát:

    5 kg uhorky - postrúhať
    5 ks cibule - nakrájať
    5 ks paprika zelená - nakrájať

    - na túto zmes nasypať 1/2 kg cukru , premiešať,nechať stáť a po 10 min.znova premiešať.Nechať stať 2 hodiny.
    Medzi tým si prevariť 1/2 l octu s 1 Dekom( bez vody).
    Po 2 hodinách ocot s dekom precediť a naliať na zmes.Naplniť do fliaš a sterilizovať 10 minút.(nemusí sa sterilizovať ale potom treba dobre zavíčkovať).
    Ja vždy sterilizujem.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.