Sirup z*čiernych ríbezlí
2,5 kg ríbezlí zabaríme 1,5 litrom vriacej vody. Necháme stáť 12 hodín. Precedíme cez plátno ale netlačíme. Ríbezle znova zabaríme tým istým množstvom vody a necháme znova stáť 12 hodín. Precedíme a obidve šťavy zlejeme dohromady. Na 1 liter šťavy dáme 1,20 kg kryštálového cukru. Na jednu dávku dáme 1 balíček kyseliny benzoovej alebo sorbovej (Petol) ( 2 g) a 1 balíček kyseliny citrónovej ( 5 dkg ). Občas miešame, kým sa nerozpustí cukor. Po rozpustení cukru plníme do fliaš.
Tým istým spôsobom môžeme robiť sirup i z*iného ovocia (jahody, maliny, višne) s*tým rozdielom, že pridáme cukor podľa kyslosti ovocia. Jahody 80 dkg, maliny 90 dkg, višne 1 kg na liter šťavy.
Sirup z*čiernych ríbezlí 2
3 dl čiernych ríbezlí ( pomágať), 200 listov, 3 litre vody variť 10 minút. Precediť, pridať 3 kg kryštálového cukru, 3 lyžice kyseliny citrónovej. Variť znova 10 minút. Dať do fliaš.
Sirup z*čiernych ríbezlí 3
Na 1 kg ríbezlí: 1 l vody, 3 dkg kyseliny citrónovej, 1 sáčik kyseliny sorbovej alebo benzoovej. Ovocie pomágať - nechať stáť 3 – 5 dní. Na 1 l šťavy 0,80 – 1 kg kryštálového cukru.
Ovocný sirup s*kyselinou citrónovou
Suroviny:
4 kg měkkého ovoce (rybíz, maliny, ostružiny), 2 l vařící vody, 5 dag kyseliny citrónové nebo vinné, na 1 l získané šťávy 1,5 kg cukru.
Postup:
Na rozmačkané ovoce nalijeme vodu, přidáme kyselinu citrónovou a necháme 1 - 2 dny vyluhovat. Do přefiltrované šťávy dáme cukru a zahřejeme až k*bodu varu.
Sirup bez cukru
Postup:
2,5 kg černého rybízu oprat. Necháme odkapat a každou kuličku rozmačkáme. Zalijeme 2,5 l vařící vody, přidáme 20 g kyseliny citrónové, zamícháme, přiklopíme pokličkou a 24 hodin luhovat. Pak necháme volně prokapat a dáme do ledničky. Do zbytku znovu nalijeme 2 l vařící vody a 2 g kyseliny citrónové a necháme delší dobu. Obě šťávy potom spojíme a naplníme do sklenic.
Naposledy upravil babka - ježibabka : 20.06.08 at 22:42