Zavrieť

Porady

konzervovanie jahôd

ja viem ... najlepšie sú čerstvé ... s cukrom, aj bez neho ...

Ale predsa, voľakedy som jahody zavárala podľa receptu mojej svokry - len v pohári zaliať cukrovým sirupom a sterilizovať. Boli po otvorení odporne mäkké a nechutili mi. Jahodový kompót v plechovkách je už lepší ...
Keďže teraz sa ukazuje dobrá úroda jahôd, tak okrem zmrazovania a mrazených drení by som chcela vyskúšať aj niečo iné. Poradíte ?
Usporiadat
anklar anklar

anklar je offline (nepripojený) anklar

Anklar
Dobrý deň, dámy.
Nechcem otvárať novú tému, dávam to sem.

Rada by som sa Vás spýtala, akým spôsobom konzervujete čierne ríbezle. Ker je tento rok obsypaný, na sušenie ich je priveľa.
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

anklar Pozri príspevok
Dobrý deň, dámy.
Nechcem otvárať novú tému, dávam to sem.

Rada by som sa Vás spýtala, akým spôsobom konzervujete čierne ríbezle. Ker je tento rok obsypaný, na sušenie ich je priveľa.
Dajú sa zavariť, zmraziť.
0 0
anklar anklar

anklar je offline (nepripojený) anklar

Anklar
Tweety Pozri príspevok
Dajú sa zavariť, zmraziť.

Áno, ako aj ostatné ovocie. Čierne ríbezle som však ešte nezavárala, a preto neviem, či je postup klasikou alebo, či pri zaváraní aplikujete aj nejaký prídavok aby sa zmiernila tá ich silná B-vitamínová príchuť.

Vlani bola prvá úroda, bolo ich menej a všetky som vysušila na čaj a na pochrumkávanie - boli veľmi dobré, takmer lepšie ako hrozienka.
0 0
arizona arizona

arizona je offline (nepripojený) arizona

anklar Pozri príspevok
Dobrý deň, dámy.
Nechcem otvárať novú tému, dávam to sem.

Rada by som sa Vás spýtala, akým spôsobom konzervujete čierne ríbezle. Ker je tento rok obsypaný, na sušenie ich je priveľa.
A čo ríbezľový sirup?
0 0
bezradná bezradná

bezradná je offline (nepripojený) bezradná

knihomol I. stupňa
anklar Pozri príspevok

Áno, ako aj ostatné ovocie. Čierne ríbezle som však ešte nezavárala, a preto neviem, či je postup klasikou alebo, či pri zaváraní aplikujete aj nejaký prídavok aby sa zmiernila tá ich silná B-vitamínová príchuť.

Vlani bola prvá úroda, bolo ich menej a všetky som vysušila na čaj a na pochrumkávanie - boli veľmi dobré, takmer lepšie ako hrozienka.

Ja som ešte čierne ríbezle nezavárala, ale vygooglila som zopár receptov na
www.receptar.sk (čierne ríbezle v mede, kompót z čiernych ríbezlí...)
0 0
anklar anklar

anklar je offline (nepripojený) anklar

Anklar
bezradná Pozri príspevok
Ja som ešte čierne ríbezle nezavárala, ale vygooglila som zopár receptov na
www.receptar.sk (čierne ríbezle v mede, kompót z čiernych ríbezlí...)
Ahojko.
Tak dobre si vyguglila! Vôbec mi to nenapadlo. Veľmi-veľmi pekne ti ďakujem. Rozhodne urobím oboje.

Len tak, mimo: prečo si si zvolila nick "bezradná"?
0 0
anklar anklar

anklar je offline (nepripojený) anklar

Anklar
arizona Pozri príspevok
A čo ríbezľový sirup?
Dobre, Arizona. Ako ho robíš?
0 0
arizona arizona

arizona je offline (nepripojený) arizona

Sirup z čiernych (červených) ríbezlí.
Bobuľky očistiť a umyť. Rozdrviť a nechať pri tepl. 2O-22st C, dva dni odležať. Potom rmút vylisovať. Šťavu zohriať na 85st.C, pridať 1,7 kg cukru a 2g kys. citrónovej, na 1 l šťavy.( pri červených ríbezliach rovnako, ale 4g kys. citr.).
Pomaly miešať, aby sa roztopil cukor.Ak sa vytvorí pena, lyžicou odobrať. Nechať vychladnúť asi na 40st.C a potom dávať do predhriatych fliaš.

Ríbezľový džús na priame (rýchle) použite:
Ríbezle vylisovať. Na 1kg ríb. pretlaku pridáme 2l vody,300-400g cukru.Zmiešame, dobre rozmyxujeme a plníme do fliaš. Sterilizovať. Vodu prudko zohriať ( 75 st.C )Po 1-2 min fľaše vybrať a nechať vychladiť vo vodorovnej polohe.
0 0
anklar anklar

anklar je offline (nepripojený) anklar

Anklar
Vďaka, Arizona. Hádam, nevadí, ak som ich obrala včera a pracovať s nimi budem až dnes. Sú v chladničke, azda vydržia dovečera (to bude zasa zábava, už ma tie zaváračky hádam aj unavujú).

Na oplátku: tie, ktoré máte doma tayberry a ešte ste neskúsili zavariť, urobte tak. V chrípkovom období ich oceníte, prinášajú úľavu od zvýšených teplôt aj horúčok. A celkovo, sú veľmi osviežujúcou zaváraninou. A sú perfektné do tvarohových krémov.
0 0
arizona arizona

arizona je offline (nepripojený) arizona

anklar Pozri príspevok
Vďaka, Arizona. Hádam, nevadí, ak som ich obrala včera a pracovať s nimi budem až dnes. Sú v chladničke, azda vydržia dovečera (to bude zasa zábava, už ma tie zaváračky hádam aj unavujú).

Na oplátku: tie, ktoré máte doma tayberry a ešte ste neskúsili zavariť, urobte tak. V chrípkovom období ich oceníte, prinášajú úľavu od zvýšených teplôt aj horúčok. A celkovo, sú veľmi osviežujúcou zaváraninou. A sú perfektné do tvarohových krémov.
Anklar, niet za čo. Myslím, že vydržia, veď ríbezle nie sú až tak háklivé.
Ja mám tiež od včera v chladničke a dnes idem pokračovať...
0 0
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

Sirup z*čiernych ríbezlí
2,5 kg ríbezlí zabaríme 1,5 litrom vriacej vody. Necháme stáť 12 hodín. Precedíme cez plátno ale netlačíme. Ríbezle znova zabaríme tým istým množstvom vody a necháme znova stáť 12 hodín. Precedíme a obidve šťavy zlejeme dohromady. Na 1 liter šťavy dáme 1,20 kg kryštálového cukru. Na jednu dávku dáme 1 balíček kyseliny benzoovej alebo sorbovej (Petol) ( 2 g) a 1 balíček kyseliny citrónovej ( 5 dkg ). Občas miešame, kým sa nerozpustí cukor. Po rozpustení cukru plníme do fliaš.
Tým istým spôsobom môžeme robiť sirup i z*iného ovocia (jahody, maliny, višne) s*tým rozdielom, že pridáme cukor podľa kyslosti ovocia. Jahody 80 dkg, maliny 90 dkg, višne 1 kg na liter šťavy.

Sirup z*čiernych ríbezlí 2
3 dl čiernych ríbezlí ( pomágať), 200 listov, 3 litre vody variť 10 minút. Precediť, pridať 3 kg kryštálového cukru, 3 lyžice kyseliny citrónovej. Variť znova 10 minút. Dať do fliaš.

Sirup z*čiernych ríbezlí 3
Na 1 kg ríbezlí: 1 l vody, 3 dkg kyseliny citrónovej, 1 sáčik kyseliny sorbovej alebo benzoovej. Ovocie pomágať - nechať stáť 3 – 5 dní. Na 1 l šťavy 0,80 – 1 kg kryštálového cukru.

Ovocný sirup s*kyselinou citrónovou
Suroviny:
4 kg měkkého ovoce (rybíz, maliny, ostružiny), 2 l vařící vody, 5 dag kyseliny citrónové nebo vinné, na 1 l získané šťávy 1,5 kg cukru.

Postup:
Na rozmačkané ovoce nalijeme vodu, přidáme kyselinu citrónovou a necháme 1 - 2 dny vyluhovat. Do přefiltrované šťávy dáme cukru a zahřejeme až k*bodu varu.
Sirup bez cukru
Postup:
2,5 kg černého rybízu oprat. Necháme odkapat a každou kuličku rozmačkáme. Zalijeme 2,5 l vařící vody, přidáme 20 g kyseliny citrónové, zamícháme, přiklopíme pokličkou a 24 hodin luhovat. Pak necháme volně prokapat a dáme do ledničky. Do zbytku znovu nalijeme 2 l vařící vody a 2 g kyseliny citrónové a necháme delší dobu. Obě šťávy potom spojíme a naplníme do sklenic.
Naposledy upravil babka - ježibabka : 20.06.08 at 22:42
0 0
klaura klaura

klaura je offline (nepripojený) klaura

[quote=anklar;756633]
Áno, ako aj ostatné ovocie. Čierne ríbezle som však ešte nezavárala, a preto neviem, či je postup klasikou alebo, či pri zaváraní aplikujete aj nejaký prídavok aby sa zmiernila tá ich silná B-vitamínová príchuť.

Vlani bola prvá úroda, bolo ich menej a všetky som vysušila na čaj a na pochrumkávanie - boli veľmi dobré, takmer lepšie ako hrozienka.[/quote


Zaujalo ma sušenie ríbezlí, ale nemám el.sušičku. Zvládnem to aj v rúre?
0 0
anklar anklar

anklar je offline (nepripojený) anklar

Anklar
klaura Pozri príspevok

Zaujalo ma sušenie ríbezlí, ale nemám el.sušičku. Zvládnem to aj v rúre?
Ahoj, Klaura.
Budeš sa diviť - ja som ich sušila na slniečku, na bielom obruse - iné mi nenapadlo. Teraz je absolútne ideálne sušenie, lebo suším už posledné, parádne prezreté a slniečko "pracujéééé" . Často ich premiešavam a dosúšam potom v izbe na plechu. V zime ich potom pochrumkávame alebo obaríme na čaj. V rúre som raz sušila slivky a nepodarilo sa mi to, resp. nechutili.
Všetko suším na vzduchu, ovocie na slnku.

Aha, aby som nezabudla: poodtŕhaj si zároveň aj ríbezľové a jahodové lístočky na sušenie (tie už nie na slnku ale, veď to vieš) - na čaj.
0 0
klaura klaura

klaura je offline (nepripojený) klaura

anklar
ďakujem, práve mám naoberané, slnko svieti - idem vyskúšať ...
ahoj
0 0
klaura klaura

klaura je offline (nepripojený) klaura

anklar

ďakujem, mám práve naoberané, slnko svieti - idem sušiť
ahoj
0 0
klaura klaura

klaura je offline (nepripojený) klaura

anklar

ďakujem, mám práve naoberané, slnko svieti - idem sušiť
ahoj
0 0
klaura klaura

klaura je offline (nepripojený) klaura

prepáčte, zahaproval počítač ...
(alebo ja?) ))
0 0
anklar anklar

anklar je offline (nepripojený) anklar

Anklar
Babka-Ježibabka, Tebe som sa nepoďakovala za ponúknuté recepty, prosím ťa, prepáč mi to a dovoľ mi dodatočne sa podakovať.

A čo mi včera jedna milá pani poradila?

Je leto, horúco, aj nám je horúco a náš organizmus stráca veľa vody. Treba veľa piť, však?
Tá milá pani sa poprechádzala v záhrade (lebo že sa v nej cíti mimoriadne dobre) a videla rôzne bylinky. A poradila mi:
čerstvé listy mäty, šalvie, medovky trochu posekať, stačí aj potrhať, dať do džbánku, pustiť na to obyčajnú vodu z kohútika a dať luhovať do chladničky. A toto piť. Takže, dnes ráno som nachystala bylinky s vodou, lenže nie do džbánku ale do plastových fliaš. Tých sa ležato v chladničke zmestí viac. Už ako som to chystala, mi to voňalo. Takýto "čaj" si budem nosiť aj do práce.
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať