valeriam
Zomrel mi švagor. Ani nie 39 ročný otec dvoch maloletých detí. Nemám s týmto žiadne skúsenosti, čo sa týka nárokov a povinností pozostalých, ale našla som, že nárok na vdovské je 60% z priznaného invalidného dôchodku počas 1 roka, ak sa žena stará o nezaopatrené deti, tak aj po uplynutí tohto obdobia. Sirotské je 30% z dôchodku, na každé (?) dieťa. Nie je to ešte niečím podmienené, napríklad výškou zárobku, alebo podobne?
Tiež by som Vás chcela poprosiť- ako je to so švagrovým účtom, bol na jeho meno, je to predmetom dedičstva? Čo všetko, aké povinnosti na švagrinú ešte číhajú? Daň z dedičstva bola asi zrušená, však? Nie som si istá. Poraďte, ak máte niekto s týmito smutnými vecami skúsenosti. Ďakujem.
Valeriam , švagriná dostane predvolanie od notára k dedičskému konaniu . Musí priniesť so sebou všetky veci ako sú napr. vkladná knižka , list vlastníctva v prípade vlastníctva určitej nehnuteľnosti , zmluvu o bežnom účte ....zostatok na BÚ ak podniká jeho doklady uzatvoreneé ku dňu úmrtia , a pokiaľ je nutné / podľa mňa nie je/ tak súpis majetku v BSM . Toto všetko odovzdá notárovi , ten si už overuje v príslušných bankách , aké peniaze sú tam a koľko . Výber môžu uskutočniť až po ukončení dedičstva na základe potvrdeneného rozhodnutia dedičského konania súdom . Pozor na to ak majú auto , tak nech ohlási aj auto, lebo poznám prípad , kde auto nenahlásili a potom ho nemohli predať . Znovu sa otváralo dedičské .
Čo sa týka pohrebu - odložiť všetky paragóny a doklady t.j. oblečenie , truhla, vence, omša, výdavky na kar proste všetko . Treba spraviť kópie , lebo to odovzdajú u notára a to sa odpočítava zo zdedenej sumy .
Na základe predloženého úmrtneho listu treba na KÚ požiadať o št.pomoc , mali by dostať 2 000,- ak sa to zaťial nezmenilo .
Čo sa týka vdovského a sirotského to na príslušnej SP .