Zavrieť

Porady

kvasena kapusta

Ahojte, potrebujem poradit ako postupovat pri vyrobe kvasenej kapusty, hlavne ci ju
mozem nechat kvasit v kuchyni, inu miestnost nemam vhodnu /izba nepripada do uvahy/
alebo ju zrovna dat do pivnice, dakujem
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Marína je offline (nepripojený) Marína

    Marína
    uno81 Pozri príspevok
    ahojte dostala som taký menší súdok..úplne plný má 13l..ale do plna ho plniť nebudem..čiže približne na 10-11l súdok koľko asi potrebujem kapusty,cibule,soli korenia, chrenu, kmínu ,bobkového atd??

    dakujem všetkým za radu!..Jana
    Do takého súdka sa mi podarí natlačiť 10 kg čistej kapusty(už nastrúhanej). Ak kupuješ hlávky kapusty, kúp viac ako 10 kg, aj o 3 - 4 kg, závisí od toho, aký budeš mať odpad. Najprv ju osolím, počkám kým trochu zmäkne, tak sa lepšie tlačí a podarí sa jej aj viac natlačiť. Ak by ti predsa len z nej niečo ostalo, natlač ju do 5 l fľase, po vykysnutí tú spotrebuj skôr alebo daj do 0,7 l zavareninových pohárov, chvíľku vysterilizuj, len aby sa chytili viečka. Ja aj zo súdka takto robím a naložím ešte raz. Aj v múdrych knihách tak píšu, že po vykvasení proces kvasenia zastaviť. A majú pravdu, na jar, či v lete, máš takú kapustu, ako by ti vykvasila včera a nekriví ti ústa. Pri takom množstve sa to dá, pri 100 kg by to bolo náročnejšie.
    Druhú várku už nedávam do fliaš, najprv tú konzumujeme.
    Naposledy upravil Marína : 21.10.10 at 09:05

    tacasina je offline (nepripojený) tacasina

    tacasina
    xxxVilma Pozri príspevok
    Ahojte, potrebujem poradit ako postupovat pri vyrobe kvasenej kapusty, hlavne ci ju
    mozem nechat kvasit v kuchyni, inu miestnost nemam vhodnu /izba nepripada do uvahy/
    alebo ju zrovna dat do pivnice, dakujem
    V kuchyni by som nedoporučovala / smrad /, daj ju radšej do pivnice.
    Poznám takých, čo aj do kúpeľne ju dávajú.

    Zoltán Kovács je offline (nepripojený) Zoltán Kovács

    človek, príliš dôverčivý, a niekedy aj idealista, ktorý verí v dobro človeka ...viac Zoltán Kovács
    xxxVilma Pozri príspevok
    Ahojte, potrebujem poradit ako postupovat pri vyrobe kvasenej kapusty, hlavne ci ju
    mozem nechat kvasit v kuchyni, inu miestnost nemam vhodnu /izba nepripada do uvahy/
    alebo ju zrovna dat do pivnice, dakujem
    Moja babka, aj teta vždy dávali do nevykurovanej komory. Inak s tým "zamoríš" celú kuchyňu.
    maminka už krásnych dvoch detičiek opäť začínajúca v novej práci, teraz už na druhom konci Slovenska :-) ...viac evka-janekova
    No my robíme takto:

    Do súdka na dno sa zabalí kusok chleba do kapustoveho listu, da sa vrstva kapusty, chren, sol, kmin, prip. cviklu. Potom sa kapusta podlávi, neviem aký mate velký sudok, ale my sme mali 50 lit. takze normálne nohami. Ked máte mensí tak rukami, ale poriadne, ked začne púštať stavu, da sa zbera a vylieva. Ked uz nebude štava, da sa dalsia vrstva a tak dokola. Navrch sa niecim zaťaží. My mame drevené dosky a na to kamen, prikryjeme a dame do tmy.

    Myslím ze lepsie ako v kuchyni jej bude v pivinci.

    Potom este púšta štavu, ta sa tiez zlieva, stačí raz za týzden. Este mi napadlo, ze sme dávali aj jablká (ale tie tlačili na nohy , tak som protestovala).

    sway je offline (nepripojený) sway

    som človek ktorého poteší keď niekomu dobre poradí, a nik mu nemá za zlé, keď sa pýta na "samozrejmosti" a hlavne som žena - žienka ...viac sway
    xxxVilma Pozri príspevok
    Ahojte, potrebujem poradit ako postupovat pri vyrobe kvasenej kapusty, hlavne ci ju
    mozem nechat kvasit v kuchyni, inu miestnost nemam vhodnu /izba nepripada do uvahy/
    alebo ju zrovna dat do pivnice, dakujem
    Ja som prvý krát robila vlani a dala som si poradiť:

    kapustu som naložila, potom som ju nechala 10-15 dní v teple, aby začala kvasiť - tých pár dní sme smradík vydržali a až potom som ju preniesla do studenej miestnosti, kde bola celú zimu.
    Bola fantastická

    recept:
    Nakladaná kyslá kapusta –do suda

    Potrebujeme:

    40kg kapusty
    Nové korenie – trošku
    Korenie – 3 sáčky
    Kmín – dávam drtený – 3 sáčky
    Chren – 5 kúskov
    Bobkový list – ½ sáčka
    Mrkva – cca 3kg
    Soľ – 1kg
    Cibuľa – 3kg

    AlaNR je offline (nepripojený) AlaNR

    Som, kto som... AlaNR
    [quote=sway;830136]Ja som prvý krát robila vlani a dala som si poradiť:

    kapustu som naložila, potom som ju nechala 10-15 dní v teple, aby začala kvasiť - tých pár dní sme smradík vydržali a až potom som ju preniesla do studenej miestnosti, kde bola celú zimu.
    Bola fantastická


    Tak isto ako Sway ju robime aj my, chvíľu ten smrad človek vydrží. V studenej pivnici Ti ťažko vykysne. Treba jej trošku teplúčka.

    m.hladka je offline (nepripojený) m.hladka

    som m.hladka
    Aj u nás je podobná príprava. Ale ja som ju držala pár dni v teple v kuchyni, ale nemyslím si že smrdi. Len keď sa otvorí súdok, tak trochu cítiť kyslí pach. A potom na vonkajšom schodisku, ale tam sme iba mi, takže to neprekáža a je tam chladno. Ak to dáš do pivnice, netreba zabúdať ju kontrolovať. Preto je lepšie ju mať na očiach.

    Anežob je offline (nepripojený) Anežob

    Anežob
    Aj moje skúsenosti s kvasením kapusty sú podobné. Určite treba nechať súdok s kapustou v teple, najlepšie v kuchyni. Ten proces kvasenia prebehne veľmi rýchlo a to hlavne za pomoci tepla a ten akože spomínaný smrad z kapusty sa tvorí až po jej vykvasení a to už väčšinou súdok je pre miestnený v chladnej a tmavej pivnici.

    uno81 je offline (nepripojený) uno81

    uno81
    ahojte dostala som taký menší súdok..úplne plný má 13l..ale do plna ho plniť nebudem..čiže približne na 10-11l súdok koľko asi potrebujem kapusty,cibule,soli korenia, chrenu, kmínu ,bobkového atd??

    dakujem všetkým za radu!..Jana

    Majky11 je offline (nepripojený) Majky11

    Som kto som... Majky11
    uno81 Pozri príspevok
    ahojte dostala som taký menší súdok..úplne plný má 13l..ale do plna ho plniť nebudem..čiže približne na 10-11l súdok koľko asi potrebujem kapusty,cibule,soli korenia, chrenu, kmínu ,bobkového atd??

    dakujem všetkým za radu!..Jana
    Potrebujete 10 kg rezanej kapusty, ak teda budete nakladat z rezanej, dnes uz nieje problem takuto kapustu zohnat...

    Ak nie, tak 12 - 13 kg hlavkovej, nakolko z nej bude odpad - hlubiky, vrchne listy...

    Čo sa týka korenín, tak na 10 kg kapusty je treba :

    200 gramov soli, 200 gramov cibule, 1/2 sáčku čierneho korenia celého, zopár guličiek nového korenia a zopár bobkových listov...

    Okrem toho na spodok kôpor - zväzok + môžete dať aj chren / ja nedávam / a jabĺčko na štvrťkz tiež urobí svoje.

    Potom to zakryť kapustovými listami a tlačiť o dušu...

    zena77 je offline (nepripojený) zena77

    zena77
    Dakujem - za krásnu radu, tak 10 litrový súdok sme nezohnali....kúpili sme 17ll....a popýtala som sa kadekoho koľko kapusty - kúpili sme 23 kg, nastrúhanej a ono to tam vošlo ... a všetko ostatné - je ako radíš

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.